Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

προβληματισμός τρίτης - ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ

 Καληνωρίσματα. Για σήμερα λέω να το πάρουμε χαλαρά το θέμα. Το θέμα τον χρημάτων εννοώ. Ας μείνουμε για σήμερα μακριά από οικονομική κρίση, μακριά από χρηματιστήρια, δάνεια, μακροοικονομίες και άλλες οικονομικές αναλύσεις.

Σήμερα ας μιλήσουμε για χρήματα με την ψυχολογική έννοια του όρου. Λένε πως τα χρήματα αγοράζουν ψυχές και εγώ δε θα διαφωνήσω καθόλου. Έχω δει ανθρώπους μέσα από τη δουλειά μου να καταστρέφονται κυνηγώντας το χρήμα κι άλλους να το αποκτούν (τελικά) και να καταστρέφονται κατόπιν! Δε θα μπω στη διαδικασία να επεκταθώ σε παραδείγματα, οπότε θα προχωρήσω σε μια καλή δικαιολογία για όλους όσους λατρεύουν το χρήμα. Και μην σας προσβάλλει ο χαρακτηρισμός (λατρεία) ανήκουμε όλοι σε αυτήν την κατηγορία, γιατί όλοι είμαστε λίγο-πολύ υλιστές.

Θυμάμαι τους γονείς μου σε μικρή ηλικία να μαλώνουν για μικρά πράγματα που απλά δεν μπορούσαν να αποκτήσουν λόγω έλλειψης imageχρήματος. Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά, κατανοώ το πόσο άσχημα θα ένοιωθε τότε ο πατέρας μου να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της οικογένειας. Η αλήθεια είναι ότι το χρήμα δίνει την δυνατότητα στον… κάτοχο να κινείται με περισσότερη άνεση. Μπορεί να εκπληρώνει πιο εύκολα επιθυμίες και να καλύπτει με μεγαλύτερη άνεση ανάγκες. Βέβαια κι αυτό, με τις ανάγκες είναι σχετικό, καθώς οι ανάγκες μεταβάλλονται και καθορίζονται ανάλογα με το χρήμα. Όσο περισσότερο υπάρχει, τόσο περισσότερες γίνονται οι ανάγκες. Προσωπικά όταν έχω περισσότερα χρήματα (έστω περισσότερα απ’ ότι συνήθως) έχω καλύτερη ψυχολογία. Δεν είναι ότι θα καταφύγω σε σπατάλες, όμως η χαρά που δίνω όταν προσφέρω σε συνανθρώπους μου, είναι ένα τεράστιο ψυχολογικό δώρο για μένα. Προσθέστε και την ασφάλεια που σου προσδίδει η ύπαρξη ενός μικρού αποθεματικού στην τσέπη (ή την τράπεζα) που δε θα πέσει θύμα σπατάλης.

Μιλώντας για σπατάλες είναι καλό να μιλήσουμε για διαχείριση. Υποσχέθηκα στην αρχή να το πάρω χαλαρά το θέμα κι έτσι δε θα επιχειρήσω να αναλύσω θεωρίες και πρακτικές καλής διαχείρισης χρημάτων, ακόμα κι αν για μένα αυτό είναι το κλειδί της ευτυχίας των ανθρώπων. Ας μείνουμε απλά στο ότι η σωστή διαχείριση μπορεί να κάνει το όποιο ποσό να φαίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Η σωστή διαχείριση προϋποθέτει, συνετά έξοδα, προοδευτικές επενδύσεις και σοφή αποταμίευση και μην προτρέξετε να με κατακρίνετε. Τα παραπάνω εφαρμόζονται στο οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο ποσό.

Το χρήμα δημιουργεί ευτυχισμένους ανθρώπους με την ίδια ευκολία που δημιουργεί δυστυχισμένους ανθρώπους. Το μόνο σίγουρο είναι πως η απουσία του (σήμερα) δεν “φτιάχνει” χαρούμενους ανθρώπους. Αγαπάμε το χρήμα σαν ένα εργαλείο. Παραδεχόμαστε την αγάπη μας σε αυτό επειδή δεν είμαστε αχάριστοι και επειδή έχουμε τη σωστή δόση ρεαλισμού. Ναι, στο χρήμα λοιπόν –όταν μας βρίσκεται- για να είμαστε καλά!

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΕΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ :[

4 σχόλια:

  1. Σε χαιρετώ φίλε, συνοδοιπόρε Yannidaki.
    Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη η επισφράγιση του κειμένου με τη σύνοψη που κάνεις στο τέλος για το χρήμα. Θα σου πω βέβαια πως και πολλά άλλα πράγματα με κάνουν χαρούμενη/ευτυχισμένη που δεν συνδέονται με το χρήμα. Παράδειγμα: η θετική καλημέρα της γειτόνισσας, το παιδικό χαμόγελο και δυο άνθη που θα ανθίσουν στη γλάστρα. Χωρίς βέβαια να παραβλέπω τη μεγάλη κινητήρια δύναμη του χρήματος...
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Annyra Math
    ασφαλώς και δε θα διαφωνήσω με ότι λες. Έχω κι εγώ μεγάλη λίστα "δωρεάν" πραγμάτων που με χαροποιούν, απλά όπως υποστηρίζω, το χρήμα είναι ένα από αυτά :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μιλάμε για χρήματα στ αλήθεια, μιλάμε για την ευχαρίστηση της άνεσης. Δουλεύουμε για την ευχαρίστηση της άνεσης. Επενδύουμε στην ευχαρίστηση της άνεσης.
    ΤΡΑΠΕΖΟγραμμάτια. χμ χμ...
    Υποσχέσεις πως ότι κι αν θελήσεις θα το έχεις. χμ χμ...
    Και πως να μην μας κάνει χαρούμενους;
    Αφού μας βρίσκει ευκολόπιστους!!!

    Γνωρίζουμε κάποιον βαθύπλουτο;
    Τι λέει η καρδούλα του;

    Αν και μπορείς να έχεις τα πάντα στο πιάτο σου,
    ειδικά για σήμερα θα σου προτείναμε κοάλα.
    : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. :[ Αχιλλέας
    κοάλα, ε;
    δελεαστική πρόταση :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το