Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑIPΟΤΗΤΑΣ ~ η ελλάδα πραγματικό αφεντικό της ευρώπης


Εδώ και μερικές ημέρες η Ελλάδα βρίσκεται στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήρθε και πάλι η σειρά μας για να αναλάβουμε την προεδρία της Ευρώπης με εξάμηνη θητεία και ενώ όλοι γνωρίζουμε πως πρόκειται για μια καθαρά τυπική υπόθεση αφού το κουμάντο γίνεται από τους γνωστούς ηγέτες και ισχυρούς και όχι από την εκάστοτε προεδρεύουσα, αυτή τη φορά ισχύει κάτι εντελώς διαφορετικό που αναθερμαίνει το ενδιαφέρον της υπόθεσης.

Βλέπετε, για πρώτη φορά τέθηκε υπό αμφισβήτηση η ικανότητα μιας χώρας να εκπληρώσει τα (όποια) καθήκοντά imageτης. Για πρώτη φορά ακούστηκε πως μπορεί να προσπεραστεί η Ελλάδα και να αναλάβει το επόμενο κράτος-μέλος. Όμως εδώ είναι η Ελλάδα και αν θυμάστε από τότε που υπάρχει καταγεγραμμένη ιστορία, όποτε βρισκόμασταν καταδικασμένη σε αποτυχία τα καταφέρναμε και διαπρέπαμε. Δεν ξεχνάω τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που ακόμα και δύο χρόνια πριν απειλούσαν πως θα μας τους αφαιρέσουν εξαιτίας των καθυστερήσεων στην πρόοδο των έργων. Αποτέλεσμα; Μια εξαιρετική και άρτια διοργάνωση!

Η προεδρία λοιπόν αμφισβητήθηκε και αυτό αποτελεί την υπέρτατη πρόκληση για τους Έλληνες. Αν την υποχρέωση αυτή την είχαμε πέρσι τα πράγματα θα ήταν πολύ-πολύ δύσκολα. Φέτος όμως, αχνοφαίνονται πολύ θετικά σημάδια. Ενδείξεις που μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Από φέτος σας λέω με σιγουριά πως δεν είμαστε η χώρα της “φάπας”. Ξεκινάμε με το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα, είμαστε έτοιμοι (σχεδόν) να επιστρέψουμε στις αγορές και έχουμε το σθένος να αντικρύσουμε τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολίτες ως εκείνοι που υποφέραμε (και συνεχίζουμε) πολύ για τα λάθη μας. Πλέον μπορούμε να αντικρύσουμε ισότιμα και πάλι τους ευρωπαίους συμπολίτες μας γιατί κανείς από αυτούς δεν μπορεί πλέον να μας καταλογίσει τίποτα.

Επιλέγω να μην ασχοληθώ με τους στόχους της ελληνικής προεδρίας σε αυτό το κείμενο. Ως συνήθως είναι τυπικοί και και γενικά μη πραγματοποιήσιμοι. Όμως αν καταφέρουμε να θέσουμε υπό συζήτηση το ζήτημα της ΑΟΖ και της μετανάστευσης, τότε θα είναι επιτυχία. Δεν μιλάμε για λύσεις. Έστω για τοποθετήσεις. Σε πολιτικό επίπεδο είναι αρκετό. Άλλωστε ότι κι αν περιέχει η ατζέντα της Ελλάδας μην ξεχνάτε πως πλησιάζουν ευρωεκλογές και πως εκεί θα είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της κεντρικής ευρωπαϊκής διοίκησης. Αν και θα ασχοληθούμε με τις ευρωεκλογές σε άλλον προβληματισμό δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πως αυτές διεξάγονται ενόσω η Ελλάδα θα βρίσκεται στο τιμόνι της Ένωσης. Και εδώ, υπάρχουν περιθώρια κέρδους για την χώρα μας. Αν οι έλληνες προσέλθουν στις κάλπες και δεν αγνοήσουν τις κλασικά, υποτιμημένες ευρωεκλογές, τα κέρδη θα είναι πολλαπλά.

Θα χαρακτήριζα την ελληνική προεδρία στην Ευρώπη, κομβική. Κομβική για την Ελλάδα και το κύρος της, κομβική και για την Ευρώπη και την αξιοπιστία της. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει σαν προεδρεύουσα αφού τα οφέλη δε θα είναι μόνο ευρωπαϊκά αλλά και εθνικά. Νοιώστε το λίγο… Η Ελλάδα είναι η πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ναι, γίνεται. Ναι, το αξίζει. Άλλωστε «Ενωμένοι πλέουμε πιο μακριά». +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το