Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

KIΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ~ ο ρατσισμός είναι εδώ (42)

αποκωδικοποιώντας τα κοινωνικά μηνύματα στις δημιουργίες της 7ης τέχνης
Παραγωγή: 2013
Σκηνοθεσία: 
Βασικοί Χαρακτήρες:  
Περιγραφή::Branch Rickey () είναι ιδιοκτήτης μιας αρκετά ομάδας baseball στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1940 όπου άνθιζε ο ρατσισμός απέναντι στους έγχρωμους ανθρώπους γιαυτό και υπήρχε διαχωρισμός μεταξύ τους ακόμα και στον τομέα του αθλητισμού. Η ριζοσπαστική ιδέα του να φέρει κάποιον ταλαντούχο έγχρωμο αθλητή στην ομάδα δημιουργεί μεγάλο θόρυβο. Θα καταφέρει ο αθλητής να αντεπεξέλθει στις αντίξοες συνθήκες που έρχεται αντιμέτωπος;


Για τον μήνα Αύγουστο επέλεξα μια ιδιαίτερη ταινία με πραγματικά σπουδαία αλλά και άκρος επίκαιρα μηνύματα για τον ρατσισμό. Ο ρατσισμός ο οποίος μέχρι τα τέλη του 1940 άνθιζε κατά καιρούς, όπως συνέβη και στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο κατά την σβάστικα των φασιστών Γερμανών κατά των Εβραίων και των Τσιγγάνων επεκτείνεται στις ΗΠΑ χωρίζοντας του ανθρώπους ουσιαστικά σε δύο στρατόπεδα. Των λευκών (πολιτισμένων, καθαρών, έξυπνων, άξιων) και των έγχρωμων (απολίτιστων, βρόμικων, υποδεέστερης κατηγορίας ανθρώπων). Στην ταινία μας παρουσιάζεται μία αληθινή ιστορία ενός ανθρώπου ο οποίος παρότι έγχρωμος ενσωματώνεται σε ομάδα baseball λευκών και αντιμετωπίζεται χυδαία από τους ίδιους του τους συμπαίκτες, τους αντιπάλους αλλά και γενικότερα από τον εξωτερικό του περίγυρο. Θα καταφέρει όμως να αποδείξει την αξία του σε ένα άκρος εχθρικό περιβάλλον; Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Ο Branch Rickey ο ιδιοκτήτης τη ομάδας των Dodgers ενώ γνωρίζει τον ρατσισμό ο οποίος υπάρχει μεταξύ λευκών και των έγχρωμων αποφασίζει να φέρει στην ομάδα ένα έγχρωμο, ταλαντούχο αθλητή. Ο αθλητής παρά το ότι ήξερε την εχθρότητα που θα αντιμετώπιζε από τον περισσότερο κόσμο αποφασίζει να δεχτεί την μεγάλη αυτή πρόκληση για την καριέρα του. Τα γεγονότα ρατσισμού που προβάλλονται στη συνέχεια της ταινίας ήταν απίστευτα. Οι οπαδοί των ομάδων οργάνωναν επιθέσεις λιντσαρίσματος για να τον σκοτώσουν, οι συμπαίκτες του αρνούνταν να τον δεχτούν και υπέγραφαν λίστες για να τον διώξουν (μάλιστα αρνούνταν να κάνουν μπάνιο μαζί του στις ομαδικές ντουζιέρες για να μην λερωθούν από αυτόν), οι αντίπαλοι προπονητές αλλά και παίκτες τον έβριζαν αλλά μέχρι και ολόκληρες πολιτείες και ξενοδοχεία αρνούνταν να τον φιλοξενήσουν. Το αν αυτός ο πραγματικά ταλαντούχος αθλητής κατάφερε παρόλα αυτά να σταθεί στα πόδια του και να αποδείξει την αξία του σας αφήνω να το διαπιστώσετε ιδίοις όμμα σι στις μικρές σας οθόνες.

Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται εξωπραγματικά σας μεταφέρω στην Ελλάδα του 2013 όπου έχει ανθίσει για τα καλά το φαινόμενο του ρατσισμού. Προφανώς και τα αίτια που οδήγησαν στον ρατσισμό στις δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικά όμως για μένα ο ρατσισμός είναι ρατσισμός και σε όποια μορφή και αν υπάρχει είναι το ίδιο επικίνδυνη για την διατάραξη της δημοκρατίας και στην διαπολιτισμική ευημερία μιας κοινωνίας. Επίσης στο κομμάτι του αθλητισμού το οποίο είναι και το θέμα της ταινίας, πλέον πολύ σωστά εκδιώκονται δια ροπάλου όλα τα κρούσματα ρατσισμού (όπως π.χ το κρούσμα της Παπακώστα πριν τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου). Τέλος θα ήθελα απλά να αναφέρω τον αποτροπιασμό μου για το πόσο άσχημα φαίνεται για μια χώρα όπως η Ελλάδα στην οποία αναπτύχθηκε και μεγαλούργησε από τους προγόνους μας ο πολιτισμός να αναπτύσσεται ένα τόσο αντιπολιτιστικό στοιχείο όπως αυτό του ρατσισμού. 

Κλείνοντας όπως πάντα θα σας προτρέψω να δείτε την ταινία στην οποία θα δείτε το φαινόμενο του ρατσισμού σε όλο του το ¨μεγαλείο¨ και νομίζω θα προβληματίσει τους περισσότερους από εσάς. Περιμένω τα σχόλια σας για την ταινία αλλά και γενικότερα για το πλέον επίκαιρο θέμα του ρατσισμού. +daskalakis michael  


σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το