Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑTOΛOΓΙΑΣ ~ η ανάγκη βελτιώνει το δημόσιο

Καληνωρίσματα. Ανήκω στην κατηγορία των επιχειρηματιών που απασχολούν προσωπικό και δεν σας κρύβω πως όσες φορές έχει τύχει να βρεθώ αντιμέτωπος με την ελληνική γραφειοκρατία αισθάνομαι αδύναμος, ανυπεράσπιστος και γενικά εκτός τόπου και χρόνου. Ευτυχώς γι’ αυτό, τις εκκρεμότητες αναφορικά με τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχει αναλάβει το λογιστικό γραφείο με το οποίο συνεργάζομαι. Κατά καιρούς –οι άνθρωποι- με ενημερώνουν για το τι γίνεται ή τι πρέπει να γίνει, σε ποιες υπηρεσίες, με ποια έντυπα, με ποια δικαιολογητικά, όμως δεν σας κρύβω πως κάθε που κάτι τέτοιο συμβαίνει είναι σα να ακούω έναν κινέζο να μιλάει κινέζικα με ελληνική προφορά!

Μία είδηση μου κέντρισε το ενδιαφέρον καθώς όπως διάβασα ξεκινά η ηλεκτρονική διασύνδεση φορέων όπως το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΔ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας κλπ. Σαν ονόματα μου ήταν όλα γνώριμα, όταν βέβαια επιχείρησα να imageδιαβάσω ολόκληρο το άρθρο ήταν σα να διάβαζα πάλι αυτά τα κινέζικα, όμως στην περίληψη που κατάφερα να βγάλω, κατάλαβα πως πλέον όλα τα έγγραφα των εργοδοτών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά πλέον και θα κοινοποιούνται σε όλες τις υπηρεσίες. Με αυτόν τον τρόπο επωφελούνται άπαντες, αφού και οι υπηρεσίες θα μπορούν να επιτελούν εργασίες πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ακρίβεια και πληθώρα διαθέσιμων πληροφοριών, αλλά και οι πολίτες θα μπορούν να πραγματοποιούν εργασίες και συναλλαγές με το δημόσιο χωρίς την ταλαιπωρία της έκδοσης, μεταφοράς και ανταλλαγής εγγράφων από υπηρεσία σε υπηρεσία που στο κάτω-κάτω είναι όλες κρατικές. Με άλλα λόγια να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας!

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να θίξω ένα ακόμα θέμα που αφορά τη μονιμότητα στο Δημόσιο. Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα δεκάδες εργαζομένων να μένουν στους δρόμους εξαιτίας διαθεσιμότητας και απολύσεων στο Δημόσιο. Αν πρέπει να γίνουν ή όχι δεν θα το κρίνω τώρα, εδώ. Το θέμα είναι ότι αφού γίνονται, με ποια κριτήρια γίνονται; Μήπως θα έπρεπε να εφαρμοστεί ενός είδους αξιολόγησης πρώτα; Να ξεχωρίσουν αυτοί που δουλεύουν με αυτούς που παρίστανται… και όλοι ξέρουμε πόσο εύκολο είναι βρεθεί αυτό. Γιατί ναι, υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά εργάζονται στο Δημόσιο και θα είναι κρίμα να φύγουν αφήνοντας πίσω τους χαραμοφάιδες της καρέκλας και της κοπάνας. Αντίθετα, έστω και με την απειλή της απόλυσης, ίσως η αξιολόγηση να δημιουργήσει(;) εργατικούς δημόσιους υπαλλήλους.

Γίνεται κατανοητό πως και το κράτος περικόπτει δαπάνες, και αναρωτιέμαι αν ο εκσυγχρονισμός, η πρόοδος και η πρακτική έναντι της θεωρίας μπορούν να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα μόνο όταν το μαχαίρι είναι στο λαιμό από τους ξένους που πιέζουν για μεταρρυθμίσεις και μας αναγκάζουν να προσφύγουμε σε πιο οικονομικές λύσεις για εργασίες που παραδοσιακά παρατηρείται κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος είτε λόγω συστήματος, είτε λόγω ανθρώπινου παράγοντα… +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το