Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑTIΣΜΟΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ~ η ελλάδα πούλησε ένα όραμα και οι κινέζοι το αγόρασαν

Καληνωρίσματα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ζητιανέψεις λεφτά. Μπορείς να δείξεις πόσο φτωχός είσαι, να φορέσεις βρώμικα ρούχα και τρύπια παπούτσια και να παρακαλέσεις για ότι προαιρείται ο καθείς. Μπορείς να το πάρεις κι αλλιώς. Να φορέσεις τα καλά σου ρούχα, τα “σκολινά” που λέμε εδώ στην Κρήτη, να φορέσεις άρωμα και λαμπερό χαμόγελο και να επιλέξεις εσύ το “θύμα” σου. Να του μιλάς σαν ίσο προς ίσο και να αρχίζεις να του περιγράφεις ένα όραμα που έχεις. Να το περιγράφεις με τόσο εντυπωσιακό τρόπο, που να ζηλεύει ο άλλος που δεν έχει ένα τόσο ωραίο όραμα. Έχει όμως λεφτά (που εσύ δεν έχεις), οπότε μπορείς να τον κάνεις να παρακαλάει εκείνος ώστε να γίνει συμμέτοχος σε αυτό το όραμα.

Το πρώτο παράδειγμα ακολουθήθηκε το 2009 από την τότε κυβέρνηση όταν προσπαθούσαμε να λάβουμε βοήθεια για να μην χρεοκοπήσουμε. Καλώς ή κακώς, αναγκαστικά ή κατ’ επιλογή, πάντως κάπως έτσι έγινε ότι έγινε και φτάσαμε ως εδώ.

Εδώ, η σημερινή κυβέρνηση προχωράει με το δεύτερο πλάνο. Απαλλαγμένη από τα χρέη που έχουν διακανονιστεί σε απόλυτο βαθμό, η Ελλάδα μπορεί να μοιραστεί ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, ένα ελκυστικό όραμα με όσους έχουν λεφτά. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους κινέζους τους οποίους επισκέφτηκε πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς για να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους (μετά και την αλλαγή ηγεσίας της χώρας της Ανατολής). Μίλησαν για τις ναυτιλιακές επενδύσεις που σε δύο χρόνια θα φτάσει τα οχτώ δισεκατομμύρια ευρώ αλλά ως εκεί τίποτα καινούριο δεν υπήρξε.
Οι Κινέζοι αποτελούν πλέον μια τεράστια τουριστική αγορά και η ελληνική παρουσία εκεί βοήθησε τε μέγιστα στο να προωθηθεί και η χώρα μας σαν προορισμός. Σε αυτό συνέβαλε η υπόσχεση περί απλούστευσης των διαδικασιών έκδοσης βίζας.

Το ζουμί της όλης υπόθεσης όμως ήταν αυτό το όραμα. Το imageπως το πουλάς. Το πως πείθεις τον άλλο πως η Ελλάδα ξεκινά μία επανεκκίνηση όπου τώρα μπορείς να προλάβεις να επενδύσεις σε αυτή πριν γίνει η χώρα μοντέλο, του ήλιου, της θάλασσας, του πολιτισμού και της ιστορίας. Αποτέλεσμα; Έντεκα συμφωνίες για τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις, κατασκευές λιμανιών, κέντρα ερευνών, νέες τεχνολογίες, εκπαίδευση και μεταφορές. Καθόλου άσχημα δηλαδή για τον “πωλητή” Σαμαρά που πούλησε ωραία αυτό το όραμα.

Ο Σαμαράς μίλησε για ελληνικό success story του οποίου μέρος θα είναι η Κίνα με αυτές τις συμφωνίες και θα μπορούσε να έχει δίκιο. Όμως επέστρεψε στην Ελλάδα και πλέον έχει να αντιμετωπίσει έναν λαό χωρίς οράματα, χωρίς ελπίδες και σίγουρα χωρίς λεφτά. Οπότε αφού διαφαίνεται πως τα κατάφερε περίφημα στην Κίνα, ας εργαστεί τώρα για την γρήγορη υλοποίηση αυτών των επενδύσεων. Θα είναι χρήμα και θέσεις εργασίας, όμως οι έλληνες –με το δίκιο τους- είναι δύσπιστοι και θέλουν να το δουν για να το πιστέψουν+Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το