Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

προβληματισμός τρίτης - ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΜΟΝΟ ΑΝ ΤΟ ΠΕΙΡΑΞΕΙΣ

Καληνωρίσματα. Το διαδίκτυο εδώ στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα διάσημο μεταξύ των πολιτών.  Δεν το λέω εγώ, το λέει η στατιστική που αναφέρει πως πέντε στα δέκα νοικοκυριά έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Από τα πέντε που δεν έχουν, εγώ θα αφαιρούσα τους παππούδες και τις γιαγιάδες που αποτελούν ένα σεβαστό ποσοστό του πληθυσμού της χώρας μας. Τι μένει λοιπόν; Το ενεργό και δραστήριο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και πέρα από αυτό οι νέοι και νέες που ίσως ακόμα δε έχουν ενηλικιωθεί κι όμως περνούν περισσότερες από τέσσερις ώρες στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα αυτού.

Όμως –όπως έχω πει πολλές φορές- το διαδίκτυο είναι πλέον μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Βρίσκεις στέγη και τροφή, επικοινωνείς, πληρώνεις και πληρώνεσαι, εργάζεσαι, διασκεδάζεις, ενημερώνεσαι, μορφώνεσαι και δραστηριοποίησε ακριβώς όπως  στην πραγματική ζωή. Πραγματική ζωή είπαμε; Ε, τότε σίγουρα κάτι λείπει. Γιατί αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, τότε πρέπει να συμπεριλάβουμε μαζί με τις υπηρεσίες που βοηθούν και εξυπηρετούν τον άνθρωπο-χρήστη και εκείνες που τον απειλούν, προκαλούν κίνδυνο και σχετίζονται με παράνομες ενέργειες.

Αυτές είναι δυστυχώς πολλές, στις μέρες μας. Ιοί, παιδική πορνογραφία, απόρρητο συνομιλιών, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ακόμα και αυτοκτονίες, είναι μερικές από τις αιτίες για τις οποίες το διαδίκτυο δεν ευθύνεται, αλλά αποτελεί πρώτης τάξεως μέσο διάδοσης τέτοιων δραστηριοτήτων. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά προγράμματα πρόληψης και προστασίας των χρηστών του διαδικτύου με το πιο πρόσφατο να είναι το “@σφαλώς πλοηγηθείτε” που φέρει τη σφραγίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ουσιαστικά πρόκειται για μια υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, ένα παρακλάδι της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που εδώ και χρόνια αποτελεί το καμάρι της Αστυνομίας με δεκάδες παρεμβάσεις και σωτήριες επεμβάσεις σε πολλές περιπτώσεις.

Δεν ξέρω πως γίνεται, όμως η Ελλάδα είναι πολύ χαμηλά στην κατάταξη των χωρών με προβλήματα που προκύπτουν από το διαδίκτυο και αυτό μου προκαλεί ευχάριστη έκπληξη δεδομένου πως η ενημέρωση και η ηλεκτρονική παιδεία είναι σε νηπιακά επίπεδα στη χώρα μας. Οι νέοι μαθαίνουν το διαδίκτυο μόνοι τους και μαθαίνουν να προστατεύονται, επίσης μόνοι τους, αφήνοντας σε εμάς μια αισιόδοξη νότα για το γενικότερο επίπεδο ωριμότητάς τους.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το