Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ANΘΡΩΠΙΝΑ ΒΙΩΜΑΤΑ ΜΑΡΤΙΟΥ ~ τα ζώα σύντροφοι στα καλά και στα άσχημα!

μαθήματα από καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που άλλαξαν τις ζωές τους


Γειά σας και σήμερα αγαπητοί αναγνώστες! Σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη μιας και θα ασχοληθούμε με το θέμα των ζώων, που αγαπώ ιδιαίτερα και κυρίως των σκυλιών.  


Όταν λοιπόν σπούδαζα στο Ηράκλειο Κρήτης είχα μια γειτόνισσα η οποία γεννήθηκε τυφλή. Αυτό όμως δεν επηρέαζε σε τίποτα την λειτουργικότητά της καθώς μπορούσε να δει τα πάντα μέσα από τα μάτια του αγαπημένου τετράποδου φίλου της. Οι δυο τους ήταν αχώριστοι. Ο ένας πρόσεχε τον άλλο και ήταν μαζί σε κάθε βήμα τους. Ήταν απίστευτο πόσο δεμένοι ήταν και πόσο αρμονικά λειτουργούσαν μαζί.

Δεν είναι όμως μόνο οι οδηγοί τυφλών τόσο αφοσιωμένοι σύντροφοι, και δεν είναι οι τυφλοί οι μόνοι άνθρωποι που έχουν ανάγκη τους τετράποδους φίλους. Η αξιόπιστη και ανιδιοτελής συντροφιά που προσφέρει ένα κατοικίδιο μπορεί να δώσει σε κάποιον μεγάλη ικανοποίηση.

 Οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων δεν απαιτούν την ίδια προσπάθεια όπως οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, ενώ η ανταμοιβή είναι η αγάπη, η ευγνωμοσύνη, η διασκέδαση και η συντροφιά. Στην σημερινή εποχή μπορεί κανείς εύκολα να οδηγηθεί στην απομόνωση και στην μοναξιά. Διεθνείς μελέτες έδειξαν πως οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν αισθήματα μοναξιάς. Τα σκυλιά όμως έχουν και άλλες ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό σύμφωνα με κλινικές μελέτες όπως: μείωση της πίεσης, της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Οι ιδιοκτήτες ζώων, σε γενικές γραμμές, έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης σε σχέση με όσους δεν έχουν κάποιο κατοικίδιο και χαμηλότερα επίπεδα στρες. Επιπλέον αποτελούν καλή συντροφιά τόσο στις καλές, όσο και στις κακές στιγμές, αποσπούν την προσοχή από τις αρνητικές σκέψεις και έννοιες καθότι απαιτούν συνεχή φροντίδα, προκαλούν την αλληλεπίδραση και κατ’ επέκταση τρυφερά συναισθήματα και τέλος ευνοούν την κίνηση και τη σωματική άσκηση.

Πολύ σημαντικό ρόλο όμως έχουν τα ζώα και στην ανάπτυξη των παιδιών. Έρευνες έχουν δείξει βελτιωμένες κοινωνικές δεξιότητες, αυτοπεποίθηση και αισθήματα συμπόνιας σε σχέση με παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς ζώο. Τα παιδιά αυτά τείνουν να έχουν περιορισμένες πιθανότητες για εγκληματική συμπεριφορά, αργότερα στη ζωή τους. Επιπρόσθετα τα παιδιά με τον τρόπο αυτό μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα, να μεταχειρίζονται κάτι ευγενικά.  Οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ζώα για να διδάξουν τα παιδιά τους. Είναι καλό για τα παιδιά να μάθουν να νοιάζονται για κάποιον άλλο εκτός από τον εαυτό τους. Τα ζώα έχουν αποδειχτεί πολύτιμα σε πολλούς ρόλους όπως για παράδειγμα οδηγοί τυφλών, βοηθοί ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα και βοηθοί αστυνομικών ή τελωνειακών υπαλλήλων. Σκυλιά βοηθάνε τους βοσκούς, άλογα τους ανθρώπους περιορισμένης κινητικότητας, ενώ οι γάτες βοηθούν στον έλεγχο των βλαβερών εντόμων. Ζώα συντροφιάς βοηθούν αρρώστους, φυλακισμένους, ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές.
Ένα τέτοιο σκυλί είναι και ο Ραλφ ένας τεράστιος σκύλος, ράτσας Schnauzer, που είναι ο φύλακας – άγγελος των μικρών παιδιών με σπάνιες παθήσεις του Royal Children's Hospital της Μελβούρνης.

Ο Ράλφ βοηθάει τα παιδιά να κάνουν τα πρώτα τους βήματα κατά την διάρκεια της αποθεραπείας και τα συνοδεύει μέχρι και στις αίθουσες, που κάνουν εξετάσεις. Με την χαριτωμένη φάτσα του και την ευγένειά του γίνεται αμέσως αγαπητός στα μικρά παιδιά.


Αυτό που κάνει ο Ράλφ είναι το λεγόμενο pet therapy και γεννήθηκε επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Βασίζεται στα οφέλη που προσφέρει η συντροφιά ενός ζώου στον άνθρωπο. Τώρα πια, η θεραπευτική αξία των ζώων έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται και από τις χώρες της Ευρώπης, και κυρίως σε παιδιατρικές κλινικές, όπου στρατολογούνται ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, γάτες, κουνέλια, παπαγάλοι, ψάρια και άλογα, για να ενισχύσουν τα αποτελέσματα μιας συμβατικής θεραπευτικής αγωγής. Μακάρι να παραδειγματιστούμε και εδώ στην Ελλάδα με ανάλογους τρόπους.
Ολοκληρώνοντας το μεγάλο πλεονέκτημα των ζώων είναι ότι αποδέχονται όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις, ακόμα και τους ανάπηρους. Δεν τα ενδιαφέρει δηλαδή αν τα περιποιείται και τα χαϊδεύει ένα άτομο με αναπηρία ή ψυχικά προβλήματα. +entita matsinska
  

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. αντί για σχόλιο, θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ ένα πολυμεσικό που νομίζω αξίζει όλοι να το δείτε πατώντας εδώ :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. eksairetiko to thema sou. mou arese para poli. k to video einai apistefto.ta zwa polles fores mporoun na prosferoun ston anthrwpo perissotera sinaisthimata apo pollous anthrwpous. giati den exoun dolo.to mono pou zitane einai frontida k agapi. k opoios tous ta dwsei de tha vgei xamenos. filia apo thessaloniki

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το