Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

προβληματισμός δευτέρας - ΕΡΩΤΗΜΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΔΙΑΛΕΞΕ ΝΟΜΙΣΜΑ, ΔΙΑΛΕΞΕ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΤΩΡΑ

Καληνωρίσματα. Ίσως να μην το έχετε πάρει είδηση όμως το ζήτημα της οικονομικής κρίσης δεν είναι ελληνικό. Ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια από την Αυστραλία, πέρασε από τις ΗΠΑ όπου ακόμα εκεί βρίσκεται και θα βρίσκεται… και τώρα μαστίζει τις χώρες της Ευρώπης, τυραννώντας περισσότερο από όλες, τις χώρες που ήταν απροετοίμαστες, τις χώρες που ουδέποτε οργανώθηκαν για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες κρίσεις, σαν την παρούσα.

Όταν λοιπόν συζητάμε για το πρόβλημα της Ελλάδας, μπορούμε σε ένα τραπέζι να ακούσουμε διφορούμενες απόψεις σχετικά με το τι φταίει στην Ελλάδα ή ποιος ευθύνεται για την κατάσταση ή αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει για να βγούμε από το τέλμα. Έτσι, θα ακούσουμε εκείνους που τα βάζουν με την κυβέρνηση όχι τόσο για τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα όσο για το ότι έχει δώσει την… ελευθέρας στην τρόικα να ράβει και να ξηλώνει όπως κάθε δόση του δανείου που μας έχει δώσει, επιτάσσει. Πολλοί και κυρίως οι αριστεροί, εντοπίζουν το πρόβλημα της κατάστασης της σημερινής Ελλάδας στους ευρωπαίους εταίρους και την τρόικα. Οι πιο πολλοί εξ αυτών, επιθυμούν έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ίσως επιστροφή στη δραχμή.

Ύστερα είναι εκείνοι που παραβλέπουν τα “καλά και συμφέροντα” και κοιτούν την πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα με βάση την ωμή πραγματικότητα. 30 χρόνια με ρουσφέτια, λαδώματα, ψεύτικες imageσυμβάσεις, παρανομίες, πελατειακές σχέσεις με πολιτικούς, φοροδιαφυγή (και η λίστα είναι τεράστια) και όλα υπό το αλληθώρισμα των εκάστοτε κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης, φτάνουν στο σημερινό σημείο που όλοι αντιμετωπίζουμε και επιτέλους ήρθε η ώρα να κάνουμε μια νέα αρχή βάζοντας φραγμό σε όλες αυτές τις κακές συνήθειες. Είναι αυτή η λύση; Πολλά νέα μέτρα, βάρβαρη οικονομική πολιτική και μηδαμινή κοινωνική πολιτική και νόμοι που ίσως έπρεπε να ισχύουν από την αρχή (όπως σε όλα τα δυτικά κράτη) τύπου ανοίγματος των επαγγελμάτων, αποκρατικοποιήσεις, συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, όλα γίνονται απότομα, βίαια, όμως γίνονται και έχουν στόχο μια μελλοντική απόσβεση που τεχνοκρατικά αναμένεται να αποφέρει καρπούς. Μέρος αυτών των ανθρώπων βλέπουν την Ευρώπη και την τρόικα ως τον κακό μπαμπούλα που επιτέλους τιμώρησε την Ελλάδα βάζοντάς την σε μια τάξη εφόσον η ίδια δεν μπορούσε να το κάνει μόνη της.

