Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ~ ήρθε μήπως το τέλος των Η/Υ;

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Ζούμε στην εποχή της φορητότητας, στην εποχή του “cloud computing” και του Διαδικτύου και όλοι πλέον οι κατασκευαστές Η/Υ προσπαθούν να μας πείσουν να αγοράσουμε είτε μια «ταμπλέτα», είτε ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο. Όλοι καυχιούνται ότι οι συσκευές τους μπορούν να κάνουν ο,τι και ένας υπολογιστής. Σκεφτήκατε ποτέ όμως να αντικαταστήσετε πλήρως τον υπολογίστή σας με μια από αυτές τις λύσεις; Θα ήταν εφικτό άραγε;


Στο σημερινό και το επόμενο άρθρο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα. Σήμερα όμως, θα ξεκινήσουμε με κάτι ενδιάμεσο.. το νέο και όμορφο GoogleChromebook!



Η Google εδώ και λίγο καιρό δουλεύει πάνω στην δικιά της εκδοχή λειτουργικού συστήματος, το Chrome OS. Το Chrome OS βασίζεται στον δημοφιλή Google Chrome browser και την γλώσσα προγραμματισμού HTML5, η οποία αναμένεται να κυριεύσει πλήρως το Διαδίκτυο στο άμεσο μέλλον. Το Chrome OS έχει μια ιδιαιτερότητα όμως .. δεν «τρέχει» τοπικά στον Η/Υ αλλά βρίσκεται στο «σύννεφο»! Αυτό επέτρεψε την Google να δημιουργήσει έναν φορητό Η/Υ ο οποίος δεν έχει ιδιαίτερα αυξημένα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά μπορεί να «σηκώσει» το λειτουργικό σύστημα. Το πιο σημαντικό όφελος; Είναι φθηνός! Είναι για την ακρίβεια το πιο φθηνό laptop που θα μπορούσατε να αγοράσετε! Αξίζει όμως; Για να ρίξουμε μια ματιά ..



  • Χαρακτηριστικά:
Τίποτα το συγκλονιστικό σε αυτό το κομμάτι. Ο υπολογιστής έχει τα απολύτως απαραίτητα για να μπορέσει να συνδεθεί στο Διαδίκτυο και να επικοινωνήσει με την Google.

Samsung Dual Core processor
2GB RAM
16GB SSD storage
Bluetooth
WiFi
3G (σε πιο ακριβά μοντέλα)
USB2.0
11.6’’ οθόνη
6 ώρες διάρκεια μπαταρίας

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο πληκτρολόγιο το οποίο είναι πλήρους μεγέθους και όχι από αυτά τα συμπιεσμένα που συναντάμε συνήθως σε μικρούς φορητούς υπολογιστές.
  • Αρχική ρύθμιση και εγκατάσταση:
Εγκατάσταση; Μπορείτε να ξεχάσετε αυτή την λέξη! Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το ανοίξετε, να το συνδέσετε στο Ασύρματο δίκτυο του σπιτιού σας και να συνδεθείτε με τον λογαριασμό Google που διατηρείτε. Αυτό ήταν! Ο Η/Υ είναι έτοιμος για χρήση και το περιβάλλον που εμφανίζεται είναι το γνώριμο περιβάλλον της Google.

  • Απόδοση:
Εδώ είναι που μας τα χαλάει λίγο η Google. Ο υπολογιστής δεν είναι και ο πλέον γρήγορος, οι αντιδράσεις του πολλές φορές είναι αργές και η όλη εμπειρία που αφήνει μετά από αρκετή χρήση είναι αρκετά μέτρια. Είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς τα περιορισμένα χαρακτηριστικά του, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να γίνει καλύτερη δουλειά σε αυτό τον τομέα. Μην ξεχνάμε επίσης ότι επειδή όλα δουλεύουν μέσω Διαδικτύου, οποιαδήποτε αυξομείωση στην ταχύτητα της σύνδεσής μας θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην απόδοση του laptop.


  • Εφαρμογές:

Και εδώ μας τα χαλάει λίγο η Google. Δυστυχώς, αν και ο χρήστης έχει πρόσβαση στο ενοποιημένο Google App Store, πολλές εφαρμογές δεν είναι συμβατές με τον φορητό αυτό υπολογιστή. Πολλές εφαρμογές απαιτούν την εγκατάσταση κάποιου επιπλέον plug-in το οποίο δεν υποστηρίζεται ή δεν είναι γραμμένες σε κώδικα HTML5. Καλό θα ήταν να μπορούσαμε να φιλτράρουμε τις εφαρμογές με βάση αυτό το κριτήριο γιατί αλλιώς καταλήγουμε σε μια διαδικασία δοκιμής και αποτυχίας. Οι πιο διάσημες όμως εφαρμογές είναι διαθέσιμες και λειτουργούν άψογα. Επιπλέον σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι κάποιες γνήσιες εφαρμογές Google (όπως το Gmail, Google Docs, κλπ.) παραμένουν διαθέσιμες ακόμα και χωρίς σύνδεση Internet.

  • Επίλογος/Συμπεράσματα:


Τελικά, αξίζει να το αγοράσει κανείς ή όχι; Εξαρτάται την χρήση θα μπορούσαμε να πούμε. Το Chromebook είναι ελαφρύ, αξιόπιστο, ευέλικτο και το κυριότερο, φθηνό! Για τον χρήστη που τον ενδιαφέρει η πλοήγηση στο Διαδίκτυο και δεν έχει υπερβολικές απαιτήσεις σε ταχύτητα και εφαρμογές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ιδανική λύση. Θα το προτείναμε μάλιστα και σε μαθητές, φοιτητές μιας και η δυνατότητα συγχρονισμού των δεδομένων τους με το cloud προσδίδει επιπλέον ασφάλεια και ευελιξία. Αν θα αντικαταστούσε όμως πλήρως τον Η/Υ μας; Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει το Chrome OS για να φτάσει σε αυτό το σημείο. Ας δούμε τον επόμενο μήνα αν τα tablets μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την παραδοσιακή αγορά Η/Υ.. +Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το