Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓIAΣ ~ το αύριο στην δημοκρατία των ιδεών φοράει κουκούλες;


Στο σημερινό μου κείμενο, θα ήθελα να μεταφερθούμε σε ένα(;) δύο(;) χρόνια από τώρα. Όταν οι δίκες του Μιχαλολιάκου και της παρέας του θα έχουν ολοκληρωθεί, οι ποινές θα έχουν ανακοινωθεί και η δικαιοσύνη θα έχει αποδοθεί. Ας δούμε τι μπορεί να συμβαίνει τότε…

ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ίσως το κόμμα της Χρυσής Αυγής έχει διαλυθεί. Μπορεί να δούμε τη Νέα Δημοκρατία πιο δυνατή παίρνοντας το σημαντικό ποσό που άλλοτε κατείχε η Χρυσή Αυγή.
  • μπορεί το ποσοστό αυτό (με δεδομένο ότι διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή) να το καρπωθεί το πιο κοντινό στην Δεξιά-άκρα Δεξιά κόμμα που είναι ο ΛΑϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός του Καρατζαφέρη που ίσως επιστρέψει στην Βουλή.
  • μπορεί στην Χρυσή Αυγή να έρθουν νέα πρόσωπα που εκπροσωπούν την εθνικιστική ιδεολογία χωρίς την εμμονή στο έγκλημα και την βία και τελικά να επιστρέψει η εμπιστοσύνη του ποσοστού που κατείχαν το 2012.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί. Αναπολώ τις ημέρες που έβγαινα στον δρόμο και δεν φοβόμουν/ντρεπόμουν να μιλήσω ανοιχτά για τις πολιτικές μου πεποιθήσεις αλλά και το κόμμα που στηρίζω. Αν έχετε υπομονή να ψάξετε το yannidakis πέντε-έξι χρόνια πίσω, θα βρείτε και τις πολιτικές μου απόψεις (που έως και σήμερα εκθειάζω ανοιχτά) και το κόμμα που ψήφιζα και τους πολιτικούς που στήριζα.
  • Θα επιστρέψουμε σε αυτές τις εποχές όμως; Να κυκλοφορούμε χωρίς να ντρεπόμαστε αν είμαστε κομουνιστές, εθνικιστές, αν στηρίζουμε την κυβέρνηση ή αν στηρίζουμε την πολιτική του μνημονίου; Να γνωρίζουμε πως όταν συνομιλήσουμε με έναν συμπολίτη μας που έχει διαφορετική πεποίθηση, η συζήτηση θα έχει νόημα διότι θα ξεκινάει από τον εκ των προτέρων σεβασμό στο δημοκρατικό δικαίωμα του καθένα να επιχειρηματολογεί σε ότι πιστεύει ελεύθερα.
  • Πολύ φοβάμαι πως όχι. Όπως η ροή των πραγμάτων με προϊδεάζει σήμερα, προβλέπω πως αν είσαι Εθνικιστής θα κινδυνεύεις να λιντσαριστείς από τους αναρχικούς έχοντας την στάμπα του φασίστα. Αν είσαι Κομουνιστής ή Αναρχικός, ίσως σε βρουν μαχαιρωμένο σε ενέδρα και αν στηρίζεις τα κόμματα της κυβέρνησης μπορεί να γιαουρτωθείς ή να περιθωριοποιηθείς. Αυτό που τείνει να συμβεί είναι να δηλώνουμε την πολιτική μας ιδεολογία μόνο όταν φοράμε κουκούλα ή κράνος!
Σε αυτήν την δεύτερη περίπτωση αναρωτιέμαι πως πρέπει να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Αν πρέπει να τους δώσουμε το θάρρος της άποψης και της σκέψης ή πρέπει να τα διδάξουμε να κρύβουν την όποια ιδεολογία τους κι αν ναι, τότε πως θα δικαιολογήσουμε αυτήν την νοοτροπία της λογοκρισίας;

Φοβάμαι για το μέλλον της κοινωνίας. Για πολλά πράγματα, όμως σε ότι αφορά το θέμα μας σήμερα, φοβάμαι να imageπρέπει να κρύψω ποιος είμαι. Θα ξέρω πως το 2013 κάποιος πέθανε επειδή ήταν αντιφασίστας, θα ξέρω πως λίγα χρόνια πριν, κάποιος σκοτώθηκε επειδή φορούσε το εθνόσημο στην στολή του και λίγο πιο πίσω κάποιο παιδί πέθανε επειδή ήταν αναρχικό. Θα ξέρω πως (προ)υπάρχει ένας φαύλος κύκλος που δεν έχει κλείσει και όχι, εγώ δεν θέλω το δικό μου το παιδί να γίνει κομμάτι αυτού του κύκλου. Προσοχή όμως: αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει την κρίση να επιλέξει αυτό που θα υποστηρίζει… Η ελευθερία τελικά είναι σχετική. Μπορείς να την βιώνεις ή μπορείς να την νοιώθεις. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα και καλό μήνα εύχομαι!
    Το ίδιο αναρωτιέμαι..αν θα μπορούμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα και απλά που έλεγε και ο Ξυλούρης!
    Με υπευθυνότηα όμως.. Παρατηρώ ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν έχει ιδέα τι ψηφίζει και τι πρεσβεύει και είναι λυπηρό αυτό. Όπως όταν ξεκινάς συζητήσεις και σε κόβει "Α δε μιλώ για πολιτικά εγώ.." Μα δεν είναι τα πολιτικά το θέμα..είναι κοινωνικά πλέον ή μάλλον πάντα ήταν αλλά δεν το βλέπαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (και για να συνεχίσω την τοποθέτηση σου)...δεν το βλέπαμε, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε να θεωρούμε ταμπού την πολιτική συζήτηση, κάτι που τελικά είχε σαν συνέπεια το στίγμα τον πολιτικών μας πεποιθήσεων/ιδεολογιών, την άρνηση του σεβασμού αυτού και τελικά τα φαινόμενα βίας στο διαφορετικό.

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το