Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ EΛΛAΔΑ ΙΟΥΛΙΟΥ ~ η ελλάδα της κρίσης πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης

μέσα σε μια βαλτωμένη κοινωνία, μία Ελλάδα πρωτοπορεί, καινοτομεί & διαφημίζει τη χώρα. Ας την γνωρίσουμε

Καληνωρίσματα. Ακόμα και η σημερινή Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης. Όχι κατήφεια, μιζέρια και άλλη απαισιοδοξία. Η βαλτωμένη Ελλάδα έδωσε το βασικότερο συστατικό σε αμέτρητους έλληνες καλλιτέχνες ώστε να δημιουργήσουν και να αναδείξουν ένα ελληνικό στοιχείο για το οποίο μπορεί κανείς να είναι περήφανος.

Αυτούς τους μήνες που ετοιμάζω αυτήν την ενότητα έχω κολλήσει στην νεαρή απόφοιτη καλών τεχνών του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο. Η Αιμιλία Μελετίου ήταν η μοναδική απόφοιτος που συμμετείχε σε μία εικαστική έκθεση με ένα συγκλονιστικό καλλιτέχνημα που αναπαριστά την Νίκη της Σαμοθράκης με σκυμμένη κεφάλι και κουρελιασμένα ρούχα αλλά διάπλατα μεγάλα φτερά που αποτελούνται από σώματα ανθρώπων! Το έργο που βλέπετε σίγουρα προκαλεί τον θαυμασμό όλων όμως είναι το μήνυμα που η κοπέλα στέλνει με αυτό. Στην Ελλάδα της φθοράς και ταλαιπωρίας δείχνει στον κόσμο πως η ελληνική σημαία κυματίζει περήφανα αναδύοντας έτσι το όνομα της ξανά.

Την ίδια περίοδο περίπου, τριάντα δύο έλληνες καλλιτέχνες συμμετείχαν σε έκθεση στο πλαίσιο δράσεων μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης κατά του χρέους της Ελλάδας. Μάλιστα εκατό έργα πουλήθηκαν για τον καλό αυτό σκοπό. Έργα με θέμα την Ελλάδα ή έργα που καυτηριάζουν την κρίση στην Ελλάδα, καταφέρνουν να ευαισθητοποιήσουν τους λάτρεις της τέχνης και να αναδείξουν και τα προβλήματα και τις δυνατότητες της χώρας.

Ας μην ξεχνάμε πως και στο λαμπερό Hollywood διάσημοι αστέρες στηρίζουν το όνομα και την φήμη της χώρας ακριβώς την περίοδο που το έχει ανάγκη όσο ποτέ. Ο ηθοποιός Tom Hanks συχνός επισκέπτης της χώρας μας και βαφτισμένος χριστιανός ορθόδοξος από την ελληνίδα σύζυγό του, δείχνει και αρκετά ενημερωμένος σε πολιτικό επίπεδο, όποτε με την πρώτη ευκαιρία φροντίζει να στηρίξει την προσπάθεια της Ελλάδας να αναδυθεί. Κάπως έτσι και ο Ζαχαρίας Γαλιφιανάκης που πλέον αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της έβδομης τέχνης. Ο νεαρός ηθοποιός επιμένει να διαφημίζει τις κρητικές του ρίζες και πρόσφατα ανακοίνωσε πως επιθυμεί να γυρίσει μία ακριβή παραγωγή στην Ελλάδα με θέμα την Μάχη της Κρήτης.

Διάσημοι ή λιγότεροι διάσημοι τραγουδιστές φροντίζουν να περνούν τα σύνορα ενισχύοντας το όνομα της Ελλάδας, ενώ μπορεί σήμερα η ποίηση και η λογοτεχνία να μην είναι στο απόγειο τους με έλληνες καλλιτέχνες, όμως τα ιστορικά έργα συνεχίζουν όχι μόνο να διαφημίζουν την Ελλάδα αλλά και να διδάσκουν μαθητές και φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο.

Κάπου εκεί, κρυμμένη στις στάχτες, μία Ελλάδα αναδύεται από το πουθενά και όπως πάντα κάθε σελίδα της ιστορίας της, όσο μαύρη ή λευκή κι αν είναι, αποτελεί πηγή έμπνευσης για έλληνες και ξένους δημιουργούς+Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ή ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το