Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

προβληματισμός δευτέρας - CASE STUDY: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ (Γερμανός)

Καληνωρίσματα. Πριν κάποια χρόνια, όταν η αγορά κινητών τηλεφώνων έκανε τα πρώτα της βήματα στη χώρα μας, μια τηλεοπτική διαφήμιση κατέληγε στη φράση “για μπαταρίες και αξεσουάρ, κατευθείαν στον Γερμανό”. Καθόλου τυχαία ο Γερμανός έγινε πολύ σύντομα το “απόλυτο” στην αγορά κινητών τηλεφώνων. Πως όμως ξεκίνησαν όλα αυτά;

Όλα ξεκίνησαν το 1980 όταν ο τριαντάχρονος τότε Πάνος Γερμανός, ανήσυχο επιχειρηματικό πνεύμα από πολύ μεγάλη οικογένεια κουμουνιστών, κατάφερε να ανοίξει ένα μικρό κατάστημα πώλησης μπαταριών, οι οποίες και αποτελούσαν το μοναδικό εμπορεύσιμο προϊόν του καταστήματος. Το γεγονός σύντομα είχε ως αποτέλεσμα την εμπιστοσύνη καλών πελατών όπως οι δημοσιογράφοι που ήθελαν αξιόπιστες μπαταρίες για τα μαγνητόφωνά τους κι έτσι σε δέκα χρόνια ο Γερμανός είχε αποκτήσει τη σπουδαιότερη φίρμα πώλησης μπαταριών.

Ο κύριος Γερμανός αποφάσισε να αξιοποιήσει τα κέρδη του, αυξάνοντας το δίκτυο καταστημάτων του κι έτσι ως το 1992 έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα και σε χώρες τις ανατολικής Ευρώπης. Ήταν μια πολύ έξυπνη επιχειρηματική κίνηση διότι δύο χρόνια αργότερα, άρχισαν να εισάγονται τα πρώτα κινητά τηλέφωνα. Ο Γερμανός εκμεταλλεύτηκε τα πολύ καλά αντανακλαστικά του και σύντομα έγινε ο κυριότερος εισαγωγέας κινητών τηλεφωνικών συσκευών. Ουσιαστικά η εταιρεία έγινε συνώνυμη της αγοράς κινητής τηλεφωνίας και ήταν ήδη πολύ αργά για να υπάρξουν βασικοί ανταγωνιστές στην Ελλάδα.

Στις αρχές του 2000 οι εταιρείες παροχής κινητής τηλεφωνίας imageανέπτυξαν το δικό τους δίκτυο καταστημάτων. Αρχικά αυτό δεν είχε ιδιαίτερη επίπτωση στον τζίρο του Γερμανού, όμως ήταν η κατάλληλη στιγμή για τον εκείνον να πραγματοποιήσει την πρώτη του βασική αγοραπωλησία, πωλώντας τον Γερμανό στην Cosmote έναντι €550000. Η πώληση αυτή έδωσε το έναυσμα στον Γερμανό να αναπτύξει περισσότερο τις δραστηριότητές του. Αγόρασε εξ ολοκλήρου την εταιρεία “Vandervelle” η οποία κατέχει πλήρως το δίκτυο καταστημάτων “Multirama” που δραστηριοποιούνται στην άλλη βασική αγορά τεχνολογίας, που είναι οι υπολογιστές. Ο Γερμανός λανσάρει στην αγορά και τα καταστήματα τεχνολογίας “Public” που λειτουργούν συμπληρωματικά των Multirama και ύστερα κάνει την επόμενη προοδευτική επενδυτική κίνηση, συμμετέχοντας στο κεφάλαιο των “Getitnow”, των καταστημάτων τεχνολογίας μέσω διαδικτύου που μέχρι και σήμερα συνεχώς αυξάνουν το πεδίο πωλήσεων και παρουσίας τους. Τελευταία σημαντική επιχειρηματική δράση του κυρίου Γερμανού ήταν η ανάπτυξη εταιρείας που θα έχει το ρόλο αγοράς και διανομής στην ελληνική αγορά προϊόντων σημαντικών εταιρειών όπως οι Fujitsu, LG, Samsung και άλλες.

Ο Πάνος Γερμανός μας προσέφερε αυτόν τον μήνα ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης, αναπτύσσοντας πρώτα μια εταιρεία “μονοπώλιο” στην Ελλάδα και ύστερα αγοράζοντας ή δημιουργώντας εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν με πρωτότυπες για την εποχή ανάγκες ή δημιουργώντας νέες ανάγκες στο ελληνικό αγοραστικό κοινό. Το μόνο σίγουρο είναι πως μιλάμε για έναν εκ των πιο καινοτόμων επιχειρηματιών στη χώρα μας όπου πάντοτε βρισκόταν στο σημείο που η αγορά θα επικεντρωνόταν στο άμεσο μέλλον.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΓΡΑΨΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ :[

2 σχόλια:

  1. Μάλλον ο κ. Γερμανός θα έχει τον δικό του καλό μελλοντολόγο, και μας τον κρατάει κρυφό...
    :)
    Θυμάμαι λίγα χρόνια πριν το '80 υπήρχε κάποιος Γερμανός με ρουλεμάν. Αλλος ήταν αυτός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ biobaxes
    άλλος άλλος!
    άξιος συγχαρητηρίων για την εγρήγορση του, μακάρι να έβλεπαν τόσο μπροστά :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το