Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤIΣΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ~ πολυχρηστικό εργαλείο ο εργαζόμενος του μέλλοντος

Καληνωρίσματα. Έχω ασχοληθεί πολλάκις με το ζήτημα της ανεργίας, προκαλώντας πολλές φορές με τις απόψεις μου, την κοινή γνώμη. Και σήμερα βρίσκω πολύ ενδιαφέρον να ταράξω τα νερά ανατρέποντας όλα τα δεδομένα στον τομέα της απασχόλησης.

Μέχρι και “χθες” λέγαμε πως ο σωστός εργαζόμενος ή υποψήφιος είναι εκείνος που έχει καταρτιστεί πλήρως και είναι εξειδικευμένος σε έναν συγκεκριμένο κλάδο. Μάλιστα οι απαιτήσεις της αγοράς ήθελαν από τον υπάλληλο να μην μείνει στις γνώσεις των βιβλίων του πανεπιστημίου, αλλά να ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη του αντικειμένου του, καθώς αυτό αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου και με βάση τις τάσεις που επικρατούν. Φυσικά η εργασιακή εμπειρία πάνω στο αντικείμενο προσέθετε αρκετούς πόντους που συνδυάζονταν άψογα με τις θεωρητικές γνώσεις.

Ε, λοιπόν αυτές οι αντιλήψεις ανήκουν στο παρελθόν! Ο σημερινός εργαζόμενος έχει ένα πρόβλημα: Δεν είναι πουθενά μόνιμος. Δεν μπορεί να ελπίζει πως θα συνταξιοδοτηθεί από την παρούσα ή μελλοντική εργασία του. Αυτό το πρότυπο τελείωσε και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο πιο εύκολα θα το μετατρέψουμε από imageπρόβλημα, σε προτέρημα. Μάλιστα! Σήμερα, ο υποψήφιος είναι προτιμότερο να γνωρίζει την αγορά. Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας. Ένας ψαγμένος υπάλληλος με γνώσεις πάνω στην ρεαλιστική πλευρά του (όποιου) επαγγέλματος είναι πολύ πιο χρήσιμος. Άτομα με πολλαπλές ικανότητες που μπορούν να προσφέρουν στην επιχείρηση που απασχολούνται περισσότερα, πολυπλοκότερα πράγματα. Ένας πολυχρηστικός υπάλληλος αποτελεί εργαλείο για τον εργοδότη του που ακόμα και αν χρειάζεται αρχικά, περισσότερο χρόνο για να τον εκπαιδεύσει λόγω έλλειψης εξειδίκευσης, κάνει γρήγορα απόσβεση αυτού του χρόνου, αφού σύντομα βλέπει τον υφιστάμενο του να αποδίδει σε πολλούς τομείς και να απελευθερώνει τις διάφορες γνώσεις και ικανότητες του, σε τέτοιο σημείο που ίσως να καλύπτει τη θέση και δεύτερου εργαζόμενου.

Πριν καιρό, έγραφα πως ο εργαζόμενος του μέλλοντος, δεν είναι υπάλληλος, προσφέρει υπηρεσίες ακόμα και σε περισσότερες από μία επιχειρήσεις μαζεύοντας έτσι σιγά-σιγά ένα μεροκάματο που στο τέλος του μήνα αποτελεί έναν σεβαστό μισθό. Σήμερα, συμπληρώνω πως ο εργαζόμενος αυτός μπορεί ακόμα κι αν απασχολείται σε μία επιχείρηση να προσφέρει περισσότερα αυξάνοντας ενδεχομένως το εισόδημα του, αλλά πολύ περισσότερο εξασφαλίζοντας μία θέση εργασίας για όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο. Στην εποχή της ανεργίας και οικονομικής εξαθλίωσης αυτή είναι η λύση που συμφέρει και τον εργαζόμενο και τον εργοδότη :[

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΑΦΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥΧΡΗΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το