Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘEMΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ~ κανόνες για τουρίστες, πρεσβευτές της χώρας τους

Καληνωρίσματα. Σας έχω ξαναγράψει πως ταξιδεύω στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από τα τρία μου, σχεδόν κάθε χρόνο. Τα ταξίδια ήταν πάντοτε μέσα στις συνήθειες μου και από μικρός ένοιωσα αυτό που λένε για τους ταξιδιώτες πως αλλάζουν συμπεριφορά και προσαρμόζονται στο μέρος που πάνε.

Οι τουρίστες λοιπόν πρέπει να έχουν έναν κώδικα σωστής imageσυμπεριφοράς στον τόπο που ταξιδεύουν. Ας ξεκινήσω όμως ανάποδα. Οι Έλληνες είναι άψογοι ως τουρίστες (αλλά και ως μετανάστες). Αν και πολύ ασεβείς προς τον τόπο τους, στο εξωτερικό δεν μολύνουν, δεν προκαλούν, δεν αδιαφορούν για τους κανονισμούς που διέπουν τα περιβάλλοντα που επισκέπτονται και γενικά εφαρμόζουν μία μυστηριωδώς άψογη συμπεριφορά.

imageΤο ίδιο φαίνεται να μην συμβαίνει με τους κατά τ’ άλλα “στρατιώτες” Κινέζους που μάλλον… ξεφεύγουν όταν βρίσκονται σε διακοπές. Δεν εξηγείται αλλιώς πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας εξέδωσε ολόκληρα μαθήματα συμπεριφοράς προς τους συμπατριώτες του που θα ταξιδέψουν για τουρισμό. Μάλιστα τους επέπληξε επειδή όπως είπε: “μιλούν δυνατά σε δημόσιους χώρους, χαράσσουν γράμματα και σύμβολα σε μνημεία, περνούν τον δρόμο με κόκκινο, φτύνουν παντού και έχουν συμπεριφορά που είναι απολίτιστη”. Δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας αναφέρει πως οι κινέζοι πέρσι ξόδεψαν στις διακοπές τους περισσότερα από εκατό δύο δισεκατομμύρια δολάρια και να ξέρετε πως πολλά από αυτά έφτασαν στην Ελλάδα, καθότι το κινέζικο ρεύμα στους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς αυξάνεται και ισχυροποιείται. Πλέον οι Κινέζοι αποτελούν έναν από τους βασικότερους “πελάτες” του ελληνικού τουρισμού. Προσωπικά είχα πάντοτε εξαιρετική άποψη για την συμπεριφορά τους και από την παρουσία τους στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως το Παρίσι, το Λονδίνο κλπ. που τους είχα δει. Ο αντιπρόεδρος βέβαια θα ξέρει καλύτερα!
Αλήθεια όμως, τι πρέπει να κάνει ένας τουρίστας για να τηρεί έναν άτυπο κανονισμό τουριστικής δεοντολογίας; Το βασικότερο για μένα είναι ο σεβασμός τους προφανείς κανόνες.
  • Όχι στα σκουπίδια σε δρόμους, πλατείες, παραλίες κλπ.
  • Όχι στις υπερβολές κατά την διασκέδαση και την κατανάλωση αλκοόλ. Θυμηθείτε τα παραδείγματα βρετανών στην Χερσόνησο Ηρακλείου και στο Φαληράκι Ρόδου.
  • Σεβασμός στα επισκέψιμα μνημεία και μουσεία. imageΑυτό σημαίνει πως σεβόμαστε τις ουρές στην έκδοση εισιτηρίων κ.α., δεν αγγίζουμε τα εκθέματα, εννοείται πως δεν τα χαράσσουμε, εξυπακούεται πως δεν αφαιρούμε υλικό απ’ αυτά (ομολογώ πως έχω κόψει ένα κομματάκι ελιάς από την αρχαία Ολυμπία). Δεν φωνάζουμε στον διπλανό μας ή ακόμα χειρότερα στο τηλέφωνο μας σε έναν χώρο που επικρατεί ησυχία (όπως το μουσείο), σεβόμαστε τις συνήθειες των ντόπιων στις πλατείες, στους δρόμους κλπ.
  • Σεβασμός στους τοπικούς κανόνες δεοντολογίας. Στους Αγίους Τόπους δεν θα πηγαίνατε με καυτό κοντό παντελόνι ή με το πάνω μέρος από το μαγιό σας. Το ίδιο και σε κάποια τοπική εκκλησία. Γενικά, προσπαθήστε να μην μοιάζετε απόλυτα με τουρίστες. Σας τιμάει να έχετε ενημερωθεί για τον τοπικό πληθυσμό και να  προσπαθείτε να προσαρμόζεστε αισθητικά και όχι μόνο, σε αυτόν.
  • Μην προσβάλλετε τους ντόπιους. Εντάξει, στην χώρα σας μπορεί οι αστικές συγκοινωνίες να είναι πιο εξελιγμένες, όμως δεν χρειάζεται να το τονίζετε στους ντόπιους! Μην μπείτε στην διαδικασία να λέτε: “Α, έτσι το έχετε εσείς εδώ; Μμμμ, στην δική μου χώρα είναι έτσι και έτσι”. Ωραία, είναι πιο ωραία στον τόπο σας, αλλά τι κερδίζετε με το να μειώσετε τον ντόπιο;
  • Μην ξεχνάτε από που έρχεστε. Είστε μικροί πρέσβειρες της χώρας προέλευσης σας. Αν είστε αντιπαθητικοί τύποι, οι ντόπιοι με τους όποιους θα συναναστραφείτε (ξενοδοχείο, τοπικό εστιατόριο κλπ.) θα είναι υπερβολικοί λέγοντας: “οι έλληνες είναι πολύ εκνευριστικοί…”. Αν αντίθετα είστε φιλικοί, ανεκτικοί σε ένα τυχόν πρόβλημα και μάθετε και δυο-τρεις εκφράσεις της τοπικής γλώσσας θα τους κλέψετε την καρδιά κάπως έτσι: “οι έλληνες είναι φοβερός λαός! Γνώρισα έναν τύπο που…”.
Μπορεί φέτος να είναι δύσκολο να ταξιδέψετε λόγω των οικονομικών σας, όμως θα έρθει πάλι η εποχή που θα το κάνετε και δεν πρέπει να ξεχνάτε τίποτα από τα παραπάνω. Στο μεταξύ δείξτε στους δικούς μας τουρίστες πόσο φιλικός λαός είμαστε και “αναγκάστε” τους να επιθυμούν να επιστρέψουν και του χρόνου στην Ελλάδα+Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το