Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΨΗΓΜΑΤΑ ΠNEΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ~ όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι έτσι να τους συμπεριφέρεστε κι εσείς

αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα της θρησκείας προβληματιζόμαστε σε ζητήματα της κοινωνίας

Ο Χριστός στην «επί του Όρους ομιλία Του», παραδίδει στους πιστούς μαθητές Του τον νόμο της Καινής Διαθήκης. Με ιδιαίτερα λιγοστές λέξεις αναφέρει το πνεύμα του καινού νόμου λέγοντας: όπως θέλετε οι άνθρωποι να σας συμπεριφέρονται, με τον ίδιο τρόπο να τους συμπεριφέρεστε κι εσείς. Εάν αγαπάτε μονάχα αυτούς που σας αγαπούν, ποια αμοιβή μπορεί να σας ανήκει από τον Θεό; Αυτό δεν κάνουν και οι αμαρτωλοί; Κι αν κάνετε καλό σε εκείνους που σας ευεργετούν, ποιά ανταμοιβή μπορεί να έχετε από τον Θεό; Καμία ανταμοιβή! Διότι και οι αμαρτωλοί το ίδιο πράττουν. Κι αν δανείζετε σε ανθρώπους που ελπίζετε ότι θα πάρετε πίσω τα δανεικά, ποιά ανταπόδοση σας ανήκει από τον Θεό; Ουδεμία! Αυτό κάνουν και οι αμαρτωλοί, δανείζουν σε άλλους ώστε να πάρουν πίσω ολόκληρο το ποσό που δάνεισαν ή ακόμη όταν έρθει η περίοδος της ανάγκης, να λάβουν κι αυτοί ίσα δάνεια. Σας λέγω λοιπόν, να αγαπάτε τους εχθρούς σας, να τους ευεργετείτε, να τους δανείζετε δίχως να περιμένετε ανταπόδοση από αυτούς.

Σε αυτό το σημείο της «επί του Όρους ομιλίας», ο Κύριος κάνει σύγκριση μεταξύ ψεύτικης αγάπης, αυτής του κόσμου και της πραγματικής αγάπης, αυτήν που θέλει να έχουν οι μαθητές Του, όχι μόνο του τότε, αλλά και του σήμερα. Ο Χριστός ζητά ανιδιοτελή αγάπη, αγάπη που να έχει πραγματική αξία για τον Θεό, αγάπη τέτοια που να μην υπολογίζει ποιος είναι ο αποδέκτης, αγάπη που να αγκαλιάζει τον κάθε άνθρωπο, ακόμη και τον άδικο, φτάνοντας έως και τον ίδιο τον εχθρό.

Αυτό όμως αγαπητοί αναγνώστες φαντάζει δύσκολο, έως μπορούμε να πούμε, ακατόρθωτο. Πως δύναται κάποιος να φτάσει στο σημείο να αγαπήσει και να ευεργετήσει έναν άνθρωπο που τον διαβάλει; Έναν άνθρωπο που τον πληγώνει; Έναν άνθρωπο που τον βρίζει και τον πολεμά;

Αυτό όμως είναι το μέτρο της τελειότητας, το τέλειον, το καθ’ ομοίωσιν. Αυτό είναι το μεγάλο ύψος που ο Θεός καλεί και προσκαλεί τον κάθε άνθρωπο να φτάσει, φυσικά όχι μόνον με τις χοϊκές δυνάμεις, αλλά με την χάρη που του παρέχει, με την ευλογία των Μυστηρίων, με την μετοχή και συμμετοχή του στο Υπέρτατο Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

Το μέτρο της τελειότητας φαντάζει εξωπραγματικό για τον άνθρωπο, όμως αυτό δεν έπραξαν όλοι οι άγιοι της Εκκλησίας μας; Αυτό δεν έπραξε ο ίδιος ο Κύριος και Θεός μας, ο Ιησούς Χριστός, συγχωρώντας τους σταυρωτές Του ευρισκόμενος ο ίδιος πάνω στο Σταυρό; «Κύριε, άφες αυτοίς…». Ας θυμηθούμε λοιπόν και ας αναφωνούμε και ας κάνουμε πράξη πάντοτε, το της Κυριακής Προσευχής «… ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών… ώστε …άφες ημίν τα οφειλήματα ημών…».

του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Δημητρίου Πολιτάκη
Διευθυντού του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης
Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού Εσταυρωμένου Ηρακλείου

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. Να ευχαριστήσω θερμά τον πανοσιολογιότατο αρχιμανδρίτη κ. Δημήτριο Πολιτάκη, για την ιδιαίτερη τιμή που μας έκανε να μας εκφράσει τις σκέψεις του μέσα από αυτό το ιδιαίτερα πνευματικό κείμενο του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα ήθελα (κι εγώ με τη σειρά μου) να ευχαριστήσω για την τιμή να συμμετέχει στο yannidakis o σεβαστός Αρχιμανδρίτης κύριος Δημήτριος Πολιτάκης. Απόψεις από ανθρώπους με ευρύ πνεύμα και πλούσιο θρησκευτικό και πνευματικό κόσμο αποτελούν ηλιαχτίδα και διαφήμιση για τη σελίδα.
    Τα "Ψήγματα Πνευματικότητας" είναι πάντοτε διαθέσιμα για τις σκέψεις σας :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το