Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ANΘΡΩΠΙΝΑ ΒΙΩΜΑΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ~ διαταραχές ύπνου

μαθήματα από καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που άλλαξαν τις ζωές τους


Γεια σας και σήμερα αγαπητοί αναγνώστες. Το σημερινό θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε το έχουμε λίγο πολύ βιώσει όλοι μας και αφορά τις διαταραχές ύπνου. Ποιες είναι όμως οι διαταραχές ύπνου; Τα παρακάτω παραδείγματα αναφέρουν τις διαταραχές έτσι όπως θα τις έλεγε ο απλός καθημερινός κόσμος.

«Δεν μπορώ να αποκοιμηθώ με τίποτα, στριφογυρίζω συνεχώς και δε με πιάνει ο ύπνος ότι και να κάνω.»

«Είμαι πολύ ανήσυχος κατά την διάρκεια της νύχτας, ξυπνάω και δεν μπορώ να αποκοιμηθώ ξανά.»

«Ποτέ δεν αισθάνομαι χορτάτος από τον ύπνο μου.»

«Ξυπνάω πάντα νωρίτερα από το ξυπνητήρι μου και απλά χάνω την ώρα μου προσπαθώντας να αποκοιμηθώ ξανά»

Οι διαταραχές ύπνου από την επιστημονική τους ματιά χωρίζονται σε:

  • ροχαλητό και άπνοια,
  • υπνηλία κατά την διάρκεια της μέρας,
  • υπνοβασία - παραμιλητό,
  • αϋπνία,
  • βίαιη συμπεριφορά στον ύπνο.


Ο ύπνος δεν αποτελεί ένα είδος πολυτελείας αλλά μια επιτακτική ανάγκη για τον οργανισμό του ανθρώπου. Όταν κοιμόμαστε, το σώμα μας και το μυαλό μας ξαναγεννιούνται. Δυστυχώς όμως, αν και απαραίτητος, δεν είναι για όλους μας μια τόσο εύκολη υπόθεση. Οι διαταραχές του ύπνου και η αϋπνία τείνουν να γίνουν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Οι άνθρωποι διαφέρουν στην ανάγκη τους για ύπνο. Η πιο κοινή άποψη είναι ότι χρειαζόμαστε όλοι 7 με 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ αν και ο ύπνος στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους έχει την τάση να είναι συντομότερος, πιο ανήσυχος, διακόπτεται πιο εύκολα αλλά παραμένει εξίσου αναζωογονητικός. Οι διαταραχές ύπνου εμφανίζονται σε κάποιο από τα στάδια του ύπνου. Τα στάδια αυτά είναι τα εξής:

  • στάδιο 1 REM: ελαφρά υπνηλία (Γλάρωμα),
  • στάδιο 2: ύπνος,
  • στάδιο 3: βαθύτερος ύπνος,
  • στάδιο 4: βαθύς ύπνος.
Τι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο;
Α) Ψυχολογικοί παράγοντες στους οποίους αναφέρονται στρεσογόννες καταστάσεις, όπως μια εξέταση, δυσκολίες στις σχέσεις συχνά προκαλούν διαταραχές ύπνου. Ακόμα και σκέψεις οι οποίες δεν αφορούν τον ύπνο, όπως μελλοντικά σχέδια, “brainstorming”, ή η αναπόληση των γεγονότων της ημέρας που πέρασε είναι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αϋπνίας.

Β) Ψυχοπαθολογία όπως η ύπαρξη δυσθυμίας, ή αγχωδών διαταραχών.

Γ) Κακές συνθήκες ύπνου. Παραδείγματα αποτελούν οι μικρής διάρκειας ύπνοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι υπερβολικές ώρες στο κρεβάτι, ακανόνιστο ωράριο ύπνου.

Δ) Ηλικία. Όπως αναφέραμε και παραπάνω στους μεγαλύτερους ενήλικες παρουσιάζονται πιο συχνά προβλήματα με τον ύπνο, παρά στις μικρότερες ηλικίες (οι ηλικωμένοι καταναλώνουν πολλά υπνωτικά ,4 φορές περισσότερα από τους μεσήλικες).

Ε) Ιατρικοί λόγοι όπως έντονοι πόνοι λόγω ασθενείας.

Ζ) Ορισμένα φάρμακα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν κάποια βήματα τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Αν βέβαια οι διαταραχές ύπνου γίνονται πολύ κουραστικές και επηρεάζουν και άλλους τομείς της καθημερινότητας όπως εργασία κτλπ τότε καλή θα ήταν μια επίσκεψη στο κέντρο μελέτης ύπνου.

Συμβουλές βελτίωσης διαταραχών ύπνου:
∆ιαχωρίστε τις υπόλοιπες δραστηριότητές σας από το χώρο της κρεβατοκάµαρας. Η κρεβατοκάµαρα πρέπει να προορίζεται µόνο για ύπνο και σεξ. Φροντίστε ο χώρος την ώρα που πέφτετε για ύπνο να είναι ήσυχος και σκοτεινός, χωρίς κρύο ή ζέστη. Μην καταπιάνεστε µε δραστηριότητες που διεγείρουν τον εγκέφαλο πριν κοιµηθείτε, π.χ. χρήση υπολογιστή. Κάντε εντατικά γυμναστική αλλά όχι πριν από τον ύπνο. Να ελέγξετε αν κάποιο από τα φάρμακα που παίρνετε είναι υπεύθυνο για τις διαταραχές ύπνου σας. Μην καπνίζετε λίγο πριν πάτε για ύπνο. Αν σας ενοχλεί το φως αλλά και για καλύτερη παραγωγή µελατονίνης, χρησιµοποιήστε µια µάσκα ύπνου. Προσπαθήστε να µην σκέφτεστε την ώρα που πέφτετε στο κρεβάτι όλα όσα σας αγχώνουν. ∆εσµευτείτε να ασχοληθείτε µε αυτά το επόµενο πρωί. Αν όταν πέφτετε στο κρεβάτι δεν σας πιάσει ο ύπνος στα επόµενα 30 λεπτά, σηκωθείτε. Μόλις νυστάξετε, επιστρέψτε στο κρεβάτι. Μία ώρα πριν κοιµηθείτε κάντε ένα χλιαρό προς ζεστό µπάνιο (όταν πέφτει η θερµοκρασία του σώµατος, ο ύπνος έρχεται πιο εύκολα). Φροντίστε να κοιµάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα.

Αυτά από μένα σήμερα και εύχομαι σε όλους σας όνειρα γλυκά!! +entita matsinska 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το