Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

EPΩΤΗΜΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ~ που θα κάνει γιορτές το πνεύμα σου;


Όπως κι εσείς, θυμάμαι πολλά και έντονα Χριστούγεννα. Όπως –ίσως- κι εσείς, οι αναμνήσεις μου είναι πολύπλοκες και ποικιλόμορφες. Θυμάμαι οικογενειακά Χριστούγεννα γεμάτα θαλπωρή, δώρα, γλυκά, τραγούδια και θυμάμαι έντονες βραδιές σε κέντρα με άφθονο χορό και ποτό. Θυμάμαι όμως και ρεβεγιόν μπροστά στην τηλεόραση με παράπονο, θλίψη, μελαγχολία.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σαφές συμπέρασμα από την εμπειρία των χρόνων αυτών, είναι πως δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ο χώρος που θα εορταστεί η περίσταση.  Αν είναι σπίτι, κέντρο, μια πλατεία κλπ. Σημασία έχουν –όπως πάντα- τα πρόσωπα. Τα αγαπημένα μας άτομα με τα οποία επιθυμούμε να μοιραστούμε αυτές τις μέρες ή τις ώρες. Η οικογένεια, ο δεσμός, οι φίλοι, ίσως και κάτι άλλο. Το σημερινό θέμα, νομίζω πως αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς πως κάποιοι δεν έχουν επιλογή. Υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται αυτές τις ώρες, άλλοι που βρίσκονται σε νοσοκομεία ή μακριά από το περιβάλλον τους λόγω ανωτέρας βίας.

Για κάποιους λόγους φέτος την Πρωτοχρονιά θα βρισκόμαστε σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος με κάποια συγκεκριμένα άτομα. Το σώμα. Το πνεύμα όμως; Το πνεύμα είναι ελεύθερο και αν μπορούσε να επιλέξει, που θα περνούσε τα επιθυμητά του Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά;
  • Με την οικογένεια. Λογικά και εκτός απροόπτου, με την οικογένεια αισθανόμαστε περισσότερο άνετα απ’ ότι με οποιονδήποτε άλλον. Η θαλπωρή στο οικογενειακό κλίμα δεν αλλάζει με τίποτα. Παππούς, γιαγιά, γονείς, μικρά παιδιά που θέλουν να φάνε πολλά γλυκά και να αργήσουν να κοιμηθούν. Τζάκι με παλιές ιστορίες…
  • Με τη σχέση σου. Και μάλιστα ιδανικός τόπος διακοπών, κάπου μακριά από το σπίτι. Μία εκδρομή μακριά από όλους τους άλλους. Χιόνι, αγκαλιές, βόλτες, φιλιά και ίσως αλλαγή του έτους με ένα ένα παθιασμένο φιλί γυμνοί μπροστά στο τζάκι της σουίτας (;)
  • Με την παρέα σου. Ο μόνος τρόπος που βρίσκει εφαρμογή το λεγόμενο ξεφάντωμα! Στα μπουζούκια ή κάποια ζωντανή σκηνή, με μπόλικο ποτό ή και σπίτι παίζοντας χαρτιά και τύφλα στο ποτό να τραγουδάμε τις ωραίες εποχές της φιλίας μας!
  • Μόνος/η. Ξέρω τη σημαίνει χριστουγεννιάτικη απομόνωση. Θέλεις να κάτσεις στον καναπέ κουκουλωμένος με χοντρή κουβέρτα μπροστά στην τηλεόραση, αγκαλιά με μια πιατέλα μελομακάρονα και κουραμπιέδες και να βλέπεις ταινίες που θα σε κάνουν να ξεχαστείς. Σεβαστό αλλά… ασχολίαστο.
  • …ή και κάπου αλλού. Η ψυχολογία του ανθρώπου; Άβυσσος! Μπορεί να σου αρέσει να εργάζεσαι για κάποιο λόγο ή να προσφέρεις εθελοντική και κοινωνική εργασία (στις Φιλιππίνες ας πούμε!) προς όφελος κάποιον ανθρώπων που ίσως ποτέ να μην καταλάβουν ή απολαύσουν Χριστούγεννα.
Αυτόν τον μήνα πες την αλήθεια. Άσχετα με το που θα είσαι στις γιορτές, ψήφισε στην ψηφοφορία στο δεξιό πτυσσόμενο μενού πάνω και δεξιά της σελίδας, που θα ήθελες, που το πνεύμα σου θα επιθυμούσε να βρίσκεται αυτές τις γιορτές. Και επειδή το πνεύμα δεν χωρά σε περιορισμούς, μπορείς να επιλέξεις περισσότερες τις μίας επιλογές. Καλά Χριστούγεννα όπου κι αν είναι! +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ

6 σχόλια:

  1. Κατά κάποιον τρόπο για εμένα κάθε μέρα είναι και μία γιορτή και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η περίοδος αυτή.
    Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενός που δεν είμαι άρρωστος, που δεν είμαι άνεργος, που έχω αρκετά χρήματα για να καλύπτω τις ανάγκες μου, που δεν υπάρχουν άρρωστοι στην οικογένεια, που δεν ζω σε περιοχές με πολέμους, σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς.
    Δεν έχω κάποιο σχέδιο ή κάποιο «όνειρο». Ίσως να με καλέσουν κάποιοι φίλοι ή συγγενείς. Ίσως να κάτσω σπίτι με την γυναίκα. Άγνωστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σωστά. Αλλά όπως αναφέρει το Ερώτημα.. Εσύ; Τι θα ήθελες να κάνεις; Άσχετα με το πως βλέπεις τις γιορτές, λογικά θα έχεις κάποιες μέρες χωρίς εργασία αυτές τις μέρες. Πως θα ήθελες να τις περάσεις;
      Ελπίζω να ψηφίσεις στην ψηφοφορία πάνω και δεξιά της σελίδας!

      Διαγραφή
  2. :) Καλό μήνα και καλή εβδομάδα! Πάω να ψηφίσω..
    Πάντως αν είχαμε και τις υπόλοιπες εποχές τον ίδιο ενθουσιασμό που μας πιάνει τα Χριστούγεννα θα ήμασταν πιο γεμάτοι μέσα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης καλό μήνα!
      Είμαι από αυτούς που λόγω δουλειάς, αργώ να μπω στο κλίμα των Χριστουγέννων (δεν εργάζομαι μόνο την 25/12), οπότε ο ενθουσιασμός μου είναι περιορισμένος.
      Συμφωνώ πως θα ήταν καλό να είχαμε πιο συχνά τον ενθουσιασμό τούτο, ωστόσο αναγνωρίζω πως ειδικά στις μέρες μας, τα Χριστούγεννα αποτελούν μία καλή αφορμή. Άλλωστε για μένα τα Χριστούγεννα είναι μια καθαρά θρησκευτική εορτή. Αφήνω την Πρωτοχρονιά για τα υπόλοιπα ;)

      Διαγραφή
  3. Καλό μήνα και από εμένα... Κάτι έχω για σένα στο blog μου!!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με μεγάλη μου χαρα έλαβα την πρόσκληση και σύντομα θα την συμπεριλαβω στο yannidakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το