Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ~ ηλεκτρονική ασφάλεια

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την διατήρηση της ιδιωτικότητάς μας όταν χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο καθώς και για το ενδεχόμενο οι κινήσεις μας να καταγράφονται ή οι υπολογιστές μας να είναι, παρά την θέλησή μας, “ζόμπι” που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς.

Σε αυτό και στο επόμενο κείμενο θα ασχοληθούμε με την ασφάλεια αλλά και με το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον Η/Υ μας αλλά και την προσωπική μας ταυτότητα όταν κινούμαστε στο Διαδίκτυο.


Μέρος Ι: Χάκερς


Οι ηλεκτρονικές απειλές σημειώνουν μεγάλη αύξηση τελευταία και σε αυτό βοηθάει η πληθώρα συσκευών με τις οποίες μπορούμε να συνδεθούμε στο Διαδίκτυο καθώς και η διείσδυση της τεχνολογίας σε όλο και πιο πολλά σπίτια. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τους κινδύνους και να ενεργούμε ώστε να τους μπλοκάρουμε πριν αποβούν μοιραίοι για εμάς και τον υπολογιστή μας.
Τα νούμερα είναι άκρως εντυπωσιακά:
  • 98% των κλεμμένων πιστωτικών καρτών χρησιμοποιούνται για ηλεκτρονικές αγορές.
  • 12.6 εκατομμύρια ήταν τα θύματα κυβερνο-απάτης το 2012.
  • 21 δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν το 2012.
Τι στοιχεία όμως συλλέγουν οι χάκερς και πόσο εύκολο είναι να τα αποκτήσουν;

Το Top-5 απαρτίζεται από τα παρακάτω:
  1. Κωδικούς πρόσβασης.
  2. Τραπεζικούς λογαριασμούς.
  3. Ημερομηνίες γέννησης.
  4. Αριθμούς πιστωτικών/τραπεζικών καρτών.
  5. Αριθμούς διαβατηρίων/ταυτοτήτων.
Πώς αποκτούν τις πληροφορίες αυτές;
  • Κοινωνικά δίκτυα:
68% των ανθρώπων μοιράζεται ανοικτά την ημερομηνία γέννησης σε ιστοσελίδες όπως το Facebook.

63% μοιράζονται το σχολείο/πανεπιστήμιο που φοίτησαν.

18% μοιράζονται το τηλέφωνο του σπιτιού ή το κινητό τους.

12% μοιράζονται το όνομα του κατοικίδιου τους.

Όλες οι παραπάνω πληροφορίες συνήθως έχουν σχέση με τον κωδικό πρόσβασης που οι χρήστες χρησιμοποιούν σε πολλές ιστοσελίδες και υπηρεσίες.
  • Ασύρματα δίκτυα:
19% των χρηστών έχουν απροστάτευτο το ασύρματο δίκτυο στο σπίτι τους.
89% των χρηστών χρησιμοποιεί δωρεάν-δημόσια σημεία πρόσβασης.

  • Παραπλανητικές ιστοσελίδες:
48% των επιθέσεων ξεκινάνε από ιστοσελίδες που έχουν ειδικά κατασκευαστεί ώστε να μοιάζουν με τις αυθεντικές ενώ στην πραγματικότητα “κρύβουν” επικίνδυνο κώδικα.

  • Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
10% των spam περιέχουν κακόβουλο κώδικα.

7% των spam περιέχουν υπερ-σύνδεσμο σε μια παραπλανητική ιστοσελίδα.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να προστατευτούμε από όλες αυτές τις απειλές;

Νούμερο ένα και πιο σημαντικό είναι να ενισχύσουμε τους κωδικούς πρόσβασης που επιλέγουμε. Αν αναλογιστούμε ότι το 68% των χρηστών χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό παντού (ο οποίος μάλιστα τις πιο πολλές φορές είναι υπερβολικά εύκολος) τότε καταλαβαίνουμε ότι το Α και ο Ω είναι να θωρακίσουμε αυτό το κομμάτι. Συνδυασμοί μικρών και κεφαλαίων γραμμάτων, αριθμοί, σύμβολα και μήκος 10-12 χαρακτήρες είναι πλέον το ελάχιστα αποδεκτό. Και μην φοβάστε αν έχετε πρόβλημα να τους θυμάστε - υπάρχουν πολλά προγράμματα που μπορούν να κάνουν την δουλειά αυτή για λογαριασμό σας. LastPass και 1-Password είναι τα πιο διάσημα.

Επόμενο βήμα είναι ο browser που χρησιμοποιούμε. Φροντίζουμε να είναι πάντα ενημερωμένος και πάντοτε αποσυνδεόμαστε (log out) από όποια ιστοσελίδα χρησιμοποιούμε. Ποτέ δεν κάνουμε ηλεκτρονικές αγορές και δεν συμπληρώνουμε προσωπικά στοιχεία σε ιστοσελίδες οι οποίες δεν είναι κρυπτογραφημένες (προσέχουμε για το σύμβολο httpS στην αρχή της σελίδας).

Επόμενη κίνηση είναι να προστατέψουμε το ασύρματο δίκτυο του σπιτιού μας. Ενισχύουμε τον κωδικό πρόσβασης, αλλάζουμε το επίπεδο κρυπτογράφησης και χρησιμοποιούμε ένα από τα νεότερα και ασφαλέστερα WPA-2 και ποτέ μα ποτέ δεν χρησιμοποιούμε τα δημόσια δίκτυα για να κάνουμε αγορές, κλπ.

Τέλος, στο ίδιο το λειτουργικό μας σύστημα απενεργοποιούμε την αυτόματη εκτέλεση προγραμμάτων. Τις περισσότερες φορές ο ιός είναι κρυμμένος σε κάποιο αρχείο που κατεβάζουμε. Αν δεν εκτελέσουμε το αρχείο τότε δεν κινδυνεύουμε.

Υπάρχουν πολλές απειλές στο Διαδίκτυο και είναι πολύ καλά κρυμμένες. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι δεν μπορούμε να πέσουμε θύμα ηλεκτρονικής απάτης επειδή δεν είμαστε κάποιο σημαντικό άτομο ή επειδή κανείς δεν μας γνωρίζει. Το Διαδίκτυο είναι ένας μαγικός χώρος πληροφορίας αλλά μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη για όσους δεν προστατεύουν τους εαυτούς τους. Ας μην τους αφήσουμε να μας πιάσουν στον ύπνο!

Σημείωση: Τα στατιστικά και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο άρθρο συλλέχτηκαν, μεταξύ άλλων, από τις παρακάτω ιστοσελίδες:


σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το