Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗTAΣ ~ η καινούρια γλάστρα της ευρώπης λέγεται λιθουανία και μ’ αρέσει

Από την πρώτη Ιουλίου η Λιθουανία ανέλαβε για το επόμενο εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ενδιαφέρον είναι πως αποτελεί την πρώτη πρώην σοβιετική χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία και το αδιάφορο είναι πως ανέλαβε μία τιμητική προεδρία που όμως δεν έχει καμία αξία. Κάτι σαν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ένα πράγμα: Η απόλυτη γλάστρα!
image
Πάραυτα οι Λιθουανοί έχουν στόχους –όπως λένε- και μάλιστα μεγαλεπήβολους. Στόχους όπως κάθε χώρα κάθε πρώτη του Ιουλίου και του Ιανουαρίου αντίστοιχα.
  1. Θέλουν να εργαστούν για την επιστροφή της ανάπτυξης και την μείωση της ανεργίας. Αναρωτιέμαι βέβαια τι πιο συγκεκριμένο έχουν στο μυαλό τους αφού εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια η κεντρική διοίκηση της Ευρώπης δεν καταφέρνει τίποτα κοντά σε αυτό και παρά το ότι και αυτοί τον ίδιο στόχο έχουμε, κοινός στόχος όλων μας γαμώτο, τελικά δεν καταφέρνουν τίποτα πέρα από λιτότητα. Μια χώρα τριών εκατομμυρίων λοιπόν θέλει να πετύχει κάτι που φαντάζει αδύνατο. Θα καλοδεχόμασταν πάντως μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση σε αυτό.
  2. Ο επόμενος στόχος θα είναι η στήριξη της ένωσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό μάλιστα. Φαντάζει ως τον μοναδικό ρεαλισιτκό και ειλικρινή στόχο, αφού ως μία πρώην σοβιετική χώρα θέλει να βοηθήσει μία γειτονική της να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία που θα διευκολύνει συνεργασίες, εμπόριο, μεταφορές και άλλα στοιχεία. Νομίζω πως η ένταξη της Ουκρανίας είναι καθολικά αποδεκτή κι έτσι ίσως αυτό το εξάμηνο υπάρξει μία εξέλιξη.
  3. Η πρόεδρος της Λιθουανίας μίλησε για την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στην Ευρώπη και εδώ θα ήθελα να μοιραστώ τον προβληματισμό μου μαζί σας. Πως μπορεί να εργαστεί η Ευρώπη σε αυτό. Είναι γνωστό πως η συνεργασία –ας πούμε στην ενέργεια- μεταξύ Κοινότητας και Ρωσίας είναι σε ιδιαίτερα υψηλό στάδιο, παράλληλα όμως υπάρχουν και πολλά αγκάθια στις σχέσεις των δύο εταίρων. Θα μπορέσει η Λιθουανία να τα εξομαλύνει; Αυτό ναι, θα ήταν μια μεγάλη επιτυχία!
Αν και ξαναλέω ο θεσμός της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τυπικός και εντελώς άτυπος, χωρίς ουσία, εγώ ενδιαφέρομαι να δω πως η Λιθουανία θα μπορέσει να μεταδώσει λίγο από την νοοτροπία της στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αποτελεί ένα κομμάτι της Κοινότητας που οφείλουμε να γνωρίσουμε λόγω και της διαφορετικότητας και του πολιτισμού του. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το