Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

EPΩΤΗΜΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ~ τι θα κάνατε αν κερδίζατε λεφτά;



Το Ερώτημα αυτού του μήνα προέρχεται από μία προσωπική εμπειρία που έζησα και στην οποία όταν προσπάθησα να βάλω τον εαυτό μου στην θέση των πρωταγωνιστών, δεν είχα την απάντηση. Έτσι, σκέφτηκα να ρωτήσω όλους εσάς πως θα αντιδρούσατε στο παρακάτω σκηνικό.

Βρισκόμουν σε ένα πρακτορείο του ΟΠΑΠ όταν μία παρέα πέντε ατόμων που είχαν πλέον χάσει όλα τους τα λεφτά στο ΚΙΝΟ συζητούσαν για το τι νούμερα θα έβαζαν αν είχαν κι imageάλλα λεφτά. Ένας από αυτούς έβγαλε ένα ευρώ εξηγώντας πως είναι το τελευταίο του και το έδωσε σε έναν άλλο από την παρέα για να το παίξει. Εκείνος ρώτησε τον τρίτο της παρέας για μερικά νούμερα, έβαλε κι αυτός μερικά δικά του και κατέθεσαν το δελτίο, το οποίο μετά την κλήρωση κέρδισε εξακόσια σαράντα ευρώ! Όπως καταλαβαίνετε οι άνθρωποι ενθουσιάστηκαν και η πρώτη σκέψη τους ήταν να μοιράσουν το ποσό διά του πέντε, όσα και τα άτομα της παρέας. Ο άνθρωπος που είχε δώσει το ευρώ έδειξε ενοχλημένος και ένας δεύτερος από την παρέα εξήγησε πως το μισό κέρδος έπρεπε να δοθεί σε εκείνον που είχε πληρώσει το δελτίο ενώ το άλλο μισό να διαιρεθεί στους υπόλοιπους τέσσερις, όπως και έγινε. Τελικά, αυτοί οι τέσσερις έχασαν όλα τους τα λεφτά στον τζόγο και αργότερα στο παρακείμενο καφενείο.

Χάρηκα που κέρδισαν οι συγκεκριμένοι διότι κάθε μέρα ξέρω πως καταθέτουν τα… ρέστα τους στον τζόγο, όμως για μια στιγμή προσπάθησα να μπω στην θέση τους. Τι θα γινόταν αν ήμουν εκείνος που είχα δώσει το ευρώ; Θα δεχόμουν να πάρω τα μισά; Κι αν ήμουν ένας από τους υπόλοιπους τέσσερις; Θα δεχόμουν να μοιραστώ μόνο το μισό πόσο και τι θα το έκανα; Θα το σπαταλούσα σε μία βραδιά; Δεν ήμουν σίγουρος κι έτσι σκέφτηκα να δούμε μερικά επί μέρους σενάρια:
  • Το σενάριο παίρνω τα μισά και αφού συνεχίζω να τζογάρω για αρκετή ώρα, κερνάω στο καφενείο και φεύγω αφήνοντας τους άλλους να σπαταλήσουν τα περίπου εξήντα ευρώ που κέρδισαν.
  • Παίρνω τα μισά και εξηγώ πως έχω απλήρωτους λογαριασμούς και υποχρεώσεις, οπότε αποχωρώ.
  • Παίρνω τα μισά και φεύγω αγνοώντας τις όποιες υποχρεώσεις μου και προτιμώντας να κάνω ένα δώρο στον εαυτό μου ή τη γυναίκα μου.
  • Παίρνω τα μισά και τα μοιράζω σε ανθρώπους που ξέρω πως τα χρειάζονται.
  • Αποφασίζω να πάρω μόνο το μερίδιο διά του πέντε (περίπου 130€) και παίζω τζόγο ή διασκεδάζω στο καφενείο μέχρι να καταναλωθούν τα λεφτά.
  • Αποφασίζω να πάρω μόνο το μερίδιο διά του πέντε (περίπου 130€) αλλά προτιμώ να πληρώσω κάποιο λογαριασμό μου με αυτά.
  • Αποφασίζω να πάρω μόνο το μερίδιο διά του πέντε (περίπου 130€) και αγοράζω ένα δώρο σε μένα ή κάποιο αγαπημένο μου πρόσωπο.

Οι παραπάνω σκέψεις πέρασαν από το μυαλό μου και ενώ θα μπορούσαν να είναι περισσότερες οι επιλογές, εγώ αυτά σκέφτηκα! Και ενώ το ποσό είναι γελοιωδώς μικρό, σας ενημερώνω πως στην παρέα υπήρχαν σκέψεις, ενστάσεις, σχεδόν εντάσεις και παραλίγο παρεξηγήσεις, αποδεικνύοντας 
πως όντως το χρήμα φέρνει προβλήματα. Αλλά αυτά σε ότι αφορά τους πραγματικούς πρωταγωνιστές κι εμένα. Εσείς; Τι θα επιλέγατε να κάνατε εσείς σε μία τέτοια περίπτωση; Επιλέξτε την απάντηση που επιθυμείτε πάνω και δεξιά της σελίδας, πατώντας πάνω στο αντίστοιχο εικονίδιο που βλέπετε+Yanni Spiridakis 


σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ

2 σχόλια:

  1. Μέσα από αυτό το ενδιαφέρον περιστατικό, από το οποίο μπορούν να βγουν πάρα πολλά συμπεράσματα, θέτεις έναν καλό προβληματισμό για τον καθένα από εμάς. Θα σου πω καθαρά την δική μου άποψη πάνω στο δικό σου συμπέρασμα. Δεν θεωρώ πως το χρήμα φέρνει προβλήματα, αλλά ο τρόπος που εμείς το διαχειριζόμαστε! Η νοοτροπία, η παιδεία και ο πολιτισμός μας είναι μερικοί παράγοντες που κατά την γνώμη μου καθορίζουν την οικονομική μας διαχείριση και συμπεριφορά προς τους άλλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ουσιαστικά συμφωνώ μαζί σου. Είναι η διαχείριση των χρημάτων που λύνει ή φέρνει τα όποια προβλήματα

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το