Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

EK-ΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ~ προστατεύω τον εαυτό μου

μία μητέρα περι-γράφει πως είναι να μεγαλώνεις την αυριανή γενιά, σήμερα

Συνηθίζω να μιλάω πάντα και να ενημερώνομαι για το τι οφείλουν να κάνουν οι γονείς ώστε να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά. Συζητώντας με άλλους γονείς αντιλαμβάνομαι τη διαφορετικότητα ως προς τον τρόπο ανατροφής των παιδιών. Άλλοι τους συμπεριφέρονται από μωρά σαν να είναι μεγάλα παιδιά, άλλοι τα υπερπροστατεύουν και με το παραμικρό τρέχουν σε παιδοψυχολόγους για να πάρουν την γνώμη τους και δυστυχώς δεν έχουν στο μυαλό τους την μοναδικότητα του κάθε παιδιού, άλλοι συγκρίνουν συνεχώς τα παιδιά τους με τα παιδιά φίλων ή με μεγαλύτερα αδελφάκια κ.ο.κ. Αυτόν τον μήνα θα ήθελα να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το πως να προστατεύουν τα ίδια τον εαυτό τους σε πολλά επίπεδα. Από τον τρόπο υγιεινής τους έως και σωματικής προφύλαξης από τρίτους.

Δυστυχώς οι αρρώστιες δεν λείπουν από τη ζωή μας και ιδιαίτερα σε χώρους κλειστούς με πολλά παιδάκια όπως είναι τα σχολεία, συνεχώς αναπτύσσονται μικρόβια και ιώσεις με αποτέλεσμα γονείς και παιδιά να ταλαιπωρούνται. Μερικά απλά βήματα που μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας να ακολουθούν, ίσως αποβούν σωτήρια για την υγεία τους. Ας τα μάθουμε να πλένουν πάντα τα χεράκια τους όταν πάνε στην τουαλέτα και ας παροτρύνουν τους φίλους τους να κάνουν το ίδιο. Ας τα μάθουμε από μικρά όταν φτερνίζονται να βάζουν μπροστά στο στοματάκι τους τα χεράκια τους για να μην πετάγονται σταγονίδια με αποτέλεσμα να αρρωστήσουν τα άλλα παιδάκια. Ας τους πούμε ότι υπάρχουν μικρόβια που μολύνουν τον οργανισμό και ότι αν έχουμε μια πληγή ανοιχτή είναι δυνατόν, αν δεν περιποιηθούν σωστά την πληγή τους και την ενοχλούν συνεχώς, να μολυνθούν. Ας τους εξηγήσουμε με απλά λόγια ότι μπορεί να έχουν πυρετό ή πονοκέφαλο αν αρρωστήσουν από κάποιο παιδάκι που μπορεί να φτερνίστηκε κοντά τους και δεν έβαλε μπροστά στο στοματάκι του τα χεράκια του και αν έχει ξανασυμβεί να του θυμίσουμε πως αισθανόταν εκείνο εκείνη τη φορά. Ας τους δείξουμε ένα σφράγισμα που έχουμε εμείς και ας τους πούμε ότι συνέβη επειδή δεν πλέναμε σωστά τα δόντια μας όταν ήμασταν μικροί και ας τους πούμε την εμπειρία μας σχετικά με αυτό το δόντι, όπως πόσο πονέσαμε κ.ο.κ. Ας τα μάθουμε πως να πλένει σωστά τα χεράκια του και να πετάει το χαρτομάντιλο που χρησιμοποίησε διότι έτσι προστατεύει τους συμμαθητές του σε περίπτωση που το ίδιο είναι άρρωστο. Ας το μάθουμε να μην ανεβαίνει με τα παπούτσια πάνω στο κρεβάτι και στους καναπέδες τους σπιτιού διότι με τα παπούτσια μας περπατάμε έξω στους δρόμους που είναι βρώμικα. Ας τα μάθουμε να είναι υπεύθυνα σε αυτό το κομμάτι όχι μόνο για τα ίδια αλλά και για τους φίλους τους. 

Όσον αφορά την προστασία τους από τρίτα πρόσωπα καλό θα είναι να τους μάθουμε να ζητήσουν βοήθεια και να φωνάξουν αν παρατηρήσουν ένα πρόσωπο να τα ακολουθεί σε όλη τους τη διαδρομή. Αν πάει να τα βάλει μέσα στο αυτοκίνητό τους με τη βία να φωνάξουν όσο πιο δυνατά μπορούν. Ας βεβαιωθούμε ότι γνωρίζουν όλα τα τηλέφωνα μας από έξω σε περίπτωση που χαθούν και δε γνωρίζουν που βρίσκονται. Ας τα μάθουμε από πολύ μικρά να είναι παρατηρητικά και να μην πανικοβάλλονται. Ας τα μάθουμε να μας μιλούν για οποιαδήποτε συμπεριφορά θεωρούν ότι τα προσβάλλει, είτε στην μαμά είτε στον μπαμπά ή και στους δύο μαζί είτε από μεγαλύτερα παιδάκια είτε από συγγενικά πρόσωπα είτε και από τους δασκάλους τους. Σε επόμενο άρθρο μου θα ήθελα να αναφερθώ για τη βία μέσα στα σχολεία. Περιμένω σχόλια σας αλλά και εμπειρίες παιδιών σας κατά πόσο θεωρείτε ότι σκέφτονται τους συμμαθητές τους και θέλουν να τους προφυλάξουν ή τους φοβούνται και σιωπούν. Εις το επανειδείν (Χ)

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το