Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ~ ο κατάσκοπος edward snowden που θυσίασε άσκοπα την ζωή του

Τόσο καιρό πρώτο θέμα στην επικαιρότητα, δεν μπορεί, κάτι θα πήρε το αυτί σας για τον Edward Snowden, τον αμερικανό πολίτη που εργαζόταν στην National Security Agency και την CIA των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον άνθρωπο που με έναν λάθος χειρισμό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και πόλεμο μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας.

 

Αν δείτε το πρόσωπο του θα πειστείτε πως ο τριαντάχρονος imageδεν είναι παρά ένας geek, ένας nerd και άλλα τέτοια που επιγράφουν έναν ψυχάκια με την τεχνολογία. Και δεν κάνετε λάθος, είναι. Συχνά αυτοί οι άνθρωποι είναι πανέξυπνοι όμως δεν μπορούν να διαχειριστούν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους και ίσως γι’ αυτό τους βλέπουμε καλοπληρωμένους υπαλλήλους σε μεγάλες εταιρείες όμως σπάνια ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Ο Snowden έπαθε ακριβώς αυτό. Ήταν ένας ακριβοπληρωμένος υπάλληλος σε μία υψίστης ασφαλείας υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης και αντί να δουλεύει με σκυφτό το κεφάλι ξεδιπλώνοντας το ταλέντο του, βγήκε και αναστάτωσε ολόκληρο τον πλανήτη με τις αποκαλύψεις του περί παρακολούθησης των αμερικανών στις συνομιλίες των πολιτών, ακόμα και σε αυτές των ξένων κρατών, γεγονός που αν θυμάστε προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επί μέρους κυβερνήσεις όπως η Γαλλία, αλλά και η Ελλάδα!

Ο Snowden κρύφτηκε στο αεροδρόμιο της Ρωσίας και αναζητά χώρα που θα του προσφέρει πολιτικό άσυλο για να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του. Όμως εγώ προσπαθώ να μπω στην ψυχολογία της κάθε του επιλογής:

  • Δέχεται να μεταβεί στην χώρα του ώστε να δικαστεί με κατηγορίες περί κατασκοπίας. Είναι αυτό που ζητάει η Αμερικανική κυβέρνηση αλλά και οποιοσδήποτε άλλος στον κόσμο προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά διπλωματικά επεισόδια μεταξύ χωρών. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Snowden θα μεταβεί με ασφάλεια στην πατρίδα του, θα καταδικαστεί με δημοκρατικό τρόπο και τον περιμένουν πολλά-πολλά χρόνια σε ένα κελί στο οποίο με δεδομένο των πατριωτισμό των αμερικανών θα περάσει μια ζωή με ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια τα οποία ποτέ δεν θα μάθουμε. Θα ζήσει μία κόλαση, μετανιώνοντας για πάντα που θυσίασε την ζωή του για μια αλήθεια που δεν άλλαξε δα και πολλά στον κόσμο…
  • Καταφέρνει να βρει πολιτικό άσυλο σε κάποια χώρα όπως ο Ισημερινός που ακούγεται πολύ τελευταία. Σε αυτήν την περίπτωση θα μεταβεί με ασφάλεια(;) στο Εκουαδόρ και θα αρχίσει να ζει φοβούμενος για πάντα για την ζωή του. Κάθε βράδυ που θα ξαπλώνει, κάθε που θα βγαίνει για να πετάξει τα σκουπίδια στον κάδο, θα ξέρει πως ίσως κάποιος κρύβεται λίγα μέτρα μακριά του καραδοκώντας. Προφανώς οι αμερικανοί δεν θα μπορούν να τον απαγάγουν, όμως ποιος είπε ότι δεν θα τον εκδικηθούν και άλλωστε πόσο καλά μπορεί να κρυφτεί; Ποιος αλήθεια μπορεί να κρυφτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες; Μια ελεύθερη ζωή με έναν διαρκή φόβο και έντονη ανασφάλεια, πολλά χιλιόμετρα μακριά από τους φίλους, την οικογένεια και την πατρίδα του, πόσο αποδεκτή μπορεί να είναι;

Έτσι ή αλλιώς ο Snowden είναι χαμένος. Η ζωή ενός νεαρού εξαιρετικού στις ικανότητες του, τερματίζεται είτε κοινωνικά είτε βιολογικά, σε αυτό ακριβώς το σημείο. Φανταστείτε λοιπόν πως αισθάνεται αυτήν την στιγμή αυτό ο τύπος, περισσότερο από έναν μήνα κλεισμένος σε ένα δωμάτιο στο αεροδρόμιο της Μόσχας, χωρίς φίλους, χωρίς κανέναν να εμπιστευτεί, με μόνη ασπίδα το διεθνές δίκαιο και μόνη ελπίδα ένα άσυλο ή κάποια πολιτική συμφωνία!

 

Ο τύπος είναι για λύπηση και προσωπικά προτιμούσα να μην κατέστρεφε την ζωή του αποκαλύπτοντας τα περί imageκατασκοπείας και παρακολούθησης. Μήπως άλλαξε τίποτα μετά τις αποκαλύψεις; Μπορούμε λοιπόν να τον θεωρήσουμε ήρωα ή να τον χαρακτηρίσουμε προδότη της πατρίδας του; Αυτό το αφήνω σε εσάς. Μακριά από πολιτικές αναλύσεις, εγώ λυπάμαι αυτόν τον άνθρωπο που άφησε την κοπέλα του (28), μία νεαρή καλλιτέχνιδα την οποία σκόπευε να παντρευτεί για το τίποτα. Λυπάμαι πολλούς ανθρώπους καθημερινά, όταν όμως καταστρέφονται ζωές ανθρώπων με τόσες προοπτικές, τότε απογοητεύομαι. Κουράγιο Eddie, ελπίζω ότι μέλει να συμβεί να είναι γρήγορο και ανώδυνο


σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. Διαφωνώ με το σκεπτικό ότι έπραξε λάθος .. αποφάσισε να ξεμπροστιάσει (με αποδείξεις) την στρατηγική παρακολούθησης του πλανήτη από τις ΗΠΑ. Μην γελιόμαστε, όλοι μας ξέρουμε ότι οι ΗΠΑ μας παρακολουθούν, πώς όμως θα μπορέσουμε να αντισταθούμε βασιζόμενοι σε υποθέσεις, θεωρίες συνομωσίας, κλπ; Ο Σνόουντεν μας πρόσφερε τις αποδείξεις που γυρεύαμε προκειμένου να αρχίζουμε να αλλάζουμε σιγά σιγά τον κόσμο. Δεν είμαι ουτοπικός, γνωρίζω ότι δεν θα αλλάξουν πολλά άλλα και ο άγιος φοβέρα θέλει. Οι ΗΠΑ από εδώ και πέρα θα σκεφτούν πολύ καλά πριν πράξουν κάτι ανάλογο γιατί θα γνωρίζουν ότι γνωρίζουμε. Αν δεν ήταν τέτοιο ριψοκίνδυνοι, "άμυαλοι", αναρχικοί σαν τον Σνόουντεν πολλά τα οποία τώρα θεωρούμε δεδομένα δεν θα τα είχαμε. Δεν είναι ο πρώτος, δεν είναι ο τελευταίος. Σκέψου πιο μακρυά, πιο ανοιχτά, πιο ελεύθερα και θα καταλάβεις ότι θα πρέπει να τον θαυμάζουμε για αυτό που έκανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όντας ένας μέσος πολίτης αυτού του κόσμου, ναι, θα συμφωνήσω μαζί σου. Προσπαθώντας όμως να δω την όλη ιστορία από την δική του οπτική και ψυχοσύνθεση, επιμένω πως ο αποφάσισε να αυτοκαταστρέψει την ζωή του.

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το