Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΠΡOBΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ~ η νέα εποχή διαδηλωτών ξεκίνησε. εσύ τι είσαι;

Καληνωρίσματα. Το τελευταίο διάστημα είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε ένα νέο κίνημα ανθρώπων που αποφασίζουν να εκδηλώσουν την αντίθεση τους με την κυβέρνηση –συνήθως- κατεβαίνοντας στον δρόμο, στις πλατείες και πολλές φορές ασκώντας βία και αναρχία. Είναι η νέα εποχή των διαδηλωτών!
Πριν πολλά-πολλά χρόνια, όταν ο λαός αποφάσιζε να διαδηλώσει είτε θα κατέληγε κρεμασμένος στην πλατεία της πόλης με εντολή του μονάρχη είτε ο στρατός θα του έκαιγε την περιουσία του. Ύστερα οι διαδηλώσεις αντιμετωπιζόντουσαν με βία από τις δυνάμεις καταστολής και αμέτρητους τραυματίες και νεκρούς. Και φτάσαμε στο σήμερα. Εκεί κάπου στο 2010 όπου στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική είχαμε την εξέγερση των λαών με την μορφή ντόμινο.

Με αφορμή την κρίση, το ντόμινο άγγιξε και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι… διαδηλωτές έκαψαν δημόσια περιουσία, ιδιωτική περιουσία και ξεκίνησαν μάχη με την αστυνομία στην οποία έτσι ή αλλιώς θρηνήσαμε θύματα. Μία άλλη μορφή διαδήλωσης γεννήθηκε μετά τον αποτροπιασμό της βίας, οι “Αγανακτισμένοι” οι οποίοι μας ήρθαν από την Ισπανία και άρχισαν να καταλαμβάνουν κεντρικές πλατείες κατασκηνώνοντας εκεί. Το κίνημα των διαδηλώσεων έπληξε πολύ την εικόνα της Ελλάδας (και όχι μόνο) και τότε μας ανησυχούσαν τα συνεχόμενα διαγγέλματα προσοχής για τους ξένους τουρίστες. Πράγματι, ο τουρισμός σημείωσε πτώση εκείνο το διάστημα.

Σήμερα, το ρεύμα των διαδηλώσεων έφτασε στην τουρκία όπου με αφορμή ένα πάρκο, ένα ολόκληρο έθνος ξεσηκώθηκε ενάντια του κράτους. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου πως η αντίδραση της αστυνομίας ήταν σοκαριστικά βίαιη με αποτέλεσμα να έχουμε θύματα και διεθνή καταδίκη για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η τοπική κυβέρνηση. Και από την Μεσόγειο στην Βραζιλία, αυτή τη φορά με αφορμή την αύξηση το εισιτηρίου στα μέσα μεταφοράς. Εκεί δεν είδαμε απλά διαδηλώσεις, είδαμε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να ξεχειλίζουν τις πόλεις της Βραζιλίας.

Η διάδοση των κοινωνικών δικτύων έχει δώσει την ευκαιρία της καλύτερης διοργάνωσης διαδηλώσεων ενώ από την άλλη η κυβέρνηση μπορεί όσο ποτέ άλλοτε να μελετήσει τις τάσεις και τα αιτήματα του λαού. Διάβαζα σε ένα άρθρο στο CNN πως πλέον η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να ακούσει τον λαό και να δεχτεί κάποια ή μέρος των αιτημάτων του. Δεν μπορεί πάντα και σε όλα ο λαός να έχει άδικο οπότε αν εισακουστεί σε κάποια ζητήματα, τότε γίνεται ξεκάθαρο ποια είναι η διαφορά μεταξύ δημοκρατίας και τυραννίας. Ας μην ξεχνάμε πως η εποχή των πολιτικών ηγετών τελείωσε. Τώρα οι κυβερνόντες μπορούν να ελέγξουν τις τάσεις του λαού, όχι όμως και τα πιστεύω του.

Νομίζω πως πλέον οι κυβερνήσεις θα πρέπει να φοβούνται τον κόσμο. Η νέα εποχή διαδηλωτών είναι τόσο διαδεδομένη και έντονα καθιερωμένη ανά τον κόσμο που ότι πιο συμφέρον για όλες τις πλευρές θα ήταν η αποδοχή της κοινής γνώμης. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το