Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΠPOΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ~ μία ευρωπαϊκή αλβανία γεννιέται

Καληνωρίσματα. Πρόσφατα διεξήχθησαν στην Αλβανία οι βουλευτικές εκλογές με βασικούς μονομάχους τον Σοσιαλιστή Έντι Ράμα και τον Δημοκράτη Σαλί Μπερίσα γνωστό από την οχτάχρονη θητεία του στην κυβέρνηση της χώρας.

Οι εκλογές είχαν όλα τα χαρακτηριστικά των εκλογικών αναμετρήσεων των τρίτων χωρών. Δολιοφθορές, καταγγελίες για νόθευση και εξαγορά μειονοτήτων, οδομαχίες, νεκρό ψηφοφόρο και γενικό ρεζιλίκι της χώρας. Γεγονότα που ανάγκασαν την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκδώσει παράκληση για αυτοσυγκράτηση και τήρηση των δημοκρατικών θεσμών και τάξης. Όπως σε όλες τις τρίτες χώρες και οι δύο υποψήφιοι ανακοίνωναν την νίκη τους το βράδυ των εκλογών, όμως…

…ο Έντι Ράμα πήρε τελικά το χρίσμα της διακυβέρνησης της χώρας για την επόμενη τετραετία. Ο ίδιος είπε πως “η αναγέννηση νίκησε την καταστροφή” και πέρα του γκρίζου πολιτικού λόγου ή καλύτερα, της γνωστής πολιτικής παπαρολογίας, έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι διαφορετικό θα φέρει αυτός ο… Ράμα που θα αναγεννήσει την Αλβανία!

Η αλήθεια είναι ότι οι αλβανοί, είναι περήφανος λαός. Γνωρίζοντας πως δεν έχουν πολιτισμό ή ιστορική περηφάνια προσπαθούν να καλύψουν τα εθνικά τους κενά με εθνικό φανατισμό ή όνειρα περί “Μεγάλης Αλβανίας”! Αυτός ο λαός αγαπάει την πατρίδα του και χρειάζεται απλά καθοδήγηση, όχι φανατισμό.

Αυτήν την καθοδήγηση έρχεται –ελπίζουμε όλοι- να φέρει ο Ράμα. Πρόκειται για έναν σχετικά νέο πολιτικό που έχει ευρωπαϊκό όραμα και πρώτο του μέλημα είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και η βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων με άλλα κράτη. Γνωρίζοντας πως η Ευρώπη θέτει αυστηρά κριτήρια για την ένταξη στην Ένωση, αντιλαμβανόμαστε αφενός πως η Αλβανία έχει πολύ δρόμο να διανύσει και αφετέρου πως ο νέος πρωθυπουργός της ανεβάζει τον πήχη ψηλά άρα έχει και όραμα για μία σύγχρονη δημοκρατική Αλβανία με επιτέλους σωστή διπλωματία και όχι επιθετική πολιτική που συνήθως δημιουργούσε διπλωματικά επεισόδια.

Αν η Αλβανία θέλει να αλλάξει, θα το δείξει άμεσα με τον τρόπο που θα διαχειριστεί τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την υπόλοιπη γειτονιά στα Βαλκάνια. Για τον Ράμα λένε ακόμα πως είναι και στην μαφία, εγώ ελπίζω η σοσιαλιστική του φύση να φέρει τις αλλαγές που η χώρα του έχει ανάγκη για το καλό της ευρύτερης περιοχής. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το