Δεν είναι επί της ενότητας να αναδείξει με ποια γνώμη συμφωνώ εγώ. Αυτό θα το κάνουμε όλοι μαζί συμμετέχοντας στο σημερινό “ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ” επιλέγοντας Ευρώπη και ευρώ ή διαγραφή από την Κοινότητα και επιστροφή στη δραχμή. Για μας, για τα παιδιά μας, για το αύριο αυτού του τόπου.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ :[

12 σχόλια:

  1. ε χαιρετώ φίλε, συνοδοιπόρε Yannidaki.
    Εάν δεν είχαμε εισχωρήσει στη ΕΕ πιθανόν τώρα να μην υπήρχε κανένας ορατός κίνδυνος καταστροφής της χώρας. Εάν είχαμε παραμείνει στη δραχμή και στην αργή αλλά πολύ υπολογίσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας, σήμερα δεν θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε όλο αυτόν τον "οχετό" της παγκόσμιας κατακραυγής και ταπείνωσης προς την εθνικής μας συνείδηση, γιατί επί τριάντα χρόνια οι περισσότεροι κυβερνώντες μας ζούσαν και μας παρέσερναν σε ουτοπίες...
    Αν, χιλιάδες αν, λοιπόν...
    Όμως με τη θεωρία δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτα, έτσι δεν είναι;
    Γιαυτό, θα πρέπει από εδώ που είμαστε σήμερα, να παλέψουμε για ένα καλύτερο μέλλον που το οφείλουμε στις καινούργιες γενιές των Ελλήνων.
    Δεν μου αρέσει να μεταθέτω τις ευθύνες στο μέλλον είτε να αναμασώ το "όμορφο" χθες.
    Η χώρα μας μάς έχει όλους ανάγκη κι όλοι μαζί θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να της χαρίσουμε ειρήνη, δημοκρατία, ευημερία.
    Ναι στα μέτρα λοιπόν κι όχι σε αυτούς τους πολιτικούς!
    Καινούργια όλα, τα πάντα γιατί μόνο έτσι θα οδηγήσουμε με πάρα πολλές πια θυσίες τη χώρα μακριά απ' τις "ουτοπίες".
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Annyra Math
    σεβαστή η άποψη σου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να διανοηθώ την Ευρώπη να προοδεύει και να αλλάζει σελίδες, με την Ελλάδα εκτός, να χαράσσει μια δική της μοναχική πορεία

    Σε κάθε περίπτωση σε προτρέπω να δηλώσεις την γνώμη σου, συμμετέχοντας στην ηλεκτρονική ψηφοφορία πάνω και δεξιά της σελίδας :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γιατί δεν υπάρχει επιλογή εντός ΕΕ και νόμισμα δραχμή κ. Yannidaki; Αντωνία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. :[ Αντωνία
    σύμφωνα με την άποψη μου, μια επιλεκτική συμμετοχή στην ΕΕ είναι ανούσια. Φαντάσου ένα κράτος-μέλος να συμμετέχει μόνο στα οικονομικά προγράμματα της Ένωσης, κάποιο άλλο μόνο στις πολιτικές για την ΚΑΠ (κοινή αγροτική πολιτική), ένα άλλο στα προγράμματα για την ελεύθερη διακίνηση πολιτών εντός Κοινότητας (βλ. συνθήκη Σέιγκεν)κλπ.
    Εκεί που καταλήγω είναι πως είτε είσαι μέλος της Ε.Ε. είτε απλά δεν είσαι :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Μ. Βρετανία λοιπόν είναι μέλος της ΕΕ με δικό της νόμισμα. Αντωνία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. :[ Αντωνία
    χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που αναφέρεις αγαπητή φίλη. Δεν είναι τυχαίο πως κανείς δεν συμπαθεί την Αγγλία η οποία ουσιαστικά αποτελεί μια ισχυρή δύναμη ως δορυφόρος των αμερικανικών συμφερόντων και καμία ουσιαστική συνεισφορά στην Κοινότητα δεν έχουν :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δορυφόρος αμερικάνικων συμφερόντων βλ.ΓΑΠ
    συμπάθεια προς την Ελλάδα βλ. Μέρκελ
    και να την κάνω την συμπάθεια των Ευρωπαίων αν εγώ δεν μπορώ να επιβιώσω;;;
    Αντωνία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ άστοχο να μην υπάρχει επιλογή εντός ΕΕ και επιστροφή στην δραχμή. Επίσης πολύ παιδικό το επιχείρημα ότι την Αγγλία δεν την συμπαθούν τα άλλα "παιδάκια" επειδή δεν είναι στο ευρώ... Στο ευρώ δεν έπρεπε να μπούμε εξ αρχής τώρα πρέπει να βρούμε τρόπο να βγούμε χωρίς μεγάλους κραδασμούς. Αν ζητήσουμε θα μας βοηθήσουν και οι ευρωπαίοι κι αυτοί θέλουν να αποχωρήσει η Ελλάδα και ίσως 2-3 χώρες ακόμη απ' το ευρωπαϊκό νόμισμα. Το ευρώ δημιουργήθηκε για να μπορεί να πουλάει η Γερμανία προϊόντα στις ευρωπαϊκές χώρες μια που δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί Κίνα και Ιαπωνία. Δεν είναι η ταυτότητά μας, ούτε το μέλλον μας. Όπως έλεγα από το 2001 είναι η καταστροφή μας, αλλά τότε στις φιέστες του Σημίτη, ποιος άκουγε! Χωρίς το ευρώ δεν θα κινδυνεύαμε ποτέ από τέτοια οικονομική κρίση. Θα περνούσαμε μια ύφεση αλλά μέσα σε πλαίσια πλήρως ελέγξιμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. :[ Ανώνυμος
    κατά τη γνώμη μου, κατά τη διάρκεια της ύφεσης αυτής και με τις πολιτικές που ακολουθούσε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με τη δραχμή θα είχαμε εξαθλιωθεί χωρίς κανέναν να εμπιστεύεται το νόμισμα μας για να μας δανείσει και χωρίς καμία προοπτικής ανάπτυξης.
    Το Ευρώ παρέχει μια ασφάλεια της οποίας τα όρια έχουμε εξαντλήσει :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε χαιρετώ κι από εδώ.
    Δεν μπόρεσα, πιθανών, να σου δώσω να καταλάβεις με το πρώτο σχόλιο μου. Συμπάθαμε.
    Δεν είμαστε έτοιμοι να εισχωρήσουμε στη ΕΕ. Αφού λοιπόν μπήκαμε (μέσα απ' την πολιτική ουτοπία της ρεμούλας, της αρπαγής, της ληστείας κ.τ.λ.), παραμείναμε στα ίδια...
    Και αφού φτάσαμε έως εδώ τον εθνικό εξευτελισμό και τη χρεωκοπία, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από θυσίες και αγώνα που όμως θα πρέπει να γίνει από καινούργιες ρότες με τελείως νέα πολιτικά πρόσωπα στη κυβέρνηση.
    Συνοψίζω: Ναι στο ευρώ, αλλά όχι με τα παλαιά κόμματα και τούτους τους πολιτικούς που δεν μπόρεσαν επί δέκα χρόνια τώρα, να μας θέσουν μπροστά στις ευρωπαϊκές ευθύνες μας... Παρά χρησιμοποιούσαν την "παραβατικότητα" της ουτοπίας για την υφαρπαγή της εξουσίας με ότι συνεπάγεται αυτό.
    Ήρθε ο καιρός να αλλάξουμε.
    Ναι, στην Ευρώπη!
    Όχι, σε τούτους τους άρπαγες πολιτικούς που δεν θέλουν, δεν μπορούν να αλλάξουν τα έχοντα και κατέχοντα παραδοσιακά ψέματα δίχως όρια.
    Να είσαι πάντα καλά.

    Υ.Γ.
    Εχθές που πήγα να γράψω, πάλι έκανε τα ίδια (κενά) το μπλοκ σου επί μισή ώρα περίπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κι η γνώμη μου είναι πως πρέπει να το παλέψουμε.
    Μια έτσι μια αλλιώς, δεν θα πάμε πουθενά.
    Αν πέσουμε και δεν τα καταφέρουμε, θα μας εξεμέσει έτσι κι αλλιώη από μόνη της η Ε.Ε.
    : ()

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. :[ Αχιλλέας
    είναι και αυτό μια αποδοτική οπτική..
    συνεχίζουμε λοιπόν κι όπου μας βγάλει :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το