Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΨΗΓΜΑΤΑ ΠNEΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΙΟΥ ~ όταν η θρησκεία επικρατεί εκ των πραγμάτων της επιστήμης

αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα της θρησκείας προβληματιζόμαστε σε ζητήματα της κοινωνίας

Χριστός Ανέστη. Θα προσπαθήσω να μην επαναλάβω τον εαυτό μου γράφοντας ξανά για την λεπτή κόκκινη γραμμή ανάμεσα στην Εκκλησία και την Επιστήμη όπως πριν μερικούς μήνες. Θα προσπαθήσω να κρατήσω μία περισσότερο φιλολογική στάση στο σημερινό μου θέμα.
Δεν μπορώ όμως να μην ξεκινήσω από την δήλωση διοικητή της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν ο οποίος έχει μια απλή συμβουλή για την αντιμετώπιση ενός αστεροειδή που θα έβαζε στο στόχαστρο τις ΗΠΑ: προσευχηθείτε. Αυτό, εξάλλου, είναι το μόνο που θα μπορούσε να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση στην περίπτωση επικείμενης πρόσκρουσης, όπως δήλωσε ο Μπόλντεν στην Επιστημονική Επιτροπή του Κογκρέσου.

Πριν φτάσουμε όμως σε αυτό ας δούμε τι μπορεί να κάνει η NASA σε μία τέτοια περίπτωση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα που αποτελεί την πηγή μου, θα γινόταν μία προσπάθεια να ασκηθεί στον βράχο μια μικρή αλλά σταθερή δύναμη, η οποία θα άλλαζε την πορεία του σε διάστημα μερικών μηνών ή ετών. Υπάρχει η κλασική ιδέα της προσπάθειας βομβαρδισμού του βράχου που να διαλυθεί και να φτάσει στην ατμόσφαιρα κάτι που εικάζεται πως είχε συμβεί πρόσφατα και στην Ρωσία.

Όταν όμως κάνεις ότι μπορείς, διαπιστώνεις πως είσαι πολύ μικρός για να τα βάλεις με την φύση. Ακόμα και πρόκειται για ένα εξωγήινο αντικείμενο! Τι κάνουμε λοιπόν; Προσευχόμαστε κατ’ εντολή του διοικητή της NASA και όχι μόνο ενός τυχαίου ιερέα που αγνοεί τα θαύματα και τις δυνατότητες της επιστήμης. Όμως γιατί πρέπει να αγνοείται η υπόδειξη ενός ιερέα και να λαμβάνεται ως περισσότερο έγκυρη η υπόδειξη ενός επιστήμονα; Μια imageενδιαφέρουσα απάντηση μας δίνει η κινηματογραφική ταινία Cotact στην οποία μια σειρά από υποψηφίους για να επικοινωνήσουν με εξωγήινους περνούν από μία επιτροπή διαφόρων επιστημονικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών προσωπικοτήτων που υποβάλλουν ερωτήσεις προτού καταλήξουν στην επιλογή τους. Ανάμεσα τους λοιπόν, είναι και ένας ιερέας ο οποίος δοκιμάζει με τις ερωτήσεις του την άθεη πρωταγωνίστρια της ταινίας και η οποία αν και με τέλειο βιογραφικό, δεν επιλέγεται τελικά ακριβώς εξαιτίας του ότι είναι άθεα.

Υπάρχουν δύο τρόποι να εξηγήσεις τις αδυναμίες της επιστήμης: Η μία είναι ο Θεός και η άλλη η αργή εξέλιξη της επιστήμης. Όταν όμως “η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά” πολλές φορές παρατηρούνται διάφορα παράξενα συμβάντα. Κάποια γεγονότα που δεν μπορούν καν να προσεγγιστούν. Είναι οι φορές που ακόμα και οι επιστήμονες, λένε “ο Θεός να βάλει το χέρι Του”.

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα περιμένετε κάτι από την επιστήμη, μην αφεθείτε σ’ αυτήν. Κάντε και την προσευχή σας, γιατί η επιστήμη μπορεί να σας απογοητεύσει, ο Θεός το πολύ-πολύ να σας αφήσει μερικά παραπάνω ερωτήματα+Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΜΕΣΑ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το