Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

προβληματισμός δευτέρας ~ CASE STUDY ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ (Μαρινόπουλος)

Καληνωρίσματα. Στην Αθήνα του 1893 μία οικογένεια με το όνομα Μαρινόπουλος ξεκίνησε τη δράση της με αυτό που τότε φάνταζε κάτι σαν φαρμακείο. Όμως αυτό που σε εμάς έγινε γνωστό δεν έγινε μέχρι το 1962 οπότε και άνοιξε το πρώτο κατάστημα αγορών (όπως λέμε supermarket). Ο Μαρινόπουλος είχε ήδη ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς, όμως η τεράστια επενδυτική του κίνηση ήταν η σύναψη συνεργασίας με την Carrefour το 1992. Σε πολύ λίγο διάστημα η νέα γαλλική εταιρεία είχε πολλά σημεία παρουσίας και τεράστιο μερίδιο αγοράς κάνοντας την, την πιο πετυχημένη εταιρεία στην Ελλάδα στον κλάδο της. Η επιτυχία της εταιρείας εξαργυρώθηκε με επενδύσεις. Συγκεκριμένα ο Μαρινόπουλος ίδρυσε ή έφερε στην Ελλάδα το franchise των FAMAR, Carrefour, Star Bucks, GAP, Marks & Spencer και SEPHORA. Πολύ σύντομα οι εταιρείες αυτές είχαν καταστήματα, στην Κύπρο, τα Βαλκάνια, ακόμα και στην Αυστρία υπό τις επενδύσεις του Μαρινόπουλου. Κανείς δεν μπορεί λοιπόν να αμφισβητήσει την στρατηγική του που ποντάρει κυρίως στις επενδύσεις.

Η γαλλική εταιρεία Carrefour αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους αγορών στην Ευρώπη με τεράστια imageπαρουσία. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να συνεχίσει την καλή της πορεία στην Ελλάδα αφού αφενός είχε ένα τεράστιο μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα, αφετέρου όμως η βροχή από παραβιάσεις του υγειονομικού επιβάρυναν κατά πολύ την φήμη της εταιρείας που αρχικά δεν έδινε καμία βαρύτητα σε ελληνικά προϊόντα, κάτι που μετά την έναρξη της κρίσης στη χώρα μας, επέδρασε αρνητικά στο καταναλωτικό κοινό. Τελικά οι γάλλοι αποφάσισαν  να αναθέσουν κατ’ αποκλειστικότητα το όνομα και τα δικαιώματα χρήσης του Carrefour για την Ελλάδα, την Κύπρο, Βουλγαρία, Αλβανία και τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες στην οικογένεια Μαρινόπουλου. Βέβαια, ο βασικότερος λόγος αποχώρησής του είναι η οικονομική κρίση. Οι δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία έχουν σαν αποτέλεσμα να είναι επίφοβες οι προοπτικές για την εταιρεία. Κόντρα στο ρεύμα πάντως, ο Μαρινόπουλος ανακοίνωσε επενδύσεις τριακοσίων πενήντα εκατομμυρίων ευρώ για την ανασυγκρότηση της εταιρείας και αυτό ίσως δώσει πνοή στην εταιρεία αλλά και την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Να λοιπόν που η οικονομική κρίση τερμάτισε μια στρατηγική συνεργασία, ανοίγοντας έτσι μία νέα μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία. Άλλωστε ο Μαρινόπουλος εδώ και περισσότερα από εκατό χρόνια δείχνει πως ανέκαθεν ήξερε να επενδύει στρατηγικά.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ CARREFOUR :[

2 σχόλια:

  1. Απο άποψη στρατηγικής θα συμφωνήσω μαζί σου, του αξίζουν πολλά μπράβο.
    Απο ηθικής άποψης όμως (όσον αφορά υγειονομικές διατάξεις, ποιότητα, παραβάσεις κλπ) θα μου επιτρέψεις να μην το σχολιάσω καθόλου...
    Απορώ δηλαδή ποιά κεφάλια και πόσο μεγάλες τσέπες τον κράτησαν τόσα χρόνια στην αγορά. Αλλά, αυτή είναι η περίφημη Ελληνική πραγματικότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγώ πάντως συνεχίζω να μην τον προτιμώ έναντι της τοπικής αλυσίδας εδώ στην Κρήτη :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το