Τρίτη 24 Απριλίου 2012

προβληματισμός τρίτης - KΑΝΟΝΤΑΣ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΘΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Καληνωρίσματα. Έχω την εικόνα στο μυαλό μου όπου κάποιος που ήθελε να κάνει μια έρευνα ή να εκπονήσει μια εργασία, χρησιμοποιούσε πολλές πηγές και παραπομπές ανοίγοντας συγχρόνως αμέτρητα βιβλία και εγκυκλοπαίδειες στις σελίδες των οποίων θα μπορούσες να χαθείς.

Το τέλος σε όλα αυτά έδωσε ο υπολογιστής, το διαδίκτυο και η σύνδεση. Η σύνδεση σελίδων μεταξύ τους με τους συνδέσμους, τους υπερσυνδέσμους, τα hyperlinks ή απλά links! Ουσιαστικά οι σύνδεσμοι δίνουν την αξία και το κύρος που διέπει το διαδίκτυο αναφορικά με την χρηστικότητα του. Μία ιστοσελίδα για παράδειγμα έχει πολλές, πολλές, πολλές, πολλές  υποσελίδες, κάθε μια από τις οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε αμέτρητες άλλες που μπορεί να είναι κείμενα, εικόνες, γραφικά, μουσική, πολυμεσικά αρχεία από αυτήν ή οποιαδήποτε άλλη ιστοσελίδα οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Αν χρησιμοποιώ λέξεις που υποδηλώνουν πως δεν υπάρχει περιορισμός, είναι επειδή… δεν υπάρχει!

Ο καθένας στην καθημερινή επικοινωνία του μέσω του διαδικτύου στέλνει πολλούς συνδέσμους, πολλές φορές την ημέρα. Σε φίλους, συνεργάτες, γνωστούς και αγνώστους! Η έννοια της παραπομπής παίρνει τις εντυπωσιακές διαστάσεις καθώς η απάντηση σε ένα απλό imageερώτημα μπορεί να είναι τεκμηριωμένη όσο ποτέ άλλοτε. Προσωπικά στέλνω συνδέσμους πάρα πολλές φορές την ημέρα. Κι εγώ όπως όλοι μας, το σκεφτόμαστε για λίγο και σκεφτόμαστε πως αυτή η σελίδα αφορά και θα ενδιαφέρει πολύ ένα ή περισσότερα άτομα. Στο επόμενο βήμα στέλνεις τον σύνδεσμο και περιμένεις μια αντίδραση, μια απάντηση. Πως όμως στέλνεις τον σύνδεσμο; Στέλνεις απλά τη διεύθυνση ή γράφεις μια σύντομη περιγραφή για να προϊδεάσεις τον αποδέκτη; Κι αν το κάνεις αυτό, γιατί το κάνεις αφού σε λίγα δευτερόλεπτα εκείνος θα έχει πρόσβαση σε ολόκληρο τον σύνδεσμο; Ποιο το νόημα;

Ίσως ο φόβος απόρριψης του συνδέσμου απ’ τον παραλήπτη. Γιατί όμως κάποιος να μην χρησιμοποιήσει έναν σύνδεσμο που έλαβε; Ελάτε τώρα, όλοι το κάνουμε! Ίσως ο φόβος για κάποιον ιό ή η αμφισβήτηση του αποστολέα βάση προσωπικής εμπειρίας ή προηγούμενης συνήθειας του να στέλνει πολλούς και τελικά όχι τόσο ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Σε κάθε περίπτωση ο σύνδεσμος είναι η πύλη της αμεσότητας, το μέσο της άμεσης πρόσβασης σ…το οτιδήποτε! Με τους συνδέσμους και την σωστή χρήση αυτών, η εμπειρία της πλοήγησης στην πληροφορία, δύναται να σας μετατρέψει σε μικρούς θεούς της γνώσης και είναι εδώ, είναι δωρεάν και σας περιμένουν για να πατήσετε το μικρό σύμβολο που από δείκτης μετατρέπεται σε χεράκι προκαλώντας σας να το… πατήσετε!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΤΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΑ LINKS :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το