Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

αναδρομές - ΠΟΝΤΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 17 Δεκεμβρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: ΠΟΝΤΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ

Είναι μια ιστορία που κρατάει χρόνια τώρα. Οι Έλληνες αποδεικνύεται πως είναι από τους πιο τζογαδόρους παίκτες στην Ευρώπη και τον κόσμο με πονταρίσματα σε διάφορα νόμιμα και παράνομα παιχνίδια ύψους πολλών εκατομμυρίων.
Οι Έλληνες παίκτες προστατεύονται εδώ και χρόνια από το κρατικό μονοπώλιο του ΟΠΑΠ που είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Στην πορεία έχουν εμφανιστεί πολλών ειδών παράνομοι τρόποι συμμετοχές σε παιχνίδια. Η λειτουργία του ΟΠΑΠ υφίσταται συγχρόνως με την κυκλοφορία Λαχείων για την οποία υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Οικονομικών και με ορισμένα καζίνο που διαθέτουν κρατική άδεια λειτουργίας.
Το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ προστατεύεται τουλάχιστον μέχρι το 2011 οπότε και θα επανεξεταστεί το ζήτημα. Την ίδια στιγμή και ενώ πολλές ξένες εταιρείες στοιχηματισμού επενδύουν μεγάλα ποσά στο να βρουν νομικά παραθυράκια προκειμένου να εισέλθουν επιχειρηματικά σε χώρες κρατικού μονοπωλίου με κυρίαρχη την Ελλάδα λόγω των τζίρων της, μια αγγλική εταιρεία προχώρησε σε άνοιγμα δύο στοιχηματικών καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα κατόπιν παρέμβασης εισαγγελέα να κλείσει και τώρα να κινδυνεύει με βαριά πρόστιμα αποζημίωσης.
Είμαστε όλοι υπέρ του ανταγωνισμού, όμως όπως έδειξαν παραδείγματα σε Πορτογαλία και Σκανδιναβία, οι χώρες που έχουν ανεξέλεγκτη αγορά τζόγου πάσχουν από πολυάριθμες περιπτώσεις εθισμού που φτάνει σε υπερχρεώσεις, χρεωκοπίες και διάλυση οικογενειών.
Όταν υπάρχει κρατικό μονοπώλιο όπως στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, διασφαλίζεται ένας έλεγχος στη δομή των συμμετοχών, ενώ τη ίδια στιγμή επενδύονται τεράστια ποσά σε αθλητισμό, πολιτισμό, ιατρική, περιβάλλον κατά την πολιτική της επιστροφής των κερδών προς το ίδιο το κράτος.
Ο εθισμός στο τζόγο αποτελεί ένα κοινωνικό πρόβλημα που μαστίζει κάποιες οικογένειες. Στη σκέψη του ότι η εισαγωγή νέων εταιρειών θα κλιμακώσει το πρόβλημα, μειώνοντας κατ’ επέκταση τις χορηγίες σε φτωχές ομάδες, διοργανώσεις, περιβαλλοντολογικές, ιατρικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, προβληματίζει το λιγότερο.
Ο τζόγος αποτελεί μια δεδομένη κατάσταση, από την οποία πρέπει να διεκδικήσουμε τουλάχιστον ότι μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα και κάτι τέτοιο φαντάζει δυνατό μονάχα με την παραμονή του κρατικού μονοπωλίου.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το