Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

προβληματισμός τρίτης - ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

Καληνωρίσματα. Δεν είναι νέο πως η ζωή του ανθρώπου σήμερα εξαρτάται εν πολλοίς από τις σύγχρονες τάσεις, κυριότερη των οποίων είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και οι υπηρεσίες του. Ουσιαστικά οι συσκευές “πρίζας” που κατακλύζουν τα σπίτια και τα γραφεία μας, διεκδικούν την αποκλειστικότητα της προσωπικής μας ζωής αναφορικά με την καθημερινότητα μας.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες όπως η τηλεόραση, το διαδίκτυο και το τηλέφωνο κατηγορούνται για αποξένωση του ανθρώπου και βαθιά τομή στον τρόπο που αλληλεπιδρά με τον συνάνθρωπο του. Αυτό δεν είναι απόλυτο. Πολλοί αναφέρουν το ακριβώς αντίθετο. Πως μέσα από τα ηλεκτρονικά μέσα ο άνθρωπος μπορεί να έρχεται σε επαφή με πληθώρα άλλων. Τα συμπεράσματα βγαίνουν μέσα από την καθημερινή εμπειρία του καθένα.

Το γεγονός όμως είναι πως λίγες μέρες πριν, στο Ηράκλειο και imageσυγκεκριμένα σε μία πολύ μεγάλη έκταση των δυτικών συνοικιών του, υπήρξε διακοπή ρεύματος για λόγους συντήρησης για ένα χρονικό διάστημα της τάξης των πέντε ωρών και μάλιστα σε εργάσιμη ημέρα. Τα αποτελέσματα ήταν άξια αναφοράς και προβληματισμού. Ο ψιλικατζής απολάμβανε έναν καφέ έξω από το κατάστημα του, μιλώντας με τους γείτονές του, αντί να παρακολουθεί την μικρή τηλεόραση. Το πάρκο ήταν ασυνήθιστα γεμάτο με οικογένειες να κάνουν βόλτα με καρότσια και ποδήλατα. Στους φορητούς υπολογιστές η μπαταρία τελείωσε κι έτσι οι νέοι κατέβηκαν στις καφετέριες μιλώντας κατά πρόσωπο.

Μια διακοπή ρεύματος σε ένα σεβαστό γεωγραφικό κομμάτι της πόλης και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ήταν ικανό να αλλάξει για τα καλά την καθημερινότητα μας και για να είμαι ειλικρινής, στα πρόσωπα όλων αυτών των ανθρώπων, είδα μία λάμψη, μία αγαλλίαση, μία ικανοποίηση, σχεδόν μία λύτρωση. Αποτοξίνωση αν θέλετε. Δοκιμάστε το.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΤΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το