Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ~ εφεδρικά αντίγραφα

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Τα τελευταία χρόνια οι τιμές των σκληρών δίσκων και των μέσων αποθήκευσης έχουν πέσει τόσο πολύ που πλέον όλοι έχουμε στην διάθεση μας αρκετές εκατοντάδες Gigabytes αποθηκευτικού χώρου για τα αγαπημένα μας δεδομένα. Πολλοί αποθηκεύουν όλη τους την μουσική βιβλιοθήκη στον υπολογιστή τους, ή όλες τους τις φωτογραφίες και τα βίντεο από τις προσωπικές τους στιγμές.

Κανείς όμως από εμάς δεν σκέφτεται το πιο απλό: τι θα γίνει αν χαλάσει ο δίσκος που φυλάει όλα αυτά τα δεδομένα;


Η απάντηση είναι απλή: επαναφορά δεδομένων από το εφεδρικό μας αντίγραφο! Πόσοι από εμάς όμως εφαρμόζουν κάτι τέτοιο; Πόσοι έχουν ενημερωμένο αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων τους;

Ας δούμε λοιπόν με ποιούς τρόπους μπορούμε να προστατεύσουμε τα δεδομένα μας ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο απώλειάς τους.



Ο εύκολος τρόπος: Αγοράζουμε έναν δεύτερο (εξωτερικό κατά προτίμηση) σκληρό δίσκο και ο,τι θέλουμε να προστατεύσουμε το αντιγράφουμε στον δίσκο αυτό. Έτσι έχουμε ανά πάσα στιγμή ένα δεύτερο αντίγραφο του αρχείου μας.

Ο αυτόματος τρόπος: Εγκαθιστούμε ένα πρόγραμμα backup στον Η/Υ μας το οποίο αναλαμβάνει να αυτοματοποιήσει την αντιγραφή αρχείων στον εξωτερικό μας δίσκο. Υπάρχει πληθώρα επιλογών στο εμπόριο που καλύπτει από τον πιο απλό μέχρι τον πιο απαιτητικό χρήστη και αν και όλα τα προγράμματα χρειάζονται κάποια ρύθμιση στην αρχή από μέρους μας, από εκεί και πέρα τρέχουν αυτόματα στο παρασκήνιο και δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε ξανά μαζί τους. Προσωπικά μου αγαπημένα είναι το Acronis True Image Home το οποίο κοστίζει $50 αλλά προσφέρει πολλές επιλογές και το RSync το οποίο είναι δωρεάν αλλά πιο απλό στις επιλογές του από το Acronis.

Ο Apple Mac τρόπος: Οι χρήστες υπολογιστών Macintosh έχουν στο οπλοστάσιό τους το Time Machine το οποίο έρχεται προ-εγκατεστημένο με το λειτουργικό σύστημα και είναι το καλύτερο (και εντυπωσιακότερο) πρόγραμμα αντιγράφων ασφαλείας και επαναφοράς δεδομένων. Την πρώτη φορά που το εκκινούμε δηλώνουμε πού θέλουμε να αποθηκεύει τα δεδομένα και τέλος! Το πρόγραμμα τρέχει κάθε ώρα και αποθηκεύει ωριαία αντίγραφα για μια ολόκληρη μέρα, ημερήσια αντίγραφα για μια εβδομάδα και εβδομαδίαια για όσο χρόνο του επιτρέπει η χωρητικότητα του μέσου αποθήκευσης.

Ο “geek” τρόπος: Αγοράζουμε 4 δίσκους ίδιας χωρητικότητας και έναν ελεγκτή δίσκων (RAID controller card) και ρυθμίζουμε έτσι τους δίσκους έστι ώστε ο,τι αποθηκεύουμε στον ένα δίσκο να αντιγράφεται αυτόματα σε έναν άλλο. Η χρήση τεχνολογίας RAID είναι αρκετά πολύπλοκη και απαιτεί αυξημένες γνώσεις Η/Υ αλλά για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να τις βρουν εδώ.

Ο εντυπωσιακός τρόπος: Και όχι μόνο εντυπωσιακός, αλλά η λύση του μέλλοντος. Εγγραφή σε μια από τις πολλές υπηρεσίες online αποθήκευσης και τήρηση αντιγράφων ασφαλείας στο «σύννεφο». Το «σύννεφο» ή αλλιώς “cloud computing” είναι κάτι που θα μας απασχλήσει στο μέλλον σε άλλη ανάρτηση αλλά για την ώρα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η δυνατότητα τήρησης αντιγράφων ασφαλείας στο Internet. Η όλη διαδικασία είναι εφάμιλλη με αυτή του τοπικού backup με χρήση κάποιου τρίτου προγράμματος όπως αναφέραμε και πιο πάνω αλλά όλα μας τα δεδομένα πλέον είναι αποθηκευμένα στο Internet. Έτσι, δεν χρειάζεται να αγοράσουμε εξωτερικό σκληρό δίσκο και επιπλέον μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα μας από οπουδήποτε, αρκεί να είμαστε συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο.  Προσωπικά αγαπημένη και προτιμώμενη υπηρεσία είναι το Crash Plan το οποίο προσφέρει αρκετές συνδρομές που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις και είναι συμβατό με όλα τα λειτουργικά συστήματα της αγοράς.

Εαν χρησιμοποιείτε ήδη κάποια μέθοδο προστασίας των δεδομένων σας ή κάποιο λογισμικό και θέλετε να τα μοιραστείτε, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιό σας και μπορεί να επανέλθουμε στο μέλλον με μια πιο αναλυτική καταχώρηση £

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

9 σχόλια:

  1. Λένε πως πρέπει να πάθεις για να μάθεις, έτσι κι εγώ αφού πριν χρόνια έχασα όλα μου τα δεδομένα -μεταξύ αυτών αρχεία από τη δουλειά και φωτογραφίες από το ταξίδι στη Βενετία (τις οποίες ζητιάνευα από φίλους στους οποίους είχα νωρίτερα στείλει δείγματα)- κατάλαβα πως πρέπει να ασχοληθώ με την κάλυψη των δεδομένων μου.

    Στην αρχή ήταν το λογισμικό που υπάρχει στα φλασάκια της Sandisc που μου επέτρεπε να καλύπτω συγκεκριμένα αρχεία και φακέλους. Σήμερα όμως δεν έχω κανένα αρχείο στον υπολογιστή μου και για πρώτη φορά δε θα αγχωθώ καθόλου αν κάτι πάθει ή αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν. Χρησιμοποιώ το "Σύννεφο" του google drive και το skydrive της Windows Live για τις φωτογραφίες μου.

    Αυτό που με προβληματίζει ως σήμερα είναι πως μπορώ να καλύψω τα mp3 μου πέρα από έναν εξωτερικό δίσκο ώστε να μπορώ να έχω πρόσβαση σε αυτά από οπουδήποτε.

    Με την ευκαιρία να σε καλωσορίσω στο yannidakis, να σου ευχηθώ όχι απλά να μας προβληματίζεις (όπως οι ενότητες της σελίδας στοχεύουν) αλλά να μας λύνεις και τους προβληματισμούς μας επί τόπου. Χαρά να σε έχουμε κοντά μας :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έννοια σου και έρχεται λύση και για αυτό .. και η Amazon και η Google θα φέρουν στην Ελλάδα (κάποια στιγμή) τις μουσικές τους υπηρεσίες ..!

      Διαγραφή
  2. Οι εξωτερικοί δίσκοι είναι πανάκριβοι. Εγώ φυλάω τα αρχεία μου (έγγραφα, προγράμματα, μουσική, φωτογραφίες, κείμενα, κινηματογραφικά έργα) σε έναν σκληρό δίσκο που τον συνδέω στον υπολογιστή με ένα απλό (και φθηνό) σύστημα Flypower της Equip. Πρόκειται για ένα συνδυασμό τροφοδοτικού και βύσματος που συνδέει τον σκληρό δίσκο (παλιάς ή νέας τεχνολογίας) στο USB του υπολογιστή. Το σύστημα αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να συνδέσει και dvdplayer, σαν αυτό που έχει ενσωματωμένο ο υπολογιστής.
    Με λίγα λόγια μετατρέπει έναν σκληρό δίσκο ή ένα dvdplayer σε στικάκι USB. Τα χρήματα για να αγοράσεις ένα τέτοιο εξάρτημα μαζί με έναν απλό σκληρό δίσκο είναι πολύ λιγότερα από το να αγοράσεις έναν εξωτερικό σκληρό.
    Για την μουσική αλλά και όλα τα αρχεία υπάρχει το Skydrive. Ποτέ όμως μην εμπιστεύεσαι απόλυτα το διαδίκτυο, γιατί μπορεί να τα χάσεις όλα, ειδικά αν κάνεις επανεγκατάσταση προγραμμάτων στον υπολογιστή ή κάποια αλλαγή λογαριασμού, κωδικών κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συμφωνώ ότι οι δίσκοι είναι χρηματιστήριο (οι τιμές ανεβαίνουν ανάλογα με το τι συμβαίνει στην Ασία) και είναι ακριβοί (ειδικά πλέον με τους χρήστες να έχουν υπερβολικά μεγάλο όγκο δεδομένων). Δεν παύει όμως να παραμένουν το πιο "χειροπιαστό" μέσο αποθήκευσης (δεν πιστεύω να χρησιμοποιεί πλέον κανείς dvd/cd)..... Και υπάρχουν κάποια κολπάκια για να αποφύγεις την αγορά εξωτερικών δίσκων.. πχ. με το Crashplan μπορείς να αποθηκεύσεις τα δεδομένα στον δεύτερο Η/Υ σου, ή στον Η/Υ του φίλου σου/γραφείου σου. Αυτό προσδίδει μια ιδιαίτερη ευελιξία στο backup. Μην ξεχνάς όμως ότι οι σκληροί δίσκοι χαλάνε (και συνήθως χαλάνε ξαφνικά).. Το πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης πλέον είναι το "σύννεφο" στο οποίο με ένα μικρό σχετικά ποσό μπορείς να αποκτήσεις 50-60GB αποθηκευτικού χώρου και να απολαμβάνεις αξιοπιστία που αγγίζει πλέον το 99.999% .. Ο συνδυασμός "σύννεφου" και σκληρού δίσκου είναι, κατά την άποψή μου, ο καλύτερος αυτή την στιγμή..

      Διαγραφή
  3. Να σε καλωσορίσω κι εγώ με τη σειρά μου στην παρέα μας και να σε συγχαρώ για το πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο άρθρο σου. Ψάχνω κι εγώ να βρω τελευταία κάποιο cloud service που να μπορώ να εμπιστευτώ αλλά ακούω συνεχώς σχόλια και διαβάζω άρθρα που με κάνουν να έχω αμφιβολίες. Λένε πως πολλές τέτοιες εταιρίες κλείνουν ξαφνικά με αποτέλεσμα να χάνεις όλες σου τις αποθηκεύσεις, κι αυτό με κάνει να είμαι σίγουρος. Το icloud της Apple δεν είναι και τόσο καλό για pc technology. Αν μπορείς στείλε μερικά αξιόπιστα cloud services που νομίζεις ότι δε θα μας την κάνουν στο τέλος...(_)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. από την οπτική που το θέτεις, υπάρχει τίποτα πιο αξιόπιστο από το google docs της google και το skydrive της Microsoft;
      Δεν βλέπω αυτοί να κλείνουν σύντομα... ενώ ειδικά το πρώτο με έχει αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο :[

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Νίκο, ευχαριστώ για το καλωσόρισμα .. μια μικρή καθυστέρηση στην απάντηση, αλλά είνια μέχρι να μπω στο πνεύμα .. :-)

      έχεις δίκιο ότι οι online backup υπηρεσίες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και κατ'επέκταση κλείνουν πολύ έυκολα, για αυτό το λόγο ίσως είναι πολύ νωρίς ακόμα να απορρίπσουμε όλες τις άλλες μορφές αποθήκευσης και να επικεντρωθούμε στο "σύννεφο"..

      Παρόλα αυτά, η άποψή μου είναι η εξής:

      όχι Microsoft Sky Drive: ποτέ δεν υπήρξε αξιόπιστη η συγκεκριμένη εταιρία στον τομέα της ασφάλειας (συγνώμη Γιάννη).
      όχι Apple iCloud: είναι ακόμα στα γενοφάσκια του.
      ναι στο Google Drive και στο Dropbox: είναι δοκιμασμένες τεχνολογίες (ειδικά η δεύτερη) και προσφέρουν πολλές επιλογές δωρεάν αλλά και επι πληρωμή. Αρνητικό όμως το γεγονός ότι δεν προσφέρουν κάποιο τρόπο backup-and-forget υπηρεσίας.
      ναι στο CrashPlan: δουλεύει όπως όλα τα προγράμματα backup, δηλώνεις ποιούς φακέλους θέλεις να κάνει backup και την συχνότητά τους και είσαι έτοιμος. Αποθηκεύει σε οποιοδήποτε σκληρό δίσκο/ΗΥ δωρεάν και στο "σύννεφο" επί πληρωμή. Δοκίμασέ το και πες μου εντυπώσεις! :-)

      Διαγραφή
  4. mas edwses polles epiloges, alla egw 8a elega na epilexeis poios apo aftous einai o pio efkolos.
    dystyxws den fimizomai gia tis gnwseis moy kai etsi 8a i8ela kati pragmatika eykolo.

    Kali arxi stin nea enotita. Nomizw einai apo tis pio xrhsimes!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και ευχαριστώ για το καλωσόρισμα! :-)

      εάν αυτό που ψάχνεις είναι η ευκολία χρήσης, τότε αυτό που συνιστώ είναι η αγορά κάποιου λογισμικού backup το οποίο μπορείς να ρυθμίσεις μέσω του αρχικού οδηγού και να το "στρέψεις" να αποθηκεύει αντίγραφα ασφαλείας σε κάποιο εξωτερικό σκληρό δίσκο. Προγράμματα υπάρχουν αρκετά και κοστίζουν από 0 μέχρι αρκετά ευρώ. Ίσως θα έπρεπε να προχωρήσεις στην αγορά κάποιου όμως μιας και τα δωρεάν δεν δουλεύον πάντα όπως πρέπει και απαιτούν και ένα παραπάνω επίπεδο γνώσεων γιατί δεν έρχονται με βιβλία οδηγιών και τεχνική υποστήριξη.

      Ρίξε μια ματιά στο Acronis True Image Home που αναφέρω και στο άρθρο μου αλλά και στο offline κομμάτι του CrashPlan.

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το