Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ~ αγοράζοντας καινούριο η/υ

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Δεν υπάρχει καλύτερη μυρωδιά από αυτή ενός καινούριου Η/Υ και δεν υπάρχει καλύτερη ενασχόληση από το ξε-πακετάρισμα και το στήσιμο του καινούριου μας υπολογιστή! Η μετάβαση όμως από ένα παλιό σε ένα καινούριο Η/Υ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για ένα ξεκαθάρισμα και συμμάζεμα γιατί, όπως και να το κάνουμε, κανείς δεν θέλει να χαλάσει με το καλημέρα το καινούριο του στολίδι!


Ας δούμε λοιπόν, απλά και πρακτικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να μεταβούμε απλά και εύκολα στο καινούριο περιβάλλον εργασίας μας.
  • Σκανάρισμα για ιούς:
Πριν αρχίσουμε να μεταφέρουμε αρχεία και δεδομένα από τον παλιό μας Η/Υ καλό θα ήταν να τρέξουμε ένα-δυο προγράμματα antivirus ώστε να εξαλείψουμε κάθε πιθανή μόλυνση και απειλή. Δωρεάν προγράμματα υπάρχουν πολλά για την δουλειά, αλλά αυτά που αναφέρονται παρακάτω είναι δοκιμασμένα και εγγυημένα.
  • Τακτοποίηση αρχείων:
Όλα αυτά τα χρόνια που εργαζόμασταν στον «παλιό» πλέον Η/Υ μας, έχουμε μαζέψει αρκετή «σαβούρα» και άπειρα αρχεία και φακέλους. Τώρα λοιπόν που πρέπει να τα μεταφέρουμε όλα στον καινούριο μας Η/Υ είναι η καλύτερη ευκαιρία για ένα ξεκαθάρισμα. Διαγράφουμε όσα αρχεία δεν χρειαζόμαστε και αρχειοθετούμε και τοποθετούμε σε πιο λογική διάταξή αυτά που επιθυμούμε να κρατήσουμε ώστε να μπορούμε να τα βρούμε πιο εύκολα στο νέο μας υπολογιστή. Και φυσικά – κρατάμε αντίγραφα ασφαλείας! Είναι περιττό να τονίσουμε ότι οποιαδήποτε μετάβαση από ένα σύστημα σε ένα άλλο εμπεριέχει ρίσκο.. Ούτε εδώ χρειαζόμαστε εξεζητημένες και ακριβές λύσεις – ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος θα κάνει και με το παραπάνω την δουλειά του ενώ για όσους έχουν ασπαστεί το «σύννεφο» οι λύσεις είναι πάρα πολλές (dropbox, google drive, Microsoft sky drive).
  • Μεταφορά αρχείων:
Η εποχή της αντιγραφής / επικόλλησης ευτυχώς έχει παρέλθει! Υπάρχουν πλέον πολύ πιο εύκολοι τρόποι για να μεταφέρουμε τα αρχεία μας από τον παλιό στον καινούριο Η/Υ και ο πιο ανέξοδος και εύκολος λέγεται «σύννεφο». Μεταφέροντας τα αρχεία μας σε ένα από τα Dropbox, Google Drive, Microsoft Sky Drive, κλπ., μπορούμε να τα έχουμε άμεσα διαθέσιμα στον καινούριο μας Η/Υ απλά κατεβάζοντας και εγκαθιστώντας το πρόγραμμα του αντίστοιχου φορέα. Για αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν άλλες λύσεις, το SugarSync είναι μια πολύ αξιόπιστη (και δωρεάν) λύση.
  • Ιστοσελίδες και Αγαπημένα:
Άλλος ένας τομέας που πρέπει να φροντίσουμε είναι η επιτυχής μεταφορά των αγαπημένων μας ιστοσελίδων. Εδώ, τα πράματα είναι πολύ απλά. Αν χρησιμοποιούμε Google Chrome και έχουμε κάνει λογαριασμό στην Google τότε μια απλή «σύνδεση» με τα ίδια στοιχεία στο νέο Η/Υ είναι ο,τι χρειάζεται! Σε λιγότερο από ώρα θα έχουμε συγχρονίσει όλα μας τα δεδομένα (όπως και τις προσωπικές μας ρυθμίσεις). Η λειτουργία αυτή είναι διαθέσιμη και σε Mozilla Firefox, Opera, Safari αλλά στον Chrome δουλεύει πολύ πιο πετυχημένα.
  • Διατήρηση προγραμμάτων:
Αν επιθυμείτε την μεταφορά των νόμιμα αγορασμένων προγραμμάτων σας στον καινούριο Η/Υ τότε θα πρέπει να μεριμνήσετε για την διαφύλαξη των σειριακών αριθμών τους. Κάντε μια λίστα με όλους τους σειριακούς αριθμούς και όλα τα προγράμματα που έχετε ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων. Μην ξεχνάτε, ότι πολλά προγράμματα απαιτούν την απενεργοποίηση και διαγραφή τους από τον παλιό Η/Υ πριν μπορέσετε να τα ενεργοποιήσετε στο καινούριο σύστημα με τον ίδιο σειριακό. Αν θέλετε βοήθεια στο να βρείτε τα σειριακά νούμερα των εγκατεστημένων εφαρμογών, τότε ανατρέξτε σε ένα από τα παρακάτω προγράμματα:
Για όλα τα υπόλοιπα, δωρεάν, προγράμματα, καλό θα είναι να κάνετε μια λίστα ώστε να μην ξεχάσετε να εγκαταστήσετε κάποιο από αυτά.
  • Λειτουργικό Σύστημα:
Μεγάλη προσοχή και έρευνα χρειάζεται σχετικά με το λειτουργικό σύστημα του καινούριου σας υπολογιστή. Ειδικά με τον ερχομό των Windows 8 πολλά πράματα έχουν αλλάξει οπότε για να αποφύγετε εκπλήξεις φροντίστε να ελέγξετε αν όλα τα παλιά σας προγράμματα είναι συμβατά, αν τα περιφερειακά σας συνεργάζονται με το νέο λειτουργικό καθώς και να ενημερωθείτε για τις όποιες διαφορές ώστε να είστε όσο πιο εξοικειωμένοι γίνεται με το νέο περιβάλλον.


Τα παραπάνω είναι συμβουλές οι οποίες μπορεί να είναι χρονοβόρες αλλά εγγυώνται την όσο πιο ομαλή και «αναίμακτη» μετάβαση από τον παλιό μας υπολογιστή στον καινούριο. Μπορούμε να τις προσαρμόσουμε στις ανάγκες μας αλλά καλό θα είναι να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα ειδικά στην διατήρηση αντιγράφων ασφαλείας όπως επίσης και στην διατήρηση των σειριακών μας αριθμών. Καλή διασκέδαση με τον καινούριο σας «παιχνίδι»! +Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. καλά όλα αυτά και χρήσιμα κι εγώ θα προσθέσω το πόσο ανεβαίνει η ψυχολογία όταν ένα μέλος προστίθεται στην οικογένεια μας...
    Ενθουσιασμός, υποσχέσεις (που δε θα κρατήσουμε) και νέες προσδοκίες. Χμ.. μου έλειψε αυτός ο ενθουσιασμός. Πρέπει κάτι να πάρω :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρήσιμο άρθρο ......:)
    ΚΑΛΟ Σαββατοκύριακο ! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το