Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

προβληματισμός τετάρτης - Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ τΟΥΡΚΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Καληνωρίσματα. Πριν μερικές μέρες διαβάζαμε για ένα σκηνικό βγαλμένο από τα σενάρια της “ναυμαχίας” του ομώνυμου επιτραπέζιου παιχνιδιού. Οι κύπριοι ανακοίνωναν πως ξεκινούν γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική τους Ζώνη (ΑΟΖ) και οι τούρκοι προκαλούσαν αμφισβητώντας το δικαίωμα της Κύπρου να κάνει κάτι τέτοιο όσο το “κυπριακό” βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι; Ας δούμε:
  • Κύπρος κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συμμαχικές σχέσεις με την Ελλάδα και την ΕΕ κατά συνθήκη.
  • τουρκία μεγάλη αυτοπεποίθηση και πλέον εναντίον όλων στο συγκεκριμένο ζήτημα.
  • Ελλάδα σύμμαχος της Κύπρου και άμεσα εμπλεκόμενη στην παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ και των ελληνικών χωρικών υδάτων.
  • Ισραήλ σύμμαχος της Ελλάδας με άρρηκτα συνδεδεμένα συμφέροντα από τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα με την τουρκία λόγω Παλαιστίνης.
  • ΗΠΑ έμμεση εμπλοκή κυρίως υποστηρίζοντας τα συμφέροντα του Ισραήλ και με ρόλο “πυροσβεστήρα” για την διαφαινόμενη κρίση.
  • Ευρωπαϊκή Ένωση ως κοινότητα της οποίας μέλη είναι η Ελλάδα και η Κύπρος έχει κάνει προσπάθειες να χαμηλώσουν οι τόνοι
Το ζήτημα αφορά την προσβολή των κυπριακών δραστηριοτήτων στην imageΑΟΖ του από την τουρκία όχι μόνο σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και σε στρατιωτικό. Οι τούρκοι προκάλεσαν με πολλούς τρόπους προσπαθώντας είτε να ακυρώσουν την γεώτρηση είτε να κερδίσουν χρόνο. Ουσιαστικά όμως περίμεναν μια λάθος κίνηση από κάθε μία από τις εμπλεκόμενες χώρες. Αντίθετα, αυτό που είδε ήταν η συνεργασία όλων των χωρών για την προστασία της γεώτρησης που έφερε νέα οικονομικά, ενεργειακά και πολιτικά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη. Η τουρκία υποστηρίζω συχνά πως είναι πολύ φτωχή σε επίπεδο πολιτικής και έστω και αργά διαπίστωσε πως έχει αρκετά ανοιχτά μέτωπα και σε όλα εμπλέκεται ο στρατός. Μετρήστε: Βόρειο Ιράκ, Κούρδοι, Ισραήλ, Κυπριακό και προσφάτως την κυπριακή ΑΟΖ. Σε όλα αυτά μην παραλείψετε την εμπλοκή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και το πάγωμα των σχέσεων της με τις ΗΠΑ που ουσιαστικά ενοχλούνται όποτε υπάρχει πρόβλημα με το Ισραήλ. Ακόμα κι έτσι συνεχίζει να προκαλεί έχοντας στόλο πολύ κοντά στο σημείο που γίνονται οι γεωτρήσεις και μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Προσωπικά με επιμέλεια περίμενα να περάσουν αρκετές μέρες από τη έναρξη των επιχειρήσεων γεώτρησης πριν γράψω στο yannidakis για το θέμα. Όπως αποδείχτηκε η τουρκία υπέστη μια ακόμα πολιτική ήττα, όπως άλλωστε αναμενόταν. Ίσως αν πραγματοποιούσε τις απειλές της και χρησιμοποιούσε όπλα να κατάφερνε να δημιουργήσει εμπόλεμη ζώνη και πολεμικές εμπλοκές από τις οποίες ίσως κέρδιζε χρόνο. Τώρα όμως παραμένει χαμένη ακόμα κι αν έριξε τους τόνους για να επανέλθει εν καιρώ με ένα (είμαι σίγουρος) νέο πολιτικό ατόπημα.

Αν η τουρκία, έχασε τότε κάποιος κέρδισε. Ποιος; Όλοι οι υπόλοιποι! Πρώτιστος η Κύπρος που συνεχίζει την δράση στην ΑΟΖ της και ύστερα η Ελλάδα που είδε στο πρόσωπο του Ισραήλ έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο. Έναν σύμμαχο που στηρίζεται πάντοτε από τις ΗΠΑ, έναν σύμμαχο που δε θα κάνει πίσω σε μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη με τους τούρκους, έναν σύμμαχο που μακροπρόθεσμα θα φανεί χρυσάφι για την Ελλάδα, όταν –με το καλό- αποφασίσει να ξεκινήσει και η ίδια την εκμετάλλευση της ΑΟΖ της που όλα δείχνουν πως είναι πολύ-πολύ πλούσια.

Η κρίση που ξέσπασε και τα πολεμικά σενάρια, είχαν προς το παρόν τουλάχιστον, ευτυχισμένο τέλος. Κανείς δεν λέει πως ο κίνδυνος στην περιοχή ολοκληρώθηκε. Αυτό άλλωστε δε θα συμβεί ποτέ, αυτή τη φορά όμως η Ελλάδα των χιλίων προβλημάτων έχει ένα κρυφό χαρτί που είναι “άσσος” και λέγεται Ισραήλ. Αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν τα έκανε “μούσκεμα” όπως άλλοτε (βλέπε “Ίμια”), αρκούσε μια στρατηγική συμμαχία για να βγει κερδισμένη και αυτό εγώ το λέω πολιτική νίκη!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΑΝΑΛΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το