Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ~ πώς να βελτιώσουμε την ταχύτητα απόκρισης των windows

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Τα Windows μπορεί να είναι το πιο εξελιγμένο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο (αυτό σηκώνει συζήτηση φυσικά) και να χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τέλεια και αλάνθαστα αλλά και ότι – όπως και τα αυτοκίνητα – δεν χρειάζονται συντήρηση κατά καιρούς ώστε να κρατιούνται σε φόρμα και να μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τις λειτουργίες τους.


Στην ενότητα αυτή θα δούμε μικρά (και δωρεάν) προγράμματα τα οποία μπορούν να κάνουν service στο λειτουργικό μας σύστημα και να το διατηρήσουν σε όσο το δυνατόν πιο άριστη κατάσταση.



Πρώτα όμως, κάποιες βασικές συμβουλές:
  • Προσπαθούμε να μην φορτώνουμε τον Η/Υ με πολλά αρχεία, εφαρμογές και δεδομένα.
  • Διαγράφουμε ο,τι δεν χρειαζόμαστε μέσω της «Προσθαφαίρεσης Προγραμμάτων» (Add/Remove Programs).
  • Κάνουμε χρήση των δωρεάν εργαλείων απελευθέρωσης χώρου και ανασυγκρότησης δίσκου (Disk Space Cleanup / Disk Defragmentation) που περιλαμβάνονται σε κάθε έκδοση των Windows.

Τις περισσότερες φορές (και ανάλογα το επίπεδο χρήσης, φυσικά), οι παραπάνω ενέργειες είναι αρκετές για να διατηρήσουμε το σύστημά μας σε καλή κατάσταση. Ας πάμε όμως ένα βήμα παρακάτω και ας δούμε κάποιες εφαρμογές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να καθαρίσουμε βαθύτερα το λειτουργικό μας σύστημα.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η χρήση των εφαρμογών αυτών απαιτεί ένα βαθμό εξοικίωσης με τον Η/Υ και τις λειτουργίες του. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν νοιώθετε άνετα, τότε τα προαναφερθείσα τρια σημεία είναι επαρκή για να διατηρείτε τον Η/Υ σε ομαλά επίπεδα ταχύτητας και απόκρισης.
Η «Προσθαφαίρεση Προγραμμάτων» των Windows δεν είναι πάντα ιδανική για την διαγραφή προγραμμάτων. Πολλές φορές οι εφαρμογές «κολλάνε» και δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τον Η/Υ. Το Revo Uninstaller αναλαμβάνει να αφαιρέσει μια και καλή ο,τι πρόγραμμα υπάρχει στον Η/Υ και να διαγράψει τα ίχνη του. Επίσης, μπορεί να εμφανίσει προγράμματα τα οποία δεν εμφανίζονται στην «Προσθαφαίρεση Προγραμμάτων». Το Revo Uninstaller έρχεται σε δωρεάν και επι-πληρωμή εκδόσεις και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
Το Ccleaner είναι από τα πιο διάσημα προγράμματα στην κατηγορία αυτή και έχει γίνει διάσημο γιατί πρόκειται για το πιο αξιόπιστο πρόγραμμα εκκαθάρισης της κύριας βάσης δεδομένων των Windows (γνωστή και ως registry). Εξαιρετικά απλό στην χρήση του, το μόνο που χρειάζεται είναι μια γρήγορη εγκατάσταση. Την πρώτη φορά που θα τρέξει θα ανιχνεύσει τον υπολογιστή και θα φτιάξει μια λίστα με όλα αυτά τα οποία μπορούν να διαγραφούν χωρίς κίνδυνο. Μπορεί να συνδυαστεί πολύ άνετα με το Revo Uninstaller και συνίσταται η εκτέλεσή του μετά από το Revo Uninstaller. Δυο εκδόσεις διαθέσιμες και εδώ, μια δωρεάν και μια επί πληρωμή και είναι διαθέσιμες από εδώ.
Ιδανικό για πιο εις βάθος και γρήγορη ανασυγκρότηση δίσκου. Λειτουργεί πολύ καλύτερα από το αντίστοιχο πρόγραμμα των Windows και είναι επίσης δωρεάν (υπάρχει και εδώ επί πληρωμή έκδοση, φυσικά). Μπορείτε να το βρείτε έδω.

Όλα τα παραπάνω προγράμματα είναι δοκιμασμένα σε επαγγελματικές συνθήκες και έχουν αποδώσει πάρα πολύ καλά, κερδίζοντάς μας χρόνο πολλές φορές και αποτρέποντας επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Συνίσταται η χρήση τους μια φορά στο εξάμηνο ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο «καθαρό» και γρήγορο σύστημα. Δυστυχώς, με τα Windows, αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να κάνουμε format και επανεγκατάσταση του λειτουργικού μας, αλλά όσο πιο πολύ καταφέρουμε και το καθυστερήσουμε, τόσο καλύτερα £

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. Ἐκτὸς ἀπὸ τὸ Revo Uninstaller ποὺ κάνει πολὺ καλὴ δουλειὰ πρέπει νὰ ἔχετε:
    -Ὅσο τὸ δυνατὸν λιγότερα ἐγκατεστημένα προγράμματα.
    -Ὅσο τὸ δυνατὸν λιγότερες συντομεύσεις στὴν ἐπιφάνεια ἐργασίας.
    -Ἁπλὸ χρῶμα στὴν ἐπιφάνεια ἐργασίας. Οἱ πολύπλοκες καὶ ὄμορφες ἀλλὰ ἄχρηστες εἰκόνες δυσκολεύουν τὸ σύστημα.
    -Μὴν χρησιμοποιεῖτε ποτὲ προγράμματα τὰ ὁποῖα ὑποτίθεται κάνουν τὸ λειτουργικὸ νὰ τρέχει γρηγορότερα.
    -Ἂν μπορεῖτε ἀγοράστε ἕναν δίσκο νέας τεχνολογίας (χωρὶς κινούμενα μέρη). Ἂν καὶ ἀρκετὰ ἀκριβὸς αὐξάνει πολὺ τὴν ταχύτητα λειτουργίας.
    -Τέλος βασικὸς κανόνας γιὰ νὰ ἐπιμηκύνετε τὴν ζωὴ τῶν Windows εἶναι εἴτε τὸ πιστεύετε εἴτε ὄχι νὰ μὴν κάνετε ΠΟΤΕ update. Τὶς περισσότερες φορὲς ποὺ ἐπέτρεψα κάτι τέτοιο κατέληξα μὲ ἀργὰ ἢ κολλημένα Windows, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ κάνω φορμὰτ καὶ πλήρη ἐπανεγκατάσταση.

    ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΙΚ! ΤΖΑΜΠΑ ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΤΟΣΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ στο όσο λιγότερα εγκατεστημένα προγράμματα.
    Συμφωνώ στην τακτοποιημένη επιφάνεια εργασίας.
    Προγράμματα που επιταγχύνουν την λειτουργία του συστήματος υπάρχουν αλλά η συμβουλή μου είναι να μην εγκαθίσταται ποτέ πάνω από ένα στον Η/Υ.
    Ο δίσκος νέας τεχνολογίας που αναφέρεις (SSD) σίγουρα επιταγχύνει την απόδοση του συστήματος άλλα δεν είναι ικανός να σταματήσει την φυσιολογική φθορά της registry αλλά και των Windows.
    Όσο αφορά τα Windows Updates...είναι μεγάλη κουβέντα.. αυτό που συνιστώ είναι να αλλάξουμε την ρύθμιση ώστε τα Windows να μην εγκαθιστούν αυτόματα τις όποιες ενημερώσεις και αυτό ώστε να έχουμε λίγο χρόνο να δούμε τι κάνουν οι ενημερώσεις αυτές και αν δημιουργούν προβλήματα. Αν μετά από 1-2 εβδομάδες, η Microsoft δεν τις έχει αποσύρει τότε είναι ασφαλές να τις εγκαταστήσουμε και εμείς στο δικό μας σύστημα. Μιλάω μόνο για τις κρίσιμες ενημερώσεις και όχι για αυτές που επιφέρουν διακοσμητικές αλλαγές. Οι κρίσιμες ενημερώσεις πάντα διορθώνουν σημαντικότατα κενά ασφαλείας στο σύστημά μας και άλλα προβλήματα τα οποία το καθιστούν ασταθές και προβληματικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το