Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣMOΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ~ φτωχοί λαοί σε πλούσια γη

Καληνωρίσματα. Η ζωή είναι γεμάτη από ειρωνείες. Αυτό είναι σίγουρο. Οι έξυπνοι και ικανότεροι επιβάλλονται των προικισμένων. Τι ζήτησε ο Θεός; Ας μην βάλουμε και Εκείνον στην εξίσωση γιατί το πράγμα θα μπερδέψει ακόμα παραπάνω. Βλέπουμε λοιπόν χώρες που τους ανήκει γη η οποία είναι πλούσια, όμως ο λαός τους παραμένει φτωχός. Κάποτε, τα ανεπτυγμένα κράτη καταλάμβαναν και αυτές τις χώρες. Θυμηθείτε την Ολλανδία, την Αγγλία και την Γαλλία στην Αφρική και τόσα ακόμα παραδείγματα.

Σήμερα, κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται. Ας δούμε μερικά παραδείγματα γιατί. Το 98% του διαμαντιού και το 57% του χρυσού που παράγεται σε όλο τον πλανήτη βρίσκεται στην ήπειρο με τον πιο φτωχό λαό, την Αφρική δηλαδή. Στην Κένυα που για εδώ και καιρό βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του λιμού, χρησιμοποιούνται εκατομμύρια λίτρα νερού για να καλλιεργήσουν τα τριαντάφυλλα που εξάγονται στην Ευρώπη. Η χώρα είναι πρώτη σε καλλιέργεια του άνθους αυτού, όμως ποιο το κέρδος για τον λαό; Κανένα! Στη λίμνη Βικτόρια στην Τανζανία υπάρχουν αμέτρητες ποσότητες ψαριών με πρώτες τις πέρκες. Η πέρκα εξάγεται στον υπόλοιπο κόσμο από τις εκεί βιομηχανίες που απασχολούν τους ντόπιους ψαράδες για λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα και τους κάνουν δώρο τα κόκαλα και τα κεφάλια από τα ψάρια. Η Νιγηρία βρίσκεται ανάμεσα στις έξι χώρες με το περισσότερο πετρέλαιο στον κόσμο κι όμως στην ίδια χώρα το 72% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Το ίδιο και στο Κονγκό όπου εξάγεται το κοβάλτιο που χρησιμοποιείται στις ηλεκτρικές συσκευές. Εκεί οι κάτοικοι εργάζονται με αντάλλαγμα τη ζωή τους και λίγη τροφή. Στην δε Ακτή Ελεφαντοστού συντελείται η απόλυτη ειρωνεία αφού στην περιοχή καλλιεργείται το 40% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο από το οποίο βγαίνει η σοκολάτα! Για να είναι  πιο φτωχή η παραγωγή, οι καλλιεργητές απασχολούν παιδιά για χωρίς καν να τα πληρώνουν, μέχρι να αρρωστήσουν οπότε τα αντικαθιστούν με άλλα. Από εκεί βγαίνει η περίφημη ελβετική σοκολάτα που λατρεύουν τα παιδιά της Δύσης, αλλά σιχαίνονται αυτά της Αφρικής. Ωστόσο στην Ελβετία δεν υπάρχει ίχνος καλλιέργειας κακάο!
Σε μία χώρα που θεωρητικά ανήκει στην Δύση, την Ελλάδα, κάτι παρόμοιο συντελείται, αφού αν υπολογίσει κανείς το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο που βρίσκονται στο υπέδαφος της Ελλάδας, αλλά και ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας, όπως αναλυτικά είχα παρουσιάσει στο yannidakis) και την ενέργεια (ήλιος, άνεμος κλπ.) θα καταλήξει εύκολα στο συμπέρασμα πως οι έλληνες είναι άδικα εγκλωβισμένοι στα χρέη προς την τρόικα και τις χώρες της Ευρώπης. Τα λεφτά που θα κερδίζαμε από την εκμετάλλευση των παραπάνω θα μας εξασφάλιζαν πολύ περισσότερα από αυτά που χρωστάμε.

Για κάποιον λόγο όμως η λογική δεν επικρατεί και η πλούσια γη κατοικείται από φτωχούς λαούς που πέφτουν συνεχώς θύματα εκμετάλλευσης. Γιατί; +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. Μα αυτή είναι η σημερινή λογική του χρηματιστηρίου και των πολυεθνικών: να εκμεταλλεύεσαι τους πόρους των άλλων πεθαίνοντάς τους στην πείνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι μία από τις αντιφάσεις και τις αδικίες της σημερινής κοινωνίας

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το