Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

αναδρομές - ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 30 Ιουλίου 2009
ΤΙΤΛΟΣ: ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ

Θα θυμάστε όλοι από το βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης την ιστορία του Δαυίδ και του Γολιάθ. Σπουδαία θρησκευτική ιστορία για έναν νεαρό που έμελλε από ένας αδύναμος τσοπάνης, να γίνει σπουδαίος βασιλιάς του Ισραήλ. Εξαιρετικά διδακτική και συμβολική ιστορία μέχρι και στις μέρες μας.
Η ζωή όμως είναι πολλές φορές απλή και ξεκάθαρη στους κανόνες της. Ο δυνατός μάχεται με τον αδύναμο και όπως είναι φυσικό, κερδίζει ο δυνατός! Κάποτε ένας φίλος μου, είχε ρωτήσει γιατί πόνταρα στο στοίχημα μια αδύναμη ομάδα έναντι μιας δυνατής. Του αποκρίθηκα πως αν δεν είχε ελπίδες και η μικρή ομάδα, δε θα υπήρχε λόγος στοιχήματος, λόγος να παίζουν οι ομάδες, λόγος να ζουν οι μη έχοντες!
Μα ο δυνατός έχει πάντα κάθε προνόμιο. Ίσως ξεκίνησε από χαμηλά, ίσως βρήκε την δύναμη και την εξουσία του από αλλού, όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει κερδίσει το σεβασμό υφισταμένων και αντιπάλων. Μπορεί να συμβαίνει από αναγνώριση στο πρόσωπό του ή από τον φόβο της εξουσίας αυτής.
Κι όταν έρθει η ώρα της μάχης με τον αδύναμο, τότε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ανήκουν στον ισχυρό. Πως θα μπορούσε να αποσπάσει το οτιδήποτε ο ανίσχυρος; Γνωριμίες, οικονομική ευρωστία, ανθρώπινο δυναμικό με το οποίο πλαισιώνεται, τεχνολογική εξέλιξη και ένα σωρό άλλα στοιχεία μπορούμε να βρούμε στα οποία θα υπερτερεί ο δυνατός.
Τι μένει στον ανίσχυρο; Σίγουρα ότι πρέπει να εκμεταλλευτεί κάθε πόρο ή δυνατότητά του. Και ύστερα να ελπίζει σε μία και μόνο ενδεχόμενη ευκαιρία αν αυτή παρουσιαστεί: την υποτίμηση του αντιπάλου. Δε συμβαίνει πάντα, συμβαίνει όμως συχνά και τότε ο αδύναμος πρέπει να είναι έτοιμος να την εκμεταλλευτεί.
Κακά τα ψέματα όμως και συχνά κακές και πλασματικές οι φαντασιώσεις. Η ζωή θέλει τον δυνατό να κερδίζει είτε τίμια είτε με πλάγιες οδούς. Η ιστορία όμως γράφει το αποτέλεσμα και όχι την προσπάθεια. Και το αποτέλεσμα σβήνει την τελευταία λέξη που είναι η ελπίδα του ανίσχυρου.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το