Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

αναδρομές - Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 26 Φεβρουαρίου 2009
ΤΙΤΛΟΣ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ

Πολύς λόγος γίνεται για τις εκρήξεις βίας που παρατηρούνται κατά τόπους στον πλανήτη μας. Πόλεμοι, αναρχία, βανδαλισμοί, εγκλήματα, διαφθορά. Οι περίοδοι ηρεμίας φαντάζουν σα διαλείμματα και πολλοί αναπολούν το παρελθόν.
Μια πρόχειρη όμως αναδρομή σε αυτό, μας αποκαλύπτει ότι ο πόλεμος ήταν πάντοτε μέρος της ιστορίας και μάλιστα με μερικές αποτρόπαιες πράξεις βίας που έφεραν τη σφραγίδα του τότε, νόμου. Άλλωστε η εξαπάτηση και η διαφθορά ήταν πάντοτε χαρακτηριστικό των ανθρώπων.
Ας μελετήσουμε την ιστορία από το σημείο «μηδέν» που φέρεται να είναι η Παλαιά Διαθήκη, αλλά και τη Μυθολογία. Πόλεμοι, εξαπατήσεις με φόντο πάντα τη βία, μέχρι την αρχαία ιστορία και φυσικά τη νεότερη και σύγχρονη.
Μας έχει κυριεύσει το κακό σαν είδος; Δε νομίζω. Αρκεί να αποδεχτούμε μια σύγκριση με τα ζώα! Είδη που εκ φύσεως πολεμούν και εκείνο που επικρατεί βρίσκει πιο εύκολα τροφή και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και επιβολής προς τα άλλα είδη. Σας θυμίζει κάτι;
Φυσικά ο Θεός εν σοφία εποίησε τον άνθρωπο και εκείνος εκμεταλλεύτηκε κάθε του δυνατότητα. Ανάπτυξε πολιτισμούς και επιστήμες. Φρόντισε να επικοινωνεί με προηγμένους τρόπους, όμως είναι πλέον προφανές πως δεν αποποιήθηκε από κανένα ζωώδες ένστικτο του.
Ύστερα στην προσπάθεια του να αποδείξει πως είναι ανώτερο ον (και δε το αμφισβητεί ουδείς αυτό), ονόμασε τον εαυτό του ειρηνιστή. Η αλήθεια είναι όμως ότι αγωνίζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες για να υπερασπιστεί αυτόν τον χαρακτηρισμό.
Ακόμα και σε περιόδους έλλειψης πολέμου, η βία είναι πάντα μέσ’ τα τεκταινόμενα μαζί με τη διαφθορά και την επιθετικότητα. Όχι απαραίτητα στην εξουσία. Στην ίδια μας την καθημερινότητα: στο φανάρι, στη διαφωνία, στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας, στην προσπάθεια μας να προ-ηγειθούμε του άλλου. Λίγο ή πολύ το συναντάμε σε όλους μας.
Για την ειρήνη, την πραότητα και την ηρεμία, μένουν θεωρίες και μεγάλα λόγια ή υποσχέσεις προσπάθειας. Τώρα πείστε με παρακαλώ πως η φυσική μας υπόσταση είναι εκείνη του φιλειρηνικού είδους και ότι απλά το «κακό» είναι μια δύναμη που διακόπτει την δεδομένη διάθεση. Εγώ πλέον βλέπω τον κόσμο αντίστροφα. Αυτοί ήμασταν, αυτοί είμαστε!

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το