Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ~ αντιβιοτικά, τείχη προστασίας και θωράκιση η/υ

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Μέχρι την εμφάνιση του Διαδικτύου, οι χρήστες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή είχαμε να αγχωθούμε για μια μικρή μερίδα απειλών η οποία ήταν, κατά κύριο λόγο, διάφοροι ιοί τους οποίους μπορούσαμε να κολλήσουμε με την ανταλλαγή των τότε δισκετών  Πολλοί από εμάς δεν χρησιμοποιούσαμε αντι-βιοτικά προγράμματα και μπορεί μάλιστα να μην γνωρίζαμε καν την ύπαρξή τους.


Από τότε όμως που το Διαδίκτυο εισέβαλε στην ζωή μας και ειδικά από τότε που οι συνδέσεις ADSL έγιναν προσιτές στο ευρύ κοινό και ο υπολογιστής μας άρχισε να είναι μονίμως συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο, ο αριθμός των απειλών αυξήθηκε κατακόρυφα.Πλέον, είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι σε διάφορους κινδύνους και, δυστυχώς, ένα απλό πρόγραμμα antivirus δεν αρκεί.



Ποιοι, λοιπόν, είναι οι τρόποι να προστατευτούμε από όλες αυτές τις απειλές;
  1. Φροντίζουμε ώστε το λειτουργικό μας σύστημα να είναι πλήρως ενημερωμένο και να έχει εγκατεστημένες όλες τις βελτιώσεις (Windows Updates, Apple Updates, κλπ.)
  2. Εγκαθιστούμε ένα αντιβιοτικό το οποίο είναι γνωστής εταιρίας που μπορούμε να εμπιστευτούμε και φροντίζουμε να το έχουμε ενεργό συνέχεια και πλήρως ενημερωμένο.
  3. Εγκαθιστούμε ένα λογισμικό firewall (τείχος προστασίας) και φροντίζουμε να το έχουμε πλήρως ενημερωμένο.
  4. Χρησιμοποιούμε όσο είναι δυνατόν προγράμματα από έγκυρους προγραμματιστές και αν γίνεται γνήσια με αγορασμένη άδεια χρήσης.
  5. Αποφεύγουμε να κατεβάζουμε «πειρατικό» υλικό από το Διαδίκτυο μιας και τις περισσότερες φορές αυτό συνοδεύεται από προγράμματα που σκοπό έχουν να βλάψουν τον Η/Υ και τα οποία εγκαθίστανται κρυφά.
  6. Δεν ανοίγουμε συνδέσμους και συνημμένα αρχεία αν δεν γνωρίζουμε τον αποστολέα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας.
  7. Είμαστε επιφυλακτικοί σε όσα μηνύματα μας ζητάνε να δώσουμε προσωπικά στοιχεία και τραπεζικούς λογαρισμούς (οι τράπεζες ποτέ δεν θα ζητήσουνε τέτοια στοιχεία ηλεκτρονικά).
  8. Δεν κάνουμε κλικ ποτέ σε προγράμματα και παράθυρα που μας ενημερώνουν ότι το σύστημά μας μολύνθηκε.
  9. Χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν πιο σύνθετους κωδικούς πρόσβασης (και ποτέ τον ίδιο για πάνω από μια υπηρεσία).
  10. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί στο τι πληροφορία μοιραζόμαστε στο Διαδίκτυο (ειδικά μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).
Θέλω στη συγκεκριμένη ενότητα να σταθώ στα σημεία 2 και 3 και να προτείνω κάποια προγράμματα τα οποία μπορούμε να εγκαταστήσουμε στον Η/Υ για την προστασία του και τα οποία έχουν αποδειχτεί αρκετά δημοφιλή και αξιόπιστα.

Αντι-βιοτικά:
http://windows.microsoft.com/en-US/windows/products/security-essentials (δωρεάν - χρειάζεται γνήσια άδεια Windows 7)

Τείχος Προστασίας (Firewall):
http://free.avg.com/gb-en/internet-security (επί πληρωμή το συγκεκριμένο)

Φυσικά, όλα τα παραπάνω είναι προγράμματα τα οποία βασίζονται σε μια βάση δεδομένων η οποία μπορεί να μην ενημερωθεί εγκαίρως και έτσι κάποιοι ίοι να περάσουν πάλι στο σύστημά μας. Για αυτό το λόγο, πιστεύω πως όλοι πρέπει να έχουμε εγκατεστημένο το πρόγραμμα της Malwarebytes το οποίο μπορούμε να τρέχουμε κάθε μήνα (ή και πιο συχνά) και να βλέπουμε αν κάτι «ύποπτο» έχει περάσει την ασφάλεια μας. Το Malwarebytes είναι δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ: http://www.malwarebytes.org/

Τέλος, θέλω να κλείσω ξεκαθαρίζοντας ένα μύθο: η εγκατάσταση πέραν του ενός αντιβιοτικού ΔΕΝ ενισχύει την ασφάλεια του υπολογιστή μας – αντιθέτως την μειώνει δραματικά. Για αυτό, διαβάστε, συγκρίνετε και αποφασίστε την εγκατάσταση ενός και μόνο αντιβιοτικού και ενός τείχους προστασίας £

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

6 σχόλια:

  1. πως μπορω να ξερω αν εχω 2 εγκατεστημενα στο κομπιουτερ μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αδελφέ αν δεν ξέρεις κάν πως βρίσκεις αν υπάρχουν δύο αντιβιοτικά στον υπολογιστή σου, τότε ο υπολογιστής κινδυνεύει περισσότερο από εσένα παρά από τους ιούς!

      Διαγραφή
    2. αν δεν έχεις εγκαταστήσει τίποτα εσύ από μόνος σου, τότε ή έχεις ένα μόνο πρόγραμμα ή κανένα (εξαρτάται αν ήρθε ο υπολογιστής σου με κάποιο πρόγραμμα προ-εγκατεστημένο). Σε κάθε περίπτωση μια ματιά στα εγκατεστημένα προγράμματα στον Πίνακα Ελέγχου των Windows θα σε πείσει. Ψάξε για οτιδήποτε παραπέμπει σε Antivirus και αν βρεις πάνω από μια καταχωρήσεις, τότε μάλλον έχεις πάνω από ένα πρόγραμμα εγκατεστημένο.

      Διαγραφή
  2. Θα καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία:
    Κανένα τείχος προστασίας (ειδικά αν το πληρώνεις)
    Απενεργοποίηση του τείχους προστασίας των Windows
    Απενεργοποίηση των ενημερώσεων των Windows
    Μοναδική προστασία το δωρεάν Panda Cloud. Είναι ταχύτατο και αποτελεσματικό.
    Ο υπολογιστής δεν έχει κανένα πρόβλημα και δεν κολλάει ποτέ τίποτε. Ήδη το σύστημα με τα μόντεμ φιλτράρει όλα τα επικίνδυνα προγράμματα. Δεν ξέρω γιατί «κολλάει» ο κόσμος ιούς. Μπαίνω σε όλα τα σάιτ παγκοσμίως και ποτέ δεν έπαθα κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασα να συμπληρώσω: ΟΛΑ τα προγράμματα που χρησιμοποιώ είναι σπασμένα και τα κατεβάζω ασυστόλως από το Isohunt.

      Διαγραφή
    2. άρα πρέπει να είσαι ο ΠΛΕΟΝ ΤΥΧΕΡΟΣ χρήστης Η/Υ στον κόσμο ..
      μην ξεχνάς ότι και να κολλήσεις ιό δεν σημαίνει ότι θα το καταλάβεις .. πολλοί ιοί απλά κάθονται και είτε συλλέγουν πληροφορίες για το σύστημά σου, είτε περιμένουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία να δράσουν, είτε χρησιμοποιούν την ΙΡ σου για να στέλνουν σπαμ αλληλογραφία, κλπ κλπ. οι συμβουλές που δίνεις πιο πάνω δεν είναι πολύ σωστές και μιλάω απο εμπειρία αφού σε καθημερινή βάση καθαρίζουμε ιούς από τους πελάτες μας στην εταιρία. Το μόντεμ φιλτράρει ένα κομμάτι μολύνσεων αλλά όχι όλα .. κάθε μορφή απειλής χρειάζεται την δικιά της αντιμετώπιση. Αν δεν επιθυμείς να πληρώνεις για την προστασία σου (που είναι εννοείται δικαίωμά σου) τότε υπάρχει πληθώρα δωρεάν προγραμμάτων που κάνουν πολύ καλή δουλειά. Όσο για την απενεργοποίηση των ενημερώσεων των Windows..επίσης διαφωνώ. Συμφωνών στο να καθυστερούμε να τις εγκαταστήσουμε (περιμένοντας να δούμε αν φτιάχοντας κάτι χαλάνε κάτι άλλο), αλλά όχι και να μην τις εγκαθιστούμε ποτέ..Είναι μεγάλη συζήτηση η προστασία του Η/Υ και σίγουρα δεν λύνεται με ένα μόνο ποστ σε ένα ιστολόγιο πάντως. Το Panda Cloud τέλος, είναι ένα όντως πολύ καλό πρόγραμμα και προσφέρει αρκετά καλή προστασία.

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το