Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

αναδρομές - ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΟΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 28 Αυγούστου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΟΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ

Εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί στην Ελλάδα η γραμμή για την ψυχοκοινωνική υγεία του παιδιού και του εφήβου(8018011177), στην οποία παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλές από καταρτισμένους γιατρούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το μισό των κλήσεων προέρχεται από την περιφέρεις εξαιτίας της έλλειψης τοπικών παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών, ενώ σχεδόν οι μισοί από εκείνους που καλούν παραδέχονται ότι μιλούν για το πρόβλημά τους, για πρώτη φορά. Πολλές κλήσεις γίνονται από γονείς που χρειάζονται συμβουλές για προβληματικές συμπεριφορές των παιδιών τους.
Παρότι σημειώνεται από τους ειδικούς ότι τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι αναστρέψιμα, δεν παύει να είναι μεγάλο πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας η ανάγκη επίλυσης ψυχολογικών προβλημάτων με τη βοήθεια ειδικών μεν, αγνώστων δε.
Όπως εγώ αντιλαμβάνομαι την όλη κατάσταση και χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω την ανάγκη ύπαρξης υπηρεσιών όπως η παραπάνω την οποία θεωρώ πολύ σημαντική, θεωρώ ότι η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας χάνεται.
Πολλές φορές συμμετέχοντας σε συζητήσεις που αφορούν τις νέες τάσεις των νέων σήμερα στα διάφορα θέματα, επιμένω ότι κυριότερος παράγοντας είναι η ανατροφή της οικογένειας. Εφόσον οι νέοι έχουν προβλήματα που δε μπορούν να λύσουν παρά μόνο (προσπαθώντας) να απευθυνθούν σε ειδικούς σημαίνει είτε ότι οι γονείς πλέον δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στα παιδιά τους, είτε ότι δεν έχουν την απαραίτητη κατάρτιση να τα βοηθήσουν.
Αναφερόμαστε σε νέους ανθρώπους που ασχολούνται με τον εαυτό τους και την υλική ικανοποίηση εκείνων και των παιδιών τους, παραμελώντας ασυνείδητα τις πνευματικές ανάγκες των.
Νέους που μορφώνονται καταλήγουν να είναι εξαιρετικοί –ενδεχομένως- άνθρωποι, εργαζόμενοι, κουμπαράδες, αλλά ανεπαρκείς γονείς, ανίκανοι να χειριστούν οικογενειακές κρίσεις, να «διαβάσουν» τα προβλήματα των παιδιών τους και πολύ περισσότερο να τα επιλύουν.
Το αποτέλεσμα; Ξεχωριστά γονείς και παιδιά πρέπει να καταφύγουν σε ειδικούς για συμβουλές επίλυσης των προβλημάτων τους. Μήπως η λύση είναι στην πηγή της επικοινωνίας και της σχέσης γονιών παιδιών;

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το