Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙPOΤΗΤΑΣ ~ δούναι και λαβείν ελλάδας-τουρκίας στα θρησκευτικά ζητήματα


Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
O λόγος που άργησα χαρακτηριστικά να γράψω για το συγκεκριμένο θέμα, είναι πως αμφέβαλλα για το τι θα μπορούσα να προσθέσω για το χιλιοειπωμένο ζήτημα της χρήσης του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Κατά καιρούς βέβαια, μας δίνονται αρκετές αφορμές, όμως αναρωτιέται κανείς αν αξίζεις να γράψεις μερικά ακόμα γραμμές για ένα θέμα που δείχνει παγιωμένο μέχρι αηδίας.

Κι όμως… “Το «λυπημένο τζαμί της Αγίας Σοφίας» ελπίζει ότι «θα δει να χαμογελά ξανά» ο ο αντιπρόεδρος της imageκυβέρνησης της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να ακολουθηθεί το παράδειγμα άλλων μνημείων και να γίνει ξανά η Αγία Σοφία μουσουλμανικός χώρος λατρείας”. Και μάλιστα πρέπει να ξέρετε πως η δήλωση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι απλά ο επόμενος σταθμός μίας πολιτικής που ξεκίνησε πριν λίγο καιρό όταν δύο ακόμα πρώην χριστιανική ναοί που είχαν γίνει μουσεία, λειτούργησαν ως τζαμιά! Οι… γείτονες έχουν θρησκευτικό όραμα. Έχουν πολλούς πιστούς που αναζητούν χώρους για να στεγάσουν και τέλος πάντων έχουν όρεξη να οξύνουν τα πνεύματα. Το κάνουν συχνά, το έκαναν πάντα και συνεχίζουν να το κάνουν!

Αυτή τη φορά όμως, υπάρχουν κι άλλες παράμετροι στην όλη υπόθεση. Υπάρχουν οι δικές τους αιτιάσεις από την χριστιανική Ελλάδα για την δική τους θρησκεία. Οι τούρκοι ζητούν να μπορούν να εκλέγουν οι ίδιοι μουφτή στην Θράκη και έχω ξαναγράψει πως δεν φαντάζει τόσο παράλογο αυτό. Έχουν ζητήσει τζαμιά στην Αθήνα, στην Μακεδονία και ελευθερίες στους μουσουλμάνους που κατοικούν στην Ελλάδα. Και αυτό είναι μάλλον θεμιτό, δεν είναι όμως εξασφαλισμένο.  Και όσο δεν είναι μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Και μάλιστα, έχει ήδη γίνει, βασιζόμενος στις αιτιάσεις περί επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης.

Άρα… αυτοί θέλουνε. Εμείς θέλουμε και κάπου στην μέση καλούμαστε να δούμε ποιος θα είναι ο πιο σκληρός διαπραγματευτής. Για να μην κοροϊδευόμαστε είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και επειδή εμείς οι πολίτες συνήθως βλέπουμε τα πράγματα πιο απλά, εγώ νομίζω πως πρέπει να τους πούμε πως η Αγία Σοφία δεν γίνεται τζαμί, η Χάλκη λειτουργεί ξανά και κανένας άλλος πρώην θρησκευτικός ναός δεν γίνεται τζαμί. Σε αντάλλαγμα θα έχουν τον μουφτή τους και τα τζαμιά τους. Αν τους αρέσει. Α! Να πω και κάτι άλλο λίγο πιο προσωπικό: Αν η Αγία Σοφία γίνει τζαμί, αυτό είναι αιτία πολέμου. Κι αν θες να βοηθήσεις να μην γίνει, να ξέρεις ότι μπορείς+Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το