Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

προβληματισμός πέμπτης - ΓΗ ΥΠΟ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ

Καληνωρίσματα. Αν ανατρέξουμε στην παγκόσμια ιστορία, θα διαπιστώσουμε πως οι σημαντικότεροι πόλεμοι, έγιναν με κύρια αίτια, επεκτατικούς λόγους. Τα παραδείγματα είναι πολλά με περιοχές που κάποτε ανήκαν στην Μεγάλη Ελλάδα, αργότερα στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ή στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία, για να καταλήξουν στην σύγχρονη ιστορία να ανήκουν σε μουσουλμανικά κράτη. Αλλά ας μην πάμε μακριά. Εδώ, στην Κρήτη, το νησί μετράει μακρά περίοδο κρητικής ευημερίας –βλέπε μινωικός πολιτισμός- και ύστερα γνωρίζει την σκλαβιά από Σαρακηνούς, Ενετούς, τούρκους, μια μικρή παύση κρητικής ανεξαρτησίας και τέλος, την προσάρτησή της στην Ελλάδα.

Πάντοτε το αντικείμενο διαξιφισμών, διεκδικήσεων και αντιπαραθέσεων imageήταν αμφιλεγόμενες ή μάλλον αμφισβητούμενες περιοχές της γης, συνήθως  ανάμεσα σε παρακείμενα κράτη. Το πιο διάσημο ζήτημα εξασφάλισης ή κατοχύρωσης γης, βρίσκεται πολύ κοντά μας και είναι φυσικά η Λωρίδα της Γάζας. Ένα κομμάτι παλαιστινίων που βρίσκεται στην καρδιά του ισραηλινού κράτους. Οι παλαιστίνιοι και οι ισραηλινοί για χρόνια συνεχίζουν έναν πόλεμο που μετράει άπειρους νεκρούς οι οποίοι αυξάνονται ως τις μέρες μας και φυσικά λύση δεν υπάρχει ως τώρα. Υπάρχουν πολλές ακόμα περιοχές του πλανήτη που… διεκδικούνται και προφανώς οφείλουμε να αναφέρουμε την Βόρεια Κύπρο που αποτελεί ένα κομμάτι γης το οποίο είναι αιχμαλωτισμένο από τους τούρκους οι οποίοι συντηρούν το διάσημο “Κυπριακό” ζήτημα. Εφόσον το ταξίδι, μας έβγαλε στην Μεσόγειο, θα αναφέρω απλά το Αιγαίο το οποίο σε κάθε ευκαιρία οι τούρκοι “γκριζάρουν”. Σε αυτήν την περίπτωση δεν μιλάμε για γη, αλλά για χωρικά ύδατα που αποτελούν είσοδο στο Αιγαίο, πόρτα στην Ευρώπη.

Κι αν νομίζετε πως την τάση για διεκδίκηση γης, έχουμε μόνο εμείς εδώ κάτω στην ανατολική Μεσόγειο, τότε λανθάνετε. Η Ρωσία με την Ιαπωνία έχουν εκκρεμότητες που ξεκινούν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για ένα μικρό σύμπλεγμα νησιών με το όνομα των Κουρίλων Νήσων, τα οποία γεωγραφικά βρίσκονται πολύ κοντά στην γιαπωνέζικη επικράτεια, όμως κατά τον πόλεμο οι ρώσοι φέρονται να τα έχουν κατακτήσει. Πλέον οι δύο χώρες προκειμένου να μην δημιουργούν διπλωματικά επεισόδια και να μην βάζουν σε κίνδυνο άλλες κοινές δραστηριότητες τους σε άλλους τομείς, έχουν παραμελήσει το θέμα αφήνοντάς το να υπάρχει σαν… εκκρεμότητα. Τέτοια παραδείγματα θα βρούμε αρκετά ανά την υφήλιο. Μάλιστα ας μην ξεχνάμε περιοχές που δεν μετρούν πολλά χρόνια ανεξαρτησίας και αναφέρομαι σε πολλές αφρικανικές χώρες οι οποίες ανεξαρτητοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τους ευρωπαίους κατακτητές όπως είναι η Γαλλία, η Ισπανία κ.α.

Όσο υπάρχει γη, θα υπάρχει και κάποιος που θα θέλει να την κατακτήσει. Ίσως όχι γεωγραφικά όπως το κείμενο παραπάνω παρουσιάζει, αλλά πολιτικά ή στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης. Γενικά η θεωρία που θέλει τον δυνατό να γίνεται δυνατότερος, βρίσκει πιστή εφαρμογή εδώ. Η ελληνική γη για πολλούς θεωρείται ιερή, εγώ απλά θα σημειώσω πως είναι δική μας. Αυτό μου αρκεί.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΨΑΞΕΤΕ ΓΙΑ… ΓΗ ΥΠΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το