Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

προβληματισμός τρίτης - MIA ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ

Καληνωρίσματα. Σκεφτείτε τη ζωή σας χωρίς ηλεκτρικό. Καθόλου όμως. Ούτε μπαταρίες, ούτε γεννήτριες… τίποτα. Ακούγεται δύσκολο; Δεν εννοώ το πως θα είναι η ζωή, εννοώ να το φανταστείτε. Είναι απόλυτα φυσιολογικός ο πανικός που αισθάνεστε στην ιδέα και μόνο.
revolution trailer
Βλέποντας όμως το παραπάνω πολυμεσικό, αφενός θα καταλάβετε πως μου ήρθε η ιδέα και ύστερα θα μπείτε κι εσείς στο θέμα της επερχόμενης τηλεοπτικής σειράς και κατ’ επέκταση του σημερινού προβληματισμού.

Γεννηθήκαμε με τη βοήθεια του ηλεκτρισμού, μεγαλώσαμε με τον ηλεκτρισμό και σήμερα επικοινωνούμε μέσω αυτού. Κανείς δε θα μπορούσε να μιλάει για ανάπτυξη της ιατρικής, της επιστήμης γενικότερα, της εκμηδένισης των αποστάσεων και της διευκόλυνσης του σύγχρονου τρόπου ζωής μας. Η καθημερινότητά μας θα έχει εκατοντάδες αρνητικά που νομίζω πως με λίγη προσπάθεια κατεβαίνουν σαν ποτάμι στη σκέψη μας, αλλά ίσως και μερικά θετικά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαμε να προβλέψουμε όντας όμως γενναία ρομαντικοί και καθόλου ρεαλιστές.

Στη σειρά βλέπουμε μια πόλη που μη έχοντας πλέον πρόσβαση στο ηλεκτρικό, αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τις συσκευές της με έναν εναλλακτικό τρόπο. Αν είδα καλά, τα αυτοκίνητα ήταν κάτι σαν ζαρντινιέρες και τα εγκαταλελειμμένα αεροπλάνα χρησίμευαν για βόλτες αναψυχής. Οι ουρανοξύστες είχαν γίνει σκηνικό ζούγκλας και οι μεγάλοι δρόμοι των πόλεων ένα αχανές τοπίο για φυσιολάτρες. Οι άνθρωποι δεν είχαν τηλέφωνα και τρόπους επικοινωνίας ή μεταφοράς.

Ουσιαστικά κανείς δεν μπορεί να φανταστεί μία ζωή στις μέρες μας που θα παραπέμπει σε εποχές πριν από αιώνες. Για την ακρίβεια, είναι διαφορετικό να τα έχεις όλα και να επιστρέφεις εκατοντάδες χρόνια πίσω κι αλλιώς να ζεις την εξέλιξη στην σωστή χρονική περίοδο. Η ζωή όπως εγώ την φαντάζομαι είναι βαρετή, αποπνικτική και ανασταλτική. Δεν μιλάμε για λίγες μέρες διακοπών, αλλά για την καταδίκη μας σε μια ζωή παρελθοντική. Εσείς τι λέτε;

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΖΩΗ :[

2 σχόλια:

  1. Μα τι λες τώρα???!!!!!
    Ούτε και να το φανταστώ δεν θέλω!!! Κόλαση σκέτη!
    Εδώ, μας κόβεται το ρεύμα για λίγες ώρες και μας "δένονται" τα χέρια, πόσο μάλλον μια ζωή χωρίς ρεύμα...
    Αμ το άλλο; Ζωή χωρίς PC και Internet;;;
    Α παπαπααααα....
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλώς ή κακώς, έχω ακριβώς την ίδια άποψη μαζί σου, οπότε... μάλλον που το ερώτημα είναι λίγο πιο φιλοσοφικό παρά πρακτικό.
      Σε κάθε περίπτωση συμφωνείς πως είναι λίγο τρομακτικό το σενάριο :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το