Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

προβληματισμός τετάρτης - ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ, ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΙ ή ΤΥΧΑΙΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ;

Καληνωρίσματα. Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης πήρε και τον ψήφο εμπιστοσύνης με το απόλυτο των κυβερνητικών στελεχών και πλέον στρέφεται στο πως θα περάσει από τη Βουλή το περιβόητο Μεσοπρόθεσμο σχέδιο που όπως υποσχέθηκε ο Βενιζέλος θα είναι (λίγο) πιο κοινωνικά δίκαιο.

imageΛίγο πριν όμως ο ανασχηματισμός γίνει “χθεσινή είδηση” εγώ οφείλω να παρέμβω σχολιάζοντάς τον και κρίνω πως ο δικός μου σχολιασμός έχει ιδιαίτερη σημασία μιας και πολλές φορές έχω στηρίξει τις επιλογές της κυβέρνησης ακόμα και βρισκόμενος αντιμέτωπος με τους αναγνώστες μου. Λέω –λοιπόν- όχι σε αυτόν τον ανασχηματισμό, δηλώνω κατά των αλλαγών αυτών και συνοπτικά θα εξηγήσω τους λόγους. Προσωπικά θεωρώ πως αυτός ο ανασχηματισμός είχε τέσσερα βασικά σημεία και για ευκολία θα τα σχολιάσω επιγραμματικά:
  • Η αλλαγή στο Υπουργείο Οικονομικών έγινε με καθαρά πολιτικά κριτήρια. Ίσως ο πρωθυπουργός να διαμηνύει από την πρώτη μέρα πως δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, όμως αυτή τη φορά η ανάσα των αγανακτισμένων πολιτών έφτασε ακριβώς μπροστά του και ήταν καυτή. Η έλευση Βενιζέλου θα κατευνάσει σε ένα σημείο τα πνεύματα, καθώς ο έμπειρος πολιτικός θα βοηθήσει στο να παρθούν οι αναγκαίες αλλαγές υπέρ της ελληνικής οικονομίας και των διεθνών απαιτήσεων προς εμάς, με το κατάλληλο κοινωνικό υπόβαθρο ώστε να μην είναι τόσο… τσουχτερές! Εγώ όμως δηλώνω κατά αυτής της αλλαγής καθότι ο πρώην υπουργός, κύριος Παπακωνσταντίνου ήταν τεχνοκράτης και ως τέτοιος διαχειριζόταν το ζήτημα της οικονομίας πιο ψύχραιμα και αν θέλετε, πιο ψυχρά. Επίπονο μεν, αλλά ακριβώς ότι είχε ανάγκη η Ελλάδα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.
  • Η απομάκρυνση της Τίνας Μπιρμίλης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ήταν μια μεγάλη ήττα της κυβέρνησης Παπανδρέου. Η κυρία Μπιρμπίλη υπήρξε ακτιβίστρια και ουδέποτε πολιτικός, αποτελούσε προσωπική φίλη του πρωθυπουργού και εκπροσωπούσε ένα νέο πνεύμα που είχε ανάγκη η πολιτική σκηνή που η πρώτη κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου ήθελε να φέρει στη χώρα. Ναι, ήταν άπειρη, Ναι, δεν στηρίχθηκε ως έπρεπε από τον πρωθυπουργό, όμως και μόνο η παρουσία της έδινε πάντοτε έναν αγνό τόνο σε αυτήν την κυβέρνηση. Το γεγονός της παράδοσης του Υπουργείου στον πρώην Υπουργό Οικονομίας, σηματοδοτεί απλά και μόνο την σωτηρία του ιδίου στην πολιτική σκηνή.
  • Η παραμονή του Ανδρέα Λοβέρδου στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης φανέρωσε αφενός τον σεβασμό στο πρόσωπο του κορυφαίου πολιτικού και αφετέρου την στήριξη στο έργο που διατελεί στον κλάδο αυτό. Η διακοπή του έργου σε εξέλιξη θα ήταν ένα χαρακτηριστικό πισωγύρισμα. Επίσης η παραμονή της Άννας Διαμαντοπούλου στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για δεύτερο συνεχόμενο ανασχηματισμό ήταν η μεγαλύτερη ικανοποίηση για μένα. Το έργο της Υπουργού κρίνεται φιλόδοξο. Εδώ στο yannidakis έχω αφιερώσει πολύ χρόνο στο φιλόδοξο πρόγραμμα που θέτει τις βάσεις για ένα πρότυπο σχολείο γνώσης και ουσίας αντί παπαγαλίας και φροντιστηρίου, στα πρότυπα των σκανδιναβικών εκπαιδευτικών συστημάτων.
  • Τέλος, η παραμονή του Θεόδωρου Πάγκαλου ως αντιπροέδρου της Βουλής. Σίγουρα ο κύριος Πάγκαλος αποτελεί τον πιο εριστικό βουλευτή εκ των τριακοσίων. Όμως προσέξτε: Είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έχει μακρά πείρα στην πολιτική και ίσως διανύει μία εκ των τελευταίων θητειών του στα έδρανα της Βουλής. Αυτό του δίνει το δικαίωμα να εκφράζεται ρεαλιστικά. Ειρωνικά ίσως, προκλητικά σίγουρα, όμως αληθινά. Και ξέρετε κάτι; Συμφωνώ πως “μαζί τα φάγαμε” ο καθένας στο μέτρο του δυνατού (του) και συμφωνώ πως η πρώτη πραγματικά δημοκρατική εκλογική αναμέτρηση έγινε το 1981. Όσοι θυμάστε ακριβώς τα δεδομένα, θα συμφωνήσετε αν είστε αντικειμενικοί. Ο Πάγκαλος έχει τη σωστή θέση στην κυβέρνηση. Ακριβώς επειδή μπορεί να λέει την αλήθεια δημιουργώντας εντυπώσεις.

Κρίνω λανθασμένο τον ανασχηματισμό, όπως κρίνω χάσιμο χρόνου την όλη συζήτηση και πανικό που προηγήθηκε αυτού. Όμως εφόσον έγινε, πρεσβεύω πως έγιναν οι σωστές επιλογές και δίνω και πάλι το στίγμα των απαιτήσεων μου από αυτήν την κυβέρνηση όπως το είχα εκφράσει μετά τις εκλογές: Ναι στα μέτρα σήμερα, γρήγορα πολιτικές ανάπτυξης αύριο. Ο χρόνος μετράει και το 2013 (επόμενες εκλογές) πλησιάζει.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το