Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

αναδρομές - ΤΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 18 Σεπτεμβρίου
ΤΙΤΛΟΣ: ΤΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

Σύμφωνα με έρευνα ουγγρικού ερευνητικού κέντρου, οι γυναίκες –λέει- θέλουν τον σύντροφο τους να φέρει πολλά κοινά γνωρίσματα με τον πατέρα τους. Παρόμοια ποσοστά παρουσιάζουν και οι άντρες για τις γυναίκες τους και της μαμάδες.
Τα κοινά γνωρίσματα έχουν να κάνουν με την εξωτερική εμφάνιση και φυσικά τον τρόπο συμπεριφοράς. Και σπεύδω να το δικαιολογήσω, αφού τα παιδιά μεγαλώνουν με τους γονείς κάτω από την ίδια στέγη για δεκαοχτώ ολόκληρα χρόνια, έτσι είναι φυσικό να αποτελούν γι’ αυτά πρότυπο ανθρώπου, ακόμα και αν η αντίδραση της εφηβείας προκαλούν αντίθετες συμπεριφορές άρνησης.
Βέβαια, ας μην ξεχνάμε και το ποσοστό των νέων που όντως βιώνουν εξαιρετικά αρνητικές καταστάσεις σπίτι τους (ενδοοικογενειακή βία, εθισμοί κλπ.) και πλέον στοχεύουν στο άκρως αντίθετο, την ίδια στιγμή που τα βιώματά τους είναι οδηγός (και πάλι) επιλογής συντρόφου. Που σημαίνει ότι και σε αυτήν την περίπτωση ο σύντροφος επιλέγεται και πάλι με βάση το γονιό, αλλά αυτή τη φορά με διαφορετικά κριτήρια.
Το «σεξουαλικό αποτύπωμα» όπως ονομάζεται, αποτελεί τροχοπέδη για την επιλογή του συντρόφου και όμως σε αυτήν την περίπτωση κρύβονται νέοι κίνδυνοι για το ζευγάρι με πρώτο και… χειρότερο αυτόν της σύγκρισης. Αντιλαμβάνεστε πόσο άσχημα θα ένοιωθε η κοπέλα εφόσον άμεσα ή ακόμα και έμμεσα, ο σύντροφός της την συνέκρινε με τη μητέρα του και φυσικά το αντίστροφο.
Καταλήγουμε ότι η επιλογή μπορεί να γίνεται με κριτήριο το γονιό, όμως στη συνέχεια η συμπεριφορά στην πορεία της σχέσης πρέπει να είναι πλήρως ανεξαρτητοποιημένη με οιοσδήποτε δεσμούς οικογένειας.
Σύμφωνα με την έρευνα το σεξουαλικό αποτύπωμα δεν έχει να κάνει μονάχα με τα γονίδια, καθώς αντίστοιχη συμπεριφορά παρουσιάζουν και υιοθετημένες γυναίκες με πρότυπο τον πατριό τους.
Ακόμα και ασυναίσθητα το σεξουαλικό αποτύπωμα αποτελεί γεγονός και το ζήτημα δεν είναι να το αποποιηθούμε, αλλά να το διαχειριστούμε κατάλληλα. Είναι άδικο για το/τη σύντροφό μας να πέφτει θύμα συγκρίσεων με ένα πρότυπο που τελικά ίσως να μην είναι τόσο ιδανικό απαραίτητα.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το