Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

προβληματισμός τρίτης ~ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙΤΕ ΣTHN ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΛΠΙΔΑΣ

Καληνωρίσματα. Δεν συνηθίζω να κάνω κριτικές ή παρουσιάσεις ταινιών και πάλι δεν προτίθεμαι να το κάνω τώρα, όμως μία ταινία είναι η αφορμή για τον σημερινό προβληματισμό. Τι είναι για σένα η κρίση; Αλλαγή προτεραιοτήτων; Ζήτημα βιωσιμότητας; Αφορμή κατάθλιψης και κατάπτωσης;

Αυτό πραγματεύεται η ταινία “The Company Men” στην οποία έχουμε ως κεντρικό ήρωα έναν νέο οικογενειάρχη που προφανώς με τον ιδρώτα του έχει ανέβει πολλά σκαλιά στην επιχείρηση που εργάζεται και πλέον βγάζει έναν ικανοποιητικό μισθό που του επιτρέπει να ζει μια άνετη ζωή: Να αγοράσει ένα ευρύχωρο σπίτι και δεύτερο ακριβό αυτοκίνητο με δάνειο, να έχει μία ζωή με περισσότερα αγαθά. Δεν έκλεψε, δεν χρησιμοποίησε κάποιο αθέμιτο μέσο. Τα κατάφερε όλα με τον ιδρώτα του. Και ξαφνικά; Η κρίση! Οι περικοπές που κάνει η εταιρεία του πρωταγωνιστή έχουν σαν θύμα τον ίδιο και πολλούς ακόμα, αφού ανάμεσα σ’ άλλους, θα χάσει τη δουλειά του.

Σας θυμίζει κάτι; Δάνεια, πιστωτικές, σπίτια, διακοπές, αυτοκίνητα, ωραία ζωή! Και ξαφνικά: Άνεργοι ή με δουλειά που αποτελεί χειρότερο βασανιστήριο από την ανεργία. Αν ανήκετε στην κατηγορία του ήρωα, δηλαδή είστε νέος με καινούρια οικογένεια και πλειάδα στόχων που είχατε αρχίσει να εκπληρώνετε, τότε θα ταυτιστείτε πλήρως. Θα θυμηθείτε τον εγωισμό σας που δεν δέχτηκε εύκολα τα νέα δεδομένα. Έχετε παλέψει σκληρά για όλα αυτά και τώρα κάποιος σας τα παίρνει πίσω; Κερδίζατε (στο παιχνίδι της ζωής) και τώρα ξαφνικά σας αφαιρούν πόντους; Αρνείστε να παραδεχτείτε τα νέα δεδομένα. Δεν θέλετε να πουλήσετε το σπίτι και να γυρίσετε στους γονείς σας (ναι, στο πατρικό σας), δε θέλετε να πουλήσετε το δεύτερο αμάξι, να κόψετε την συνδρομητική τηλεόραση και το γυμναστήριο, τις εξόδους και τα ακριβά ρούχα.

Σας έχει μείνει λίγη ακόμα αυτοπεποίθηση μέχρι να βρείτε μια νέα καλή δουλειά. Ο χρόνος όμως περνάει, η δουλειά δεν έρχεται και η αυτοπεποίθηση σας επιστρέφει στο σημείο μηδέν, από εκεί που ξεκινήσατε. Φτάσατε στην πηγή, ήπιατε νερό, αλλά τώρα η ξηρασία επέστρεψε. Είστε και πάλι φτωχός, ο σεισμός (κρίση) γκρέμισε τα θεμέλια του οικοδομήματος της ζωής σας και τώρα έρχεται η μέρα που το συνειδητοποιείτε, αλλάζοντας και πάλι τα δεδομένα στην καθημερινότητά σας.

Ίσως μια μέρα βρείτε νέες ευκαιρίες αν οι συνθήκες το επιτρέχουν, όμως αυτό το κείμενο, αυτή η ταινία, δεν αφορά την ελπίδα. Αφορά την προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Εγώ ακόμα δεν τα έχω καταφέρει. Εσείς;

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΓΡΑΨΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΗΚΑΤΕ ΣΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ :[ 
υ.γ. μην ξεχάσετε να δείτε την ταινία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το