Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

προβληματισμός δευτέρας - CASE STUDY ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΣΤΗΝ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Καληνωρίσματα. Στην μελέτη αυτού του μήνα δε θα ασχοληθούμε με κάποια συγκεκριμένη εταιρεία αλλά με έναν κλάδο ο οποίος διαθέτει τεράστια αγοραστική δύναμη και στη χώρα μας. Πρόκειται για την ελληνική οινοποιία που όπως θα δούμε παρακάτω, προχωράει με πολύ οργανωμένα βήματα προς μία χαρακτηριστική ανάπτυξη κόντρα στην κρίση.

Είναι σημαντικό αρχικά να δούμε τις τάσσεις των ελλήνων καταναλωτών που διαθέτουν πάντοτε υψηλά ποσοστά αγοράς και κατανάλωσης οίνου –ως μέρος της μεσογειακής διατροφής- κάτι που δε δείχνει να επηρεάζεται από την κρίση. Αυτό που οφείλουμε να σημειώσουμε είναι πως γίνεται μια στροφή στα χύμα και πιο φτηνά κρασιά, όμως την ίδια ώρα, ένα μεγάλο καταναλωτικό κομμάτι μυείται συνεχώς στην κατανάλωση ποιοτικής ποικιλίας οίνου και αυτό συνιστά επιτυχία των μέσων ενημέρωσης που ασχολούνται εντατικά με τον κλάδο.

Στο εξωτερικό η Ελλάδα τείνει να αναγνωριστεί ως μία σημαντική αγορά στην οινοποιία αφού πλέον συμπεριλαμβάνουν τις ελληνικές εξαγωγές στις κριτικές τους και στα διεθνή εστιατόρια. Δεν είναι τυχαίο που ορισμένοι παραγωγοί βλέπουν αύξηση ως και 40% στις εξαγωγές τους και μάλιστα εν μέσω κρίσης. Ουσιαστικά, ανοίγεται πλέον μια ευκαιρία στους έλληνες οινοπαραγωγούς να αναπτύξουν το προϊόν τους.

Την ευκαιρία αυτή δείχνουν να εκμεταλλεύονται αφού οι μεγάλοι παραγωγοί επενδύουν σε νέες τεχνολογίες και αγοράζουν ακριβό και ποιοτικό εξοπλισμό στα εργοστάσια τους. Σε αυτό συμβάλλει η είσοδος νέων επιχειρηματιών στον χώρο που έφεραν νέες ιδέες και στην παραγωγή αλλά και την προώθηση των προϊόντων. Ακόμα και γνωστές παλαιές εταιρείες δείχνουν να εκσυγχρονίζονται με γνώμονα την ποιότητα και αυτό εκτιμάται από τους εκλεκτικούς καταναλωτές.

Ένα μέρος της οργάνωσης που οδηγεί στην ανάπτυξη του κλάδου, αφορά στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Έρευνες στην κίνηση της αγοράς, έδειξαν πως οι πωλήσεις των ετικετών των αγροτικών συνεταιρισμών σημείωσαν άνοδο σε μια εποχή που γενικά το κρασί όπως και οτιδήποτε άλλο στην αγορά, κινήθηκε πτωτικά. Αυτό υποδηλώνει και τη σωστή διοίκηση στην παραγωγή, την προώθηση, την εφοδιαστική και το marketing, που ακολούθησαν οι συνεταιρισμοί. Βάζω στο μυαλό μου σημαντικές καμπάνιες σε εκθέσεις του εξωτερικού με ισχυρή παρουσία από πλευράς ελλήνων, ακόμα και στη Βραζιλία!

Η σημαντικότερη κοινή πολιτική των ελλήνων για την προώθηση του imageκρασιού, ήταν ο διαχωρισμός με την άλλοτε φήμη της ταύτισης του κρασιού με τη ρετσίνα και άλλα χαμηλής ποιότητας ποτά. Η έκφραση αυτής της νέας ποιοτικής προσπάθειας ονομάζεται “New Wines of Greece” και αφορά την προώθηση των σημαντικότερων κατηγοριών κρασιών όπως για παράδειγμα το Μοσχοφίλερο, το Αγιωργίτικο, το Ξινόμαυρο και το Ασύρτικο. Με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια και πολιτική προώθησης στις αγορές του εξωτερικού η νέα αυτή προσπάθεια του επώνυμου ελληνικού κρασιού φιλοδοξεί όχι απλά να ανταγωνιστεί κλασικές οινοπαραγωγικές χώρες, αλλά να καθιερώσει το δικό του στίγμα.

Τα μηνύματα δείχνουν πως μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και περήφανοι για το προϊόν μας. Το καταπληκτικό μας κρασί, οι νέες οργανωμένες και επιστημονικές μέθοδοι προώθησής του και η προσήλωση στον στόχο αποτελούν εισιτήριο επιτυχίας. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θέλετε να παραγγείλετε ένα ποιοτικό κρασί για να εντυπωσιάσετε, στραφείτε στις ελληνικές ετικέτες. Ο θεός Διόνυσος είναι επιτέλους περήφανος!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΣ ΚΡΑΣΙΑ :[

7 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ενδιαφέρον και ενθαρρυντικό το άρθρο σου. Είναι καιρός επιτέλους να γίνει κάτι για την προώθηση των πολύ καλών Ελληνικών κρασιών που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα κρασιά της Γαλλίας ή της Ισπανίας. Παράδειγμα προς μίμηση πρέπει να είναι η Αυστραλία που τα τελευταία 20 χρόνια έχει γίνει κάτι σαν υπερδύναμη στις εξαγωγές των κρασιών της. Επίσης το ίδιο συμβαίνει και με την μικρή χώρα της Χιλής που έχει κάνει τεράστεια βήματα στις εξαγωγές της και ειδικά εδώ στις ΗΠΑ όπου τα κρασιά τους είναι πολύ καλά και σχετικά φθυνώτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα συμφωνήσω πως ήρθε ο καιρός για βήματα ανάπτυξης και προόδου. Όλοι οι έλληνες γνωρίζουμε για την δεδομένα ποιότητα της πρώτης ύλης, του σταφυλιού δηλαδή, της ελληνικής γης, οπότε είναι ο καιρός να την εκμεταλλευτούμε έτσι ώστε να γίνουμε πιο παραγωγικοί, κάτι που λείπει γενικότερα από τη χώρα μας :[

      Διαγραφή
  2. Εχουμε πραγματικά μεγάλες δυνατότητες σ'αυτόν τον τομέα. Ενα πρόσφατο παράδειγμα είναι τα κρασιά VAENI Νάουσας, που μπήκαν στην τεράστια αγορά της Κίνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εύχομαι καλές πωλήσεις σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά. Η ποιότητα είναι εκεί, στην πρώτη ύλη, αρκεί να μάθουμε πως να την προωθούμε :[

      Διαγραφή
  3. http://tinyurl.com/86w52p6
    Μια καλή προσπάθεια που γίνετε τα τελευταία χρόνια στον τόμεα της προώθησης του Κρητικού Κρασιού.Έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα που χάρη στο μεράκι και τη θέληση ορισμένων ανθρώπων ελπίζει στην αναγέννηση της υπαίθρου και του Κρητικού αμπελώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι σημαντικό να αναδεικνύουμε την εντοπιότητα του κρασιού του τόπου μας, ειδικά όταν γίνονται σημαντικές προσπάθειες όπως αυτή που μας παρέχεις στον σύνδεσμο. Προτείνω όλοι να προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες σαν τη δική σου :[

      Διαγραφή
  4. Ας μάθουμε ως κατανάλωτες να στηρίζουμε τα εγχώρια προιόντα και ιδιαίτερα τα ντόπια.Δεν πρέπει να έχουμε μόνο απαιτήσεις από τους παραγωγούς αλλα πρέπει να τους στηρίζουμε αγοράζοντας τα προιόντα και να συμμετέχουμε στην προώθηση των προιόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το