Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

προβληματισμός δευτέρας – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Καληνωρίσματα. Προ ημερών έμαθα για μια ομάδα φοιτητών που κόντρα στις τάσεις, προέτρεψαν τους συμφοιτητές τους να ανοίξουν imageτης υπό κατάληψη σχολές και να συνεχίσουν τα μαθήματα του εξαμήνου. Αυτοί οι φοιτητές δεν είναι κατ’ ανάγκη υποστηρικτές της κυβέρνησης ή των νέων μέτρων της στην παιδεία. Αναζητούν νέους τρόπους αντίδρασης πέρα από το καταστροφικό και τετριμμένο λουκέτο στα πανεπιστήμια, στη γνώση, τη μόρφωση, το μέλλον αυτής της χώρας. Σήμερα, σας παρουσιάζω την επικοινωνία μου με εκπρόσωπο του Κινήματος Ανοιχτών Σχολών, τον Δημήτρη Κραντώνη – Τάσση.

Δημήτρη, οι τελευταίες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις έχουν φέρει νέα αναστάτωση στις τάξεις των καθηγητών και μαθητών/φοιτητών. Ωστόσο στην κοινή γνώμη δημιουργείται η εντύπωση πως οι μαθητές/φοιτητές υποκινούνται από αριστερές παρατάξεις ή από συνδικαλιστές καθηγητές ή απλά από την διάθεση τους να μην κάθονται στο θρανίο κι έτσι προσφεύγουν σε καταλήψεις περιοδικά πριν τα Χριστούγεννα και τώρα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τι πραγματικά συμβαίνει;
Αδιαμφισβήτητα ο νέος Νόμος – Πλαίσιο πυροδότησε ποικίλες μορφές αντιδράσεων  στους κόλπους της φοιτητικής κοινότητας. Σε πολλές περιπτώσεις η αντίδραση αυτή έλαβε την ακραία μορφή της κατάληψης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Οι καταλήψεις αυτές, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, εκπορεύονται από συγκεκριμένες μειοψηφίες και στρέφονται κατά της πλειοψηφίας των φοιτητών, οι οποίοι θέλουν Ανοιχτά Ιδρύματα, ώστε απρόσκοπτα να μπορούν να ασχοληθούν με τις σπουδές τους ή την έρευνα. Αυτή η άποψη είναι απολύτως φυσιολογική και επιβάλλεται από την Κοινή Λογική. Μάλιστα στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης το αίτημα για Ανοιχτά Ιδρύματα αποκτά και οικονομική διάσταση, καθώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός οικογενειών δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντέξουν το κόστος των χαμένων εξαμήνων. Επίσης υπό αυτό το πρίσμα οι ήδη περιορισμένοι προϋπολογισμοί των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος των επισκευών, εξαιτίας των καταστροφών που προκλήθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις στο εσωτερικό των Ιδρυμάτων. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή των φοιτητών στην ακαδημαϊκή ζωή είναι αναφαίρετο δικαίωμα, σύμφυτο με τον θεσμοθετημένο σκοπό του Πανεπιστημίου, και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρεμποδίζεται.
 
Πρόσφατα διαβάσαμε για βανδαλισμούς σε ιδρύματα από καταληψίες και για καταχρήσεις αλκοόλ και ναρκωτικών. Εσείς πρεσβεύετε έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης και αντίδρασης. Περιγράψτε αρχικά, σε ποια σημεία των μεταρρυθμίσεων αντιδράτε;
Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η βάση οποιαδήποτε κριτικής για την ακαδημαϊκή μεταρρύθμιση πρέπει να στηρίζεται αυστηρά στο διάλογο με τη συμμετοχή όλων των φοιτητών ανεξαιρέτως. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, όμως, εξ ορισμού μόνο σε Ανοιχτά Ιδρύματα. Σε αυτή τη βάση το Κίνημα μας, το Κίνημα των Ανοιχτών Σχολών, με υπευθυνότητα καταθέτει τις προτάσεις και τις θέσεις του και παράλληλα τις θέτει στη διάθεση των φοιτητών, ώστε και αυτοί να τοποθετηθούν με τη σειρά τους στα μείζονα ζητήματα που ταλανίζουν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο.
 
Αναλύστε το σκεπτικό των ανοιχτών σχολείων/σχολών και το πως αντιδράτε στα σημεία που διαφωνείτε.
Το Κίνημα μας, πιστεύει ότι ο νέος Νόμος – Πλαίσιο για την Ανώτατη εκπαίδευση κινείται σε σωστή κατεύθυνση χωρίς, όμως, να αποτελεί πανάκεια για τα προβλήματα των Ελληνικών Ανώτατων Ιδρυμάτων. Η μείωση της έντονης κομματικοποίησης της ακαδημαϊκής ζωής, παραδείγματος χάριν, είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο, όπως και η σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα για την εξεύρεση πόρων για την χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων. Παράλληλα βάση θετικών αλλαγών αποτελεί και ο θεσμός της αξιολόγησης. Άλλες βέβαια διατάξεις χαρακτηρίζονται από μεγάλες ελλείψεις με αποτέλεσμα να καθίστανται ουσιαστικά εκτός πραγματικότητας, όπως οι διατάξεις για τους εργαζόμενους φοιτητές. Τέλος  πιστεύουμε ότι η εφαρμογή του ανώτατου ορίου φοίτησης στα ν+2 έτη (όπου ‘‘ν’’ τα χρόνια του προγράμματος σπουδών) είναι άδικη, καθώς δεν καλύπτει πληθώρα αστάθμητων παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν το χρόνο σπουδών ενός φοιτητή, όπως παραδείγματος χάριν η μητρότητα, οι στρατιωτικές υποχρεώσεις κλπ. Για αυτό προτείνουμε την παραμονή του ορίου στα 2ν, όπως ίσχυε στον προηγούμενο νόμο. Οι όποιες αντιρρήσεις μας, όμως, διατρανώνονται με τρόπο δημοκρατικό και με τρόπο που δεν παρακωλύουν σε καμία περίπτωση την ακαδημαϊκή ομαλότητα. Το Κίνημα των Ανοιχτών Σχολών αντιλαμβανόμενο πλήρως τις ανάγκες που προκύπτουν από το νέο νομικό καθεστώς, αλλά και την ανάγκη των φοιτητών για ενιαία, πλειοψηφική και ανόθευτη εκπροσώπηση, ήταν το πρώτο που κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την ανασύσταση του θεσμού της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.Ε.), ενός θεσμού που εσκεμμένα τον κρατούσαν στην αφάνεια. Η πρόταση μας βασίζεται αποκλειστικά στη λογική των Ενιαίων Ψηφοδελτίων, ώστε να δίνεται βήμα έκφρασης και εκπροσώπησης σε κάθε φοιτητή και απομακρύνεται πλήρως από τη λογική των αυστηρά κομματικών ψηφοδελτίων. Επίσης βασικός άξονας της πρότασης μας είναι η διαφάνεια και η δημοκρατικότητα όλων των διαδικασιών, σε αντιθέσει με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι πρότινος.
 
Τι σχέσεις έχετε με τους καταληψίες. Και πως αλληλεπιδράτε με τους συμφοιτητές σας για να προωθήσετε το σκεπτικό σας.
Το βασικό χαρακτηριστικό του Κινήματος των Ανοιχτών Σχολών είναι οι προτάσεις που εκπορεύονται από την Κοινή Λογική και απευθύνονται στην πλειοψηφία των φοιτητών ανεξαρτήτου πολιτικής ή άλλης τοποθέτησης. Αυτές ακριβώς οι προτάσεις μας αποτελούν και τον ισχυρό συνδετικό κρίκο και βάση δημιουργικής αλληλεπίδρασης με την φοιτητική κοινότητα. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρόκειται να κινηθούν και οι προτάσεις μας που θα καταθέσουμε και στο μέλλον.
 
Δημήτρη σε ευχαριστώ και εύχομαι κι εγώ ως πρώην φοιτητής ελληνικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, να ανοίξουν οι σχολές, να γυρίσουν οι φοιτητές στα θρανία και όλη αυτή η οργή και αγανάκτηση να μετατραπεί σε δημιουργικότητα, καινοτομία και όραμα για το μέλλον. Αυτή είναι η πραγματική και μακροπρόθεσμη λύση για τη χώρα και σε αυτό ελπίζουμε από τη νέα γενιά που πλέον έχει μεγάλη ευθύνη για το αύριο αυτού του τόπου.
 
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΚΡΙΝΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ :[

2 σχόλια:

  1. Πολλές ευχές κι από 'μένα που τους ζηλεύω (δημιουργικά).
    : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Αχιλλέας
    αν δεν κάνω λάθος, θυμάμαι το σχόλιο σου, όταν είχα πρωτοπαρουσιάσει τα παιδιά στην ενότητα "σχόλιο τσι μέρας".
    Λοιπόν κι εγώ τους ζηλεύω. Εύχομαι ο τρόπος σκέψης τους να υπερισχύσει της σημερινής παράνοιας της ελληνικής κοινωνίας :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το