Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΨΗΓΜΑΤΑ ΠNEΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ~ η βαρύτητα της γυναίκας στον χριστιανισμό

αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα της θρησκείας προβληματιζόμαστε σε ζητήματα της κοινωνίας

«Ουκ ένι Ιουδαίος ουδε Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδε ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ΄ πάντες γαρ υμείς είς εστε εν Χριστώ Ιησού.» (Προς Γαλάτας Επιστολή 3/γ 28)
«Καθώς ο Ιωακείμ και η Άννα δεν επροτίμησαν το αρσενικόν από το θηλυκόν, έτσι και η ευγενία σας να μην προτιμάτε τα αρσενικά παιδιά σας από τα θηλυκά, διατί όλα πλάσματα του Θεού είνε.» (άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, από την Ζ΄ Διδαχή)

Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζουμε μία από τις σημαντικότερες χριστιανικές εορτές που είναι φυσικά η Κοίμηση της Θεοτόκου. Η σημαντικότητα που έχει πάρει αυτή η γιορτή στην Ορθοδοξία πηγάζει από την εκτίμηση που η Εκκλησία και οι πιστοί τρέφουν προς το πρόσωπο της Παναγίας. Είναι μόνο επειδή είναι η μητέρα Του Θεού; Μήπως αφορά και την υπόσταση της; Βλέπετε, αποτελεί το σημαντικότερο γυναικείο πρόσωπο στην ιστορία της θρησκείας μας.
Προσπαθώντας να αντιληφθούμε γιατί πρέπει καν να μπούμε στην διαδικασία να διαχωρίσουμε την Παναγία ως προς το φύλλο της, είναι σημαντικό να σκεφτούμε σε ποια εποχή έζησε. Ας μην ξεχνάμε πως στην εποχή εκείνη η γυναίκα είχε μία ιδιαιτέρως υποβαθμισμένη θέση στην κοινωνία. Φανταστείτε δε, μία γυναίκα που γεννάει ένα παιδί χωρίς να είναι παντρεμένη! Την κοινωνική αυτή κάλυψη προσέφερε ο Ιωσήφ, οπότε εμείς δεν θα εμβαθύνουμε. Θα μείνουμε στο ότι η Μαρία απλά κατάφερε να διακριθεί πνευματικά και ιστορικά μέσα σε μία εποχή που η γυναίκα δεν είχε προνόμια ή αξιώματα.

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να εξετάσουμε την θέση γυναίκας στην ιστορία γεωγραφικά. Ας μην ξεχνάμε πως τα πρώτα γυναικεία προνόμια εντοπίζονται στην Μινωική Κρήτη όπου η γυναίκα όχι μόνο είχε εξουσία αλλά και λατρευόταν σαν θεά από τον κόσμο. Διαχρονικά η Κρήτη διατηρούσε υψηλή κοινωνική θέση για την γυναίκα, γεγονός που έφθειραν οι επιρροές που είχε το νησί από τους εκάστοτε κατακτητές. Όμως το θέμα αυτό ανήκει σε μία άλλη δημοσίευση.

Σε ότι αφορά το πως η Εκκλησία βλέπει την γυναίκα, θυμάμαι μία φράση ενός ιερέα και εκπαιδευτικού στο σχολείο μου, που συγκράτησα όλα αυτά τα χρόνια και νομίζω πως καλύπτει το όλο σημερινό θέμα. Ο πατέρας Σισαμάκης μου είχε πει στο περιθώριο του μαθήματος: “Όλα τα κακά ξεκίνησαν από την γυναίκα και όλα τα καλά ξεκίνησαν πάλι από τη γυναίκα”. Με το πρώτο εννοεί την ιστορία στο βιβλίο της Γένεσης στην Καινή Διαθήκη όπου η Εύα δίνει το μήλο (της αμαρτίας) στον Αδάμ, ενώ με το δεύτερο εννοεί φυσικά την Παναγία που γέννησε τον Μεσσία που έσωσε τον κόσμο! Παρατηρείτε λοιπόν πως με βάση αυτήν την θεωρία ο χριστιανισμός θέλησε αφενός να εξισορροπήσει το καλό και το κακό στην γυναίκα και αφετέρου να αναδείξει την τεράστια δύναμη της θέλοντας να της δώσει την εξουσία να ξεκινήσει δύο από τις σημαντικότερες ιστορίες στον Χριστιανισμό, αλλά και δύο από τις σημαντικότερες θεωρίες του, όπως η αμαρτία και η συγχώρεση!

Ξεχνάτε τι λένε σήμερα για τις γυναίκες; “Πίσω από έναν επιτυχημένο άντρα κρύβεται μία σπουδαία/έξυπνη/δυναμική γυναίκα”. Αυτό ακριβώς δεν συμβαίνει και στον Χριστιανισμό; Ο Αδάμ δάγκωσε το μήλο και ο Ιησούς λύτρωσε τους ανθρώπους, όμως ποιος κρύβεται πίσω από την δράση των δύο αυτών ιστορικών προσώπων; Δύο γυναίκες!

Σε αντίθεση με άλλες θρησκείες –ιδιαίτερα τον Μουσουλμανισμό- στον Χριστιανισμό η γυναίκα έχει διαχρονικά περίοπτη θέση μέσα και από τις μάρτυρες και αγίες που δοξάζονται με ισάξια τιμή και ευλάβεια με αυτή των αντρών αγίων. Αυτό δεν σημαίνει πως στην διάρθρωση της Εκκλησίας δεν θα βρούμε φυλετικές αδικίες για την γυναίκα. Όμως μην ξεχνάμε πως η εξέλιξη της Εκκλησίας συσχετίζεται άμεσα με την κοινωνία στην οποία υπάρχει. Οι περιορισμοί στην γυναίκα σε κάθε εποχή επηρέαζαν και την Εκκλησία, οπότε είναι λογικό να μην μιλάμε για την απόλυτη ισότητα.

Πνευματικά και Θρησκευτικά όμως, η γυναίκα αποτελεί σοβαρό κεφάλαιο στον Χριστιανισμό και έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίος ο τρόπος που θα γιορτάσουμε μεθαύριο την Κοίμηση της Θεοτόκου στους ιερούς ναούς της χώρας μας! +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το