Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

προβληματισμός τετάρτης - ΣΥΝΘΕΤΟΝΤΑΣ ΜΙΑ PEAΛΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Καληνωρίσματα. Χθες επιχείρησα να κάνω μια εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος με κύριο σκοπό να σας προβληματίσω και να εκφράσω τις ανησυχίες μου πάνω στις επιλογές της κοινωνίας μας. Όμως οι μέρες αυτές δεν προσφέρονται για φιλοσοφικές αναζητήσεις και συζητήσεις υποθετικού περιεχομένου. Οι εκκρεμότητες για την Ελλάδα βρίσκονται σε έξαρση, με την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, το eurogroup, τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μα πολύ περισσότερο με την ανάγκη πληρωμών μισθών και συντάξεων να απαιτούν την επόμενη δόση η οποία για να καταβληθεί πρέπει να υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση.

Το πρώτο δεδομένο των εκλογών είναι πως δε θα είχαμε κυβέρνηση με αυτοδυναμία. Δεν είμαι εκλογολόγος οπότε θα επιχειρήσω πρακτικά να καταλήξω στο πως μια κυβέρνηση συνεργασίας είναι δυνατό να σχηματιστεί με τα υπάρχοντα κόμματα και με τον φόβο πως αν δεν σχηματιστεί ορίζεται προσωρινή κυβέρνηση ενός μήνα με μοναδικό σκοπό να οδηγήσει την χώρα εκ νέου σε εκλογές. Πριν πάμε όμως σε αυτό το υπερβολικό σενάριο ας δούμε πως μπορούν να συμφωνήσουν σήμερα τα κόμματα της νέας Βουλής:
ΚΟΜΜΑ
ΕΔΡΕΣ
ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΕΥΡΩΠΗ
ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
ΟΡΙΑ
108
υπέρ
εντός ευρωζώνης
ήπια μέτρα
συνεργασία με ΠΑΣΟΚ
52
κατά
εντός Ευρώπης
χωρίς μέτρα
συνεργασία με ΔημΑρ
41
υπέρ
εντός ευρωζώνης
ήπια μέτρα
συνεργασία ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΔΗΜΑΡ
33
κατά
εντός Ευρώπης
σκληρά μέτρα
καμία συνεργασία
26
κατά
εκτός Ευρώπης
χωρίς μέτρα
καμία συνεργασία
21
κατά
εντός Ευρώπης
σκληρά μέτρα
καμία συνεργασία
19
κατά
εντός ευρωζώνης
ήπια μέτρα
συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ
Προσπαθώντας να αναλύσουμε τον πίνακα αυτό και ελπίζοντας πως μπορούμε να καταλήξουμε σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, διαπιστώνουμε πως το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη δεν λέει και πολλά πράγματα για την νέα κυβέρνηση. Ενώ η Νέα Δημοκρατία δείχνει να μπορεί να συνεργαστεί με τον κατά τ’ άλλα μεγάλο της αντίπαλο, το ΠΑΣΟΚ αφού και τα δύο κόμματα στηρίζουν την δανειακή σύμβαση, το σύνολο των 149 εδρών δεν τους επιτρέπει να κάνουν μία κυβέρνηση μαζί. Δεδομένου πως ο Τσίπρας δεν συνεργάζεται με τον δικομματισμό, ο Καμμένος δήλωσε πως “μόνο νεκρός” θα το έκανε, και ο Κουβέλης ξεκαθάρισε πως και εκείνος δεν συνεργάζεται, προφανώς η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να φτιάξουν κυβέρνηση.

Επόμενο κόμμα που θα έχει την ευκαιρία να συνθέσει κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας αν λύσει τις διαφορές του στο μεταναστευτικό με τον Καμμένο, ίσως τα βρει με το νέο Δεξιό αυτό κόμμα. Όμως με δεδομένο πως το ΚΚΕ αρνείται να συνεργαστεί μαζί του, ακόμα κι αν συνεργαστεί και με τον Κουβέλη, αθροίζει 104 έδρες που και πάλι δεν επαρκούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οπότε πάμε σε δευτερεύοντα σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο Τσίπρας θα απευθύνει κάλεσμα στους Οικολόγους και παράλληλα στην Κατσέλη η οποία ήδη εκδήλωσε την επιθυμία της να συμμετέχει στο σχήμα. Ένα ευχάριστο μήνυμα για μια ενωμένη Αριστερά..

Αν ούτε αυτό γίνει, πάμε για εκλογές! Μια διαδικασία που θα κρατήσει έναν περίπου μήνα κατά τον οποίο αφενός θα έχουμε χάσιμο χρόνο για τα επείγοντα τρέχοντα θέματα της χώρας αλλά αφετέρου θα δοθεί μια ευκαιρία στον ελληνικό λαό να διορθώσει τα λάθη που έκανε στην κάλπη την περασμένη Κυριακή. Η λογική πρέπει να πρυτανεύσει και φιλελεύθερες δυνάμεις με όρεξη για συνεργασία να προωθηθούν, παραγκωνίζοντας τα κόμματα που δεν δέχονται κανέναν και τίποτα πέρα από την αυτοπροβολή των ακραίων θέσεων τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται ήδη και η Μπακογιάννη που συνάπτει συμμαχία με Μάνο και Τζήμερο προσβλέποντας σε καλύτερες πιθανότητες εισόδου στη Βουλή στον δεύτερο γύρο.

Ο δικομματισμός έσβησε και ήρθε η ώρα για μια νέα πολιτική εποχή στην Ελλάδα που θα χαρακτηριστεί από συνεργασία με γνώμονα το κοινό καλό και μέχρι η κρίση να ξεπεραστεί με σωστό καταμερισμό ευθυνών σε όλο το κοινοβούλιο το οποίο ζητήσαμε να αναδείξουμε εμείς και το κάναμε!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΡΟΒΛΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ :[

2 σχόλια:

  1. συνεργασια στην μασα....στην θεση της βουλης...και της καρεκλας! Κουβελης τα ειδες.Κολοτουμπες..οπως αυτες που γινονται χρονια.Πολιτικους με προσωπικοτητα μορφωση εξυπναδα και δυναμισμο εχουμε αναγκη!!!..Προβλεψη;; Κυβερνηση παγκοσμοικοποιησης.Αυτη ειχαμε τοσα χρονια αυτη και θα συνεχισουμε να εχουμε αν δεν βρεθει ηγετης που να πληρει τα χαρακτηριστικα και την ουσια της λεξης: ΗΓΕΤΗΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αρκετά με τη θεωρία, δε νομίζεις; Ηγέτης... Ποιος ηγέτης; Ας βρούμε ονόματα και όχι επιθυμητά χαρακτηριστικά.
      Εγώ ψηφίζω εκείνους που πρεσβεύω πως μπορούν να σταθούν με περισσότερο κύρος στην Ευρώπη, εκείνους που θα καταφέρουν να διαπραγματευτούν πιο έξυπνα το Μνημόνιο, εφόσον επιτέλους όλοι αποφάσισαν πως το επόμενο βήμα είναι η επαναδιαπραγμάτευση του :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το