Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

KIΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ~ ο κίνδυνος αποσύνδεσης από θεσμούς

αποκωδικοποιώντας τα κοινωνικά μηνύματα στις δημιουργίες της 7ης τέχνης

Τίτλος: Detachment
Παραγωγή: 2011
ΣκηνοθεσίαTony Kaye
Βασικοί ΧαρακτήρεςAdrien Brody, Christina Hendricks και Marcia Gay Harden
Διακρίσεις: Winner Tokyo Film Festival, CLOSING NIGHT Woodstock Film Festival, Deauville Film Festival.
ΠεριγραφήΈνας ωρομίσθιος καθηγητής σε μια κακόφημη συνοικία της Νέας Υόρκης έχει διοριστεί για να "προσπαθήσει" επηρεάσει τις ζωές μαθητών που ξεπερνούν κάθε όριο αυθάδειας, ασεβείας και επικίνδυνης επιθετικότητας.  

Σήμερα είναι το πρώτο μας άρθρο της καινούργιας ενότητας που απευθύνεται στην "αποκρυπτογράφιση" ταινιών του κινηματογράφου και θα αναλύσουμε μια πάρα πολύ καλή ταινία στην οποία βέβαια δεν δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση από τους σχολιαστές του είδους. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από αυτούς που διαβάζουν το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχουν δει τη συγκεκριμένη ταινία αλλά για αυτό είμαι εγώ εδώ... Το Detachment λοιπόν (αποσύνδεση στα ελληνικά) είναι αυτό ακριβώς που περιγράφει ο τίτλος του: μας προβάλει γεγονότα αποσύνδεσης - αποσύνθεσης, σήψης θα έλεγα εγώ αρρωστημένων καταστάσεων είτε αυτό λέγεται παιδεία είτε η καθημερινότητα που περιβάλει τον πρωταγωνιστή.

Στο κύριο μέρος της ταινίας ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να "κοντρολάρει" επικίνδυνα κακότροπους- κακομαθημένους μαθητές οι οποίοι ενώ στην αρχή του επιτίθενται με κάθε τρόπο στη συνέχεια μετά από κατάλληλους χειρισμούς καταφέρνει να τους φέρει "λίγο" πιο κοντά του. Αυτό που θέλει να περάσει εδώ ο σκηνοθέτης είναι η πλήρης απαξίωση του σχολικού θεσμού από το σύνολο του εξωτερικού περιβάλλοντός. Οι μαθητές επιτίθενται με κάθε κακόβουλο τρόπο στους καθηγητές και οι γονείς με κάθε τρόπο τους καλύπτουν (κάτι μου θυμίζει εμένα αυτό, φαντάζομαι και εσάς...).

Εκτός από την απαξίωση του σχολικού θεσμού η ταινία πραγματεύεται και την ψυχολογική βία που υπόκεινται πολλοί άνθρωποι από την παιδική τους ηλικία. Η ψυχολογική βία έχει σαφή διαχωρισμό από τη σωματική βία ως προς την εφαρμοσμένη μέθοδο άλλα εξίσου τραυματικά αποτελέσματα στην ψυχή του κάθε ανθρώπου. Στην ταινία ο πρωταγωνιστής ξετυλίγει πολλά ψυχολογικά κατάλοιπα από την παιδική ηλικία σε σχέση με την αλκοολική μητέρα του αλλά επίσης μας αναδεικνύει και την ψυχολογική βία προς τους έφηβους η οποία πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα.

Η συγκεκριμένη ταινία δεν τιμήθηκε άδικα με 8 διακρίσεις σε διάσημα festival κινηματογράφου καθώς προσπαθεί να μας περάσει μηνύματα αφύπνισης ίσως κάποιες φορές με υπερβολή αλλά τόσο η σκηνοθεσία όσο και οι ερμηνείες είναι άξιες για να επηρεάσουν τον κάθε ένα μας που εθελοτυφλεί σε πολύ σοβαρά ζήτημα της καθημερινότητας μας. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τη δείτε (αν δεν την έχετε δει) και περιμένω τα σχόλια σας με προσμονή. {Μ)(Δ}


σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

7 σχόλια:

  1. Καλωσορίζω τη νέα ενότητα κι εύχομαι στο Μιχάλη να μας ταξιδεύει στα κινηματογραφικά μονοπάτια με μεγάλη επιτυχία!
    Θα ομολογήσω πως δεν έχω δει την ταινία αλλά την έχω ακούσει και σ' ευχαριστώ που την προβάλεις εδώ μια και ακούγεται σαν ένα σοβαρό φιλμ που θήγει εξ' ίσου σοβαρά κοινωνικά θέματα(_)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστω πολυ Νικο! Θα κανω ότι καλυτερο μπορω σε σχεση με τις επιλογες των ταινιων και ελπιζω να σας αρεσουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή αρχή Μιχάλη!! Καλώς όρισες στο yannidakis!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ομολογώ πως κι εγώ δεν έχω δει την ταινία, όμως αφενός είναι εκείνη από την οποία επέλεξες να ξεκινήσεις την ενότητά σου και αφετέρου αναφέρεται στο λεπτό ζήτημα της παιδείας με την οποία ασχοληθήκαμε επ' ευκαιρίας της έναρξης της σχολικής χρονιάς στην Ελλάδα και εγώ στον Προβληματισμό της Πέμπτης και η συντάκτρια Ιωάννα στο "Εκ-παιδεύοντας το αύριο", οπότε κρίνω πολύ εύστοχη την επιλογή σου.

    Σου εύχομαι καλή αρχή και καλά ταξίδια στα μονοπάτια σου :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. exw dei thn tainia kai enw mporw na pw pws mou areze nomizw pws alles tainies me to idio peripoy 8ema einai kaluteres. Perissotero ekeinh me thn Michelle Pfeiffer pou kanei thn daskala se mia geitonia me maurous.

    Y.G
    kali arxh sthn enothta

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το