Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

εκ-παιδεύovτας το αύριο ~ κατοικίδια και παιδί

μία μητέρα περι-γράφει πως είναι να μεγαλώνεις την αυριανή γενιά, σήμερα

Μια συζήτηση που συνηθίζουν να κάνουν οι γονείς είναι πότε θα πάρουν ένα σκυλάκι στο σπίτι τους, αν δεν έχουν, για το παιδί τους. Είναι πολύ εύκολο να πάμε και να αγοράσουμε ένα σκυλάκι και να το πάμε στο σπίτι και να είναι ένα ζωντανό παιχνίδι για το παιδί μας. Πριν αποφασίσουμε ή ενδώσουμε στις απαιτήσεις των παιδιών μας για την απόκτηση ενός σκύλου σωστό είναι να τους θέσουμε τις αρμοδιότητές τους και το ρόλο τους στο νέο μέλος της οικογένειας.

Στα παιδιά αρέσουν τα ζωάκια και ιδιαίτερα τα σκυλάκια. Μελέτες δείχνουν ότι η ενασχόληση των παιδιών με ζώα αλλά ιδιαίτερα με τους σκύλους γεννά θετικά συναισθήματα στο παιδί. Αν σκέφτεστε γιατί να πάρετε σκυλί στο παιδί σας καλό είναι να γνωρίζετε ότι το παιδί μαθαίνει να αγαπά, να βοηθάει τους πιο αδύναμους, να είναι πιο εκφραστικό και δοτικό. Μαθαίνει να γίνεται πιο υπεύθυνο μέσα από τη φροντίδα που παρέχει στο σκύλο. Ουσιαστικά μαθαίνει ότι στη ζωή έχει ευθύνες και υποχρεώσεις διότι μπορεί να χρειαστεί να αφήσει το αγαπημένο του παιχνίδι προκειμένου να βγάλει το σκύλο βόλτα για την ανάγκη του. Μαθαίνει να αγαπά και να σέβεται τα ζώα και σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητη η παρακολούθηση των γονιών γιατί μπορεί άθελά τους να το κακοποιεί μη καταλαβαίνοντας αν θέλει να κοιμηθεί, να ξεκουραστεί ή να φάει. Μαθαίνει επίσης πως είναι να χάνεις κάτι που αγαπάς μιας και τα σκυλάκια έχουν μικρή διάρκεια ζωής και μπορεί να χαθεί το ζωάκι όσο είναι μικρό. Προετοιμάζεται ουσιαστικά για ολικό αποχωρισμό για κάτι που αγαπάει πολύ κάτι που στο μέλλον θα του φανεί πολύ χρήσιμο διότι κάποιος συγγενής ή εμείς οι ίδιοι οι γονείς θα φύγουμε από τη ζωή. 

Καλό θα είναι πριν προβούμε στην αγορά του ζώου να καθορίσουμε τις απαιτήσεις που έχει το ζώο και τι οφείλει να κάνει. Καλό θα είναι επίσης να είναι το παιδί άνω των 6 ετών διότι σε αυτή την ηλικία μπορεί να βοηθήσει περισσότερο, να κατανοήσει περισσότερο τις ανάγκες του ζώου αλλά και γιατί σε αυτή την ηλικία το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού αρχίζει να ισχυροποιείται. Επίσης καλό είναι να αγοράσουμε ένα μικρό σκυλάκι σε ηλικία διότι το παιδί δένεται σταδιακά μαζί του και μεγαλώνει μαζί με το παιδί δημιουργώντας μια όμορφη φιλική σχέση. Οι γονείς πρέπει να πηγαίνουμε στον κτηνίατρο το ζώο όταν πρέπει για να εμβολιάζεται και να παρακολουθείται για τυχόν ασθένειες προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να έχουμε ένα άρρωστο μέλος της οικογένειας μέσα στο σπίτι μας. Μα πάνω από όλα πριν πάρουμε το σκύλο να είμαστε σίγουροι για αυτή μας την πράξη καθώς όπως και ο άνθρωπος χρειάζεται αγάπη και φροντίδα έτσι και ο σκύλος χρειάζεται την ίδια αγάπη και να περάσουμε στα παιδιά μας το μήνυμα ότι ο σκύλος δεν είναι μια κούκλα που την βαρεθήκαμε και μπορούμε να τη δωρίσουμε αλλά μια απόφαση ζωής. Καλή δύναμη!

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

1 σχόλιο:

Προβληματίστηκες; σχολίασε